Upala vena uzrok

Upala vena ili flebitis je stanje u kojem vene postaju upaljene. Zapaljenje vena može izazvati bol i oticanje. Kada je upala vena uzrokovana krvnim ugruškom ili trombom, to se zove tromboflebitis. Tromboflebitis se obično javlja kao upala vena na nogama, ali takođe može da utiče na vene u rukama (upala vena na rukama).

Postoje dva seta vena u rukama i nogama:

1) površinske vene koje su tik ispod kože
2) duboke vene.

Površinska upala vena utiče na vene na površini kože. Uslov je retko ozbiljan i obično se rešava sa lokalnim lečenjem upale sa toplim oblogama i anti-inflamatornim lekovima. Ponekad površinsko zapaljenje vena može biti povezano sa tromboflebitisom dubokih vena i može biti potrebna medicinska procena.

Flebitis ili upala dubokih vena se naziva tromboflebitis dubokih vena ili tromboza dubokih vena. Ovo stanje utiče na vene koje se nalaze dublje u rukama i nogama. Krvni ugrušak (tromb) koji se formira može da putuje u pluća. To je uslov potencijalno opasan po život i zove se plućna embolija.

upala vena simptomi

Upala vena – uzrok

Površinska upala vena je obično izazvana lokalnom traumom vene. Površinska upala vena je najčešće uzrokovana intravenoznim kateterom koji se stavlja u venu, a vena postaje iritirana. Površinska upala vena na ruci ili nozi može ili ne mora da ima formiran krvni tromb koji će uzrokovati bol i upalu. Upala vena na nogama može biti povezana sa proširenim venama.

Uzroci duboke venske tromboze ili tromboflebitisa uključuju:

– neaktivnost (krv se nakuplja u venama i teži da formira ugruške ako je osoba neaktivna tokom dužeg vremenskog perioda);
– trauma
– anomalije vezane za zgrušavanje krvi (može biti nasleđeno).
Faktori rizika za duboku vensku trombozu uključuju:
– produžena neaktivnost (na primer, dugo sedenje u avionu ili generalno duga vožnja, ekstremiteti imobilisani sa gipsom ili splintom, ako ste vezani za krevet usled bolesti ili posle operacije, sedeći stil života, neaktivnost sa malo ili nimalo vežbanja)
– gojaznost
– pušenje cigareta, naročito u kombinaciji sa hormonskom terapijom ili kontraceptivnim pilulama
– tokom trudnoće, proširena materica može da kompresuje velike vene u predelu karlice i povećava rizik od zgrušavanja krvi
– određeni medicinski uslovi poput raka ili krvnih poremećaja povećavaju potencijal zgrušavanja krvi
– povreda na rukama ili nogama.

upaljene vene lecenje

Upala vena simptomi

Koji su simptomi upaljenih vena?

Površinska upala vena
Obično postoji spor početak osetljivog crvenog područja duž površinskih vena na koži. Duga, tanka crvena zona se može posmatrati kao upala koja prati putanju površinske vene. To može da se proširi u paukoliki obrazac ako se manje okolne vene uključe.

Područje upaljene vene se može osetiti kao čvrsto, toplo i osetljivo. Koža oko vene može biti iritirana i otekla.
Površina upaljene vene može početi da pulsira ili da pecka.

Simptomi upale vena mogu biti gori kada se spusti noga, posebno kada prvi put ustajete iz kreveta ujutro.
Može doći do razvoja blago povišene temperature.

Ponekad se upala vena može desiti na mestu gde je postavljena periferna intravenozna cevčica. Okolina duž vene može da bude bolna i osetljiva.

Ukoliko je infekcija prisutna, simptomi mogu obuhvatati crvenilo, groznicu, bol, oticanje ili oštećenje kože.

Tromboflebitis dubokih vena
Klasični znaci i simptomi su crvenilo, toplina, otok i bol u pogođenom ekstremitetu. Često je jedan ekstremitet više otečen od drugog. Povremene masnice mogu biti više plave nego crvene.

Lečenje

Kada je površinska upala vena u pitanju, briga o sebi kod kuće može se postići sprovođenjem sledećih koraka:

– nanesite tople obloge na ugroženom području
– ibuprofen i anti-inflamatorni lekovi mogu pomoći da se smanji bol i upala kod površinske upale vena
– kompresione čarape za noge (do kolena ili butina) poboljšavaju protok krvi i mogu pomoći da se ublaži bol i otok, i mogu smanjiti rizik od razvoja duboke venske tromboze.

Ukoliko postoji infekcija kože povezana sa površinskom upalom vena, antibiotici mogu biti propisani.

Ako je postavljena dijagnoza tromboflebitisa dubokih vena, antikoagulantni ili lekovi za razređivanje krvi su potrebni da bi se sprečila plućna embolija. Inicijalni tretman može početi sa lekom koji se injektira kako bi odmah razredio krv, a zove se Lovenox. Varfarin (Coumadin®) je takođe lek izbora u ovom slučaju, ali treba sačekati nekoliko dana da se postigne terapeutski nivo u krvi, tako da se koristi Lovenox kao ”most” dok se ne ispolji dejstvo Varfarina.

Da li postoje prirodni lekovi

Ukoliko se pitate da li postoje prirodni lekovi za upalu vena – odgovor je da postoje neke namirnice i prirodni ekstrakti koji vam mogu pružiti olakšanje u ovom slučaju.

Glavna komponenta sićušnih krvnih ugrušaka koji se javljaju u slučaju tromboflebitisa je protein u krvi koji se zove fibrin. Telo razbija fibrin prirodno tokom vremena, ali neke namirnice kao što su beli luk, crni luk, paprika i đumbir imaju sposobnost da ubrzaju ovaj proces.

Ove namirnice stoga mogu pomoći da se ublaže simptomi tromboflebitisa i zato treba da su zastupljene u vašoj ishrani.

Prirodni lek za tromboflebitis postoji u obliku bromelaina. Ovaj ekstrakt ananasa je pokazano efikasan u razbijanju fibrina i stoga deluje kao prirodni razređivač ugruška krvi.

Bromelain takođe ima jako antiinflamatorno dejstvo u telu i stoga može pomoći da se smanji bol i oticanje oko upaljene vene.

Uzmite 500 mg, tri puta dnevno, ali budite sigurni da se doze uzimaju između obroka kako bi se osigurao maksimalan efekat.

Prirodni lek za uplajene vene su i obloge od lista kupusa, koje ublažavaju upalu. Isto važi i za gel od divljeg kestena.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply