zena-bolovi

[icegram campaigns=”14335″]

Bol u donjem delu stomaka, povišena temperatura, slabost i malaksalost samo su glavni simptomi upale jajnika, koja ako se ne leči, može da izazove sterilitet!

Upala jajnika nastaje zbog bakterijske infekcije koja zahvata jajnike i matericu.Ove bakterije se prenose polnim kontaktom, najčešće hlamidija, mikoplazma i gonokok, mogu da isprovociraju upalu, ali i dug boravak na hladnoći, posebno sedenje na hladnom mestu.

Upala jajnika

Upala jajnika je jedan od oblika upalnog procesa karlice. Obično je udružen sa upalom jajovoda. Infekcija nastaje najčešće prenosom infekcije iz donjeg genitalnog trakta kroz kanal grlića materice, do šupljine materice, zatim kroz jajovode do jajnika.

Ako bakterije dospeju u ženski polni organ, njima ne odgovara kisela sredina vagine i oni se „trude” da stignu što pre do jajovoda, gde sredina nije tako kisela i odgovara njihovom opstanku. Upravo u maloj karlici, kad se bakterije spolja sretnu sa bakterijama unutra(aerobnim i anaerobnim) stvara se upala.

Onda slede: bol u maloj karlici, gnojni iscedak iz vagine, povišena temperatura (viša od 38 stepeni C), mučnina, a jedan od simptoma je bolan odnos.

– Bolovi su, inače, najjači u vreme menstruacije. Bol u donjem stomaku koji se javlja usled upale jajnika često liči na bolove koji prate upalu bešike, mokraćnih kanala, otežano varenje, upalu slepog creva. Tačna dijagnoza može da se postavi samo ginekološkim i ultrazvučnim pregledom, kompletnom analizom krvi i mokraće, analizom
brisa grlića materice i testom na hlamidiju.

Povezano>>> Utopljavanje prija jajnicima

Ako se upala ne leči na vreme prelazi u gnojni proces – apsces, udružen sa gnojnim procesom na jajovodu – tuboovarijalni apsces. Nelečena upala, u najgorem slučaju, može da dovede do steriliteta što je uglavnom posledica promene epitela jajovoda. Upala može da izazove začepljenje jajovoda, što znatno povećava mogućnost da žena bude sterilna. Statistike pokazuju da 12-15 odsto žena koje su imale upalu jajnika ili više njih ima problema sa plodnošću. Druga česta posledica ovog oboljenja jesu veće šanse da dođe do vanmaterične trudnoće. Kako je u oba slučaja reč o komplikovanim zdravstvenim problemima koji iziskuju dugotrajno lečenje, upalu ne treba olako shvatati.

Lečenje se može sprovesti u vanbolničkim i bolničkim uslovima. Potrebno je mirovanje, a obično se kombinuju dva ili više antibiotika. Ako je došlo do pojave gnojnih procesa, onda lečenje može ili mora biti hirurškolaparoskopski ili otvorenom operacijom.

Povezano>>> Čaj za upalu jajnika

UPALA JAJNIKA PRIRODNO LEČENJE

Da se predupredi, ali i izleći upala jajnika, neophodna je pomoć ginekologa, ali ne bi trebalo da zaboravite ni na prevenciju i prirodno lečenje lekovitim biljem. S obzirom na to daje reč o prirodnim proizvodima neophodna je upornost i rezultati neće da izostanu.

Povezano>>> Upala jajnika lečenje prirodnim putem

Hajdučka trava (Achillea millefolium)

Kupka

– Uveče 100 g cele biljke prelijte hladnom vodom (da ogrezne) a sutradan zagrevajte dok ne provri. Sipajte u vodu za kupanje, sedite i ogrnite se toplim frotirom. Ostanite tako dok se voda potpuno ne ohladi.
Ovu kupku možete da koristite 3 puta nedeljno.

Kamilica (Matricaria chamomilla)

Ova biljka smiruje, deluje kao blagi sedativ, protiv bolova, grčeva mišića i kao prirodni antiseptik. Zbog ovog poslednjeg se i koristi za irigaciju u slučaju upale jajnika. Može da se koristi i topla obloga koja se stavi na bolno mesto prekrije frotir peškirom.

Oblog

Kašiku kamilice prelijte sa 2,5 dl vrelog mleka, sačekajte da se malo ohladi, procedite i od dobijene tečnosti pravite obloge.

Jastuče Pamučnu ili platnenu kesicu ispunite cvetovima kamilice i ušijte. Kad zatreba zagrejte u suvom tiganju i privijte na bolno mesto.

Povezano>>> Najbolje obloge za jajnike</a

Čaj

Kašičicu kamilice prelijte sa 2,5 dl vrele vode, sačekajte 5 minuta, procedite i pijte po potrebi.

Virak (Alchemilla vulgaris)

Ova biljka je poznata i kao gospin plašt, rošanica ili biserak a blagotvorna je, osim upale jajnika, i u slučaju poremećaja ciklusa i pojačanog belog pranja.

Kupka Uveče sipajte 200 g osušene biljke u veći sud hladne vode, a ujutro zagrejte i dodajte vodi za kupanje.

Povezano>>> Brusnica za upalu jajnika

Bela imela (Viscum album)

Osim protiv upala jajnika ova biljka pomaže u slučaju grčeva, pojačanih menstrualnih krvarenja, a blagotvorno deluje i da se hormoni dovedu u ravnotežu.

Čaj

U 2,5 dl hladne vode sipajte kašičicu bele imele, sačekajte preno noći, a ujutro malo zagrejte, procedite i pijte s vremena na vreme po gutljaj.

Medeni tamponi

Kristalisan med se pokazao kao blagotvoran u lečenju upale izazvane trihomonasom, pojačane sekrecije, upale jajnika, jajovoda i kandide.

Posle ispiranja čajem od kamilice, na parče gaze namažite 10 do 15 g kristalisanog meda, stavite kao tampon i sačekajte 3-4 sata. Posle toga uradite irigaciju kamilicom.
SAVET PLUS: Najbolje je da se koristi livadski med.

Jastučići sa medenim rastvorom

– manje jastučiće potopite u rastvor meda i vode i stavite na stomak u predelu janika ili na krsta. Terapija može da se ponovi 15 do 20 puta.

RAZLIKA:

Akutna upala: jaki bolovi u maloj karlici i donjem delu stomaka, pojačan sekret, povišena temperatura, mučnina i povraćanje.

Hronična upala: bolovi u donjem delu stomaka i karličnom pojasu

Polenov prah

Kašičicu mlevenog cvetnog praha rastvorite u čaši mlake vode, ostavite preko noći,sutradan promešajte i popijte.
Ovo ne bi trebalo da koriste preosedjivi na polen.

SAVET PLUS: Polenov prah moze da se pomeša sa medom ili mlečom, a dnevna doza je od 10 – 15 g .(kašičica – 2 g, a kašika 5 g). Osim toga mešavina meda i lekovitog bilja je odlična u prevenciji i lečenju upale jajnika i jajovoda.

FAKTORI RIZIKA:

– nezaštićeni seksualni odnos visokorizično seksualno ponašanje

– imunosupresija (poremećaj imuniteta)

– instrumentalni pregledi genitalnog trakta (endometrijska biopsija)

– unutarmaternični kontracepcijski uložak (spirala)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply