Kleka ili latinski Juniperus communis Cupressaceae raste širom cele Evrope. Kao lekovita biljka spominje se još u Antičkom dobu. Stari Grci i Rimljani su je upotrebljavali kada bi došlo do ujeda divljih životinja, jer im je služila kao protivotrov.

Od osušenih bobice kleke čiji se plod bere u jesen i to kod biljaka koje su starije od tri godine, pravi se rakija pod nazivom “klekovača”, dok se u Francuskoj proizvodi vino, au Nemačkoj posebna vrsta sirćeta.

Kleka se može koristiti u obliku tinkture te eteričnog ulja. Eterično ulje kleke ima jako veliki uticaj kod osoba koje su mentalno-emotivno obolele, zatim u lečenju neuralgija i reumatizma, kod problema zastoja tečnosti u organizmu, kod čišćenja organizma od nakupljenog stresa, pospešuje smirivanju tela i duše, pomaže kod nesanice. Nadalje upotrebom eteričnog ulja kleke pomoći ćemo našim upaljenim tetivama, te bolovima u mišićima.

Ulje ploda kleke koristi se kod: dezinfekcije mokraćnih kanala, izlučivanju mokraće, upali zglobova, reumatoidnog artritisa, podstiče bolji rad bubrega, zastoju limfe, problematičnog celulita, disajnih infekcija, proširenih vena i hemoroida, čisti krv i ujedno otklanja štetne materije iz organizma, problema s varenjem, podstiče apetit, bolji rad jetre i bubrega.

Svi oni koji imaju problematičnu kožu ili masnu kosu mogu naneti par kapi ulja od kleke na lice, a isto tako i umasirati na koren kose, te isprati mlakom vodom nakon odstajalih 5 do 10 minuta.

Pokazalo se da kleka može delovati protiv virusa, kao i moguća primena kod lečenja šećerne bolesti. A sada vam preporučujemo recept kojisvako može napraviti u svom domu.

Slično>>> Kleka – klekovina lekovitost

Vino od kleke

– 10 dkg zdrobljenih bobica kleke

– 1 litar domaćeg vina

Sve zajedno pustimo da odstoji 24 sata na sobnoj temperaturi. Nakon toga ocedimo i prelijemo u čiste sterilisane flaše, poklopimo i stavimo na tamno mesto. Svako jutro jednu supenu kašiku popiti pre jela.

Saznaj više>>>  Kleka za želudac – čaj – sirup

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply