Bokvica (Plantago lanceolata) je u narodu poznata i pod imenpm žilovlak, trputac, vučac i sl. Ima je nekoliko vrsta, ali se za lečenje koriste uglavnom dve: uskolisna i širokolisna bokvica (Plantago major).

Obe rastu po livadama, pored puteva, po pustarama i po baštama kao korov. Cvetaju od juna do oktobra. Od njih se sakuplja list (u vreme cvetanja), ali se koriste i koren i seme. Među lekovitim biljem odlikuju se najjačim antibakterijskim delovanjem.

Bokvica je veoma dobar prirodni lek protiv katara disajnih organa, velikog kašlja, astme i tuberkuloze pluća. S majčinom dušicom daje još bolje rezultate. Za čaj uzeti solju hladne vode, kašičicu žutog šećera i krišku limuna (bez kore, ako je prskan) i sve zajedno zagrevati dok voda ne provri. Skloniti s vatre, dodati kašiku mešavine (1:1) lista bokvice i majčine dušice i poklopiti. Ovako pripremljen čaj piti stoje moguće topliji četiri puta dnevno.

U mešavini s hajdučkom travom, bokvica uspešno pročišćava krv i otklanja štetne materije iz organizma. Doza za čaj: kašika mešavine na solju ključale vode popariti, poklopiti i posle pola sata procediti i piti tri puta dnevno.

Još od davnina bokvica je u narodu poznata kao lek za rane. Sveže listove oprane u toploj vodi dobro izgnječiti i dobijenu kašu priviti na ranu ili čir koji će na ovaj način brže da sazri i zaraste. (Za oblaganje može da posluži i čaj od suvog lista.)

Bokvica pomaže kod tromboze
, kao i kod rana na nozi usled proširenih vena, kod posekotina, opekotina, uboja, ujeda ose i sl.

Sirup od bokvice

Dve pregršti opranog lista samleti u mašini za mlevenje mesa i dobijenoj kaši dodati malo vode, 300 gr žutog šećera i 250 gr čistog meda. Kuvati (uz stalno mešanje) do gustine sirupa i odmah sipati u staklene bočice. Čuvati u frižideru i uzimati po jednu kašiku pre svakog obroka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply