[icegram campaigns=”14335″]

Upala jajnika je jedan od najčešćih ginekoloških problema jer svaka bakterijska infekcija iz donjih genitalija može da dospe do unutrašnjih reproduktivnih organa. Oslabljen imunitet dodatno pogoduje širenju infekcije, pa ginekolozi savetuju da se u narednom periodu, kada su hladniji dani, oblačite toplije jer tako čuvate i zdravlje genitalnih organa.

Upala jajnika jedan je od najčešćih ginekoloških problema pošto svaka bakterijska genitalna infekcija može da se proširi i na unutrašnje reproduktivne organe. Širenju infekcije može da doprinese i oslabljen imunitet organizma.

Ove upale češće se događaju ženama koje puše, zatim onima koje su izloženije stresu i hladnoći.
I nezaštićen seksualni odnos jedan je od rizika za dobijanje upale jajnika. Naime, prilikom seksualnog odnosa bez zaštite može da dođe do infekcije bakterijama kao što su hlamidija, gonokoka i druge. Ovim bakterijama ne prija kisela sredina kakva je vagina, pa one idu dublje, preko grlića materice, i stižu do jajnika.

Jedan od faktora koji može da uzrokuje upalu jajnika jeste i korišćenje spirale kao sredstva za kontracepciju. Zato bi žene koje koriste spiralu jednom godišnje obavezno trebalo da odu na ginekološki pregled.
Upalu jajnika ne treba olako shvatati već je lečiti, i to na vreme, jer ona može da izazove brojne zdravstvene posledice kao što su vanmaterična trudnoća, pa čak i sterilitet. Zapaljenje može da bude akutno i hronično, a od njega najčešće boluju žene od 24 do 40 godina.

SIMPTOMI
Simptomi koji prate akutnu upalu jajnika su napetost i bolovi u donjem delu stomaka, zatim pojačan sekret, ponekad i nelagodnost ili bol pri seksualnom odnosu. U nekim slučajevima bolest prati i povišena telesna temperatura. Bol se najčešće javlja u predelu jednog ili oba jajnika, mada može i da se proširi. Dijagnostikovanje upale jajnika radi se ginekološkim i ultrazvučnim pregledom, zatim analizom briseva, a po potrebi se radi i analiza krvi i mokraće.

LEČENJE
Veoma je važno da se upala jajnika otkrije na vreme i da se leči kako se oboljenje ne bi iskomplikovalo. Jer, upala jajnika može da izazove trajne posledice, a u najgorem slučaju sterilitet. U lečenju upale jajnika najčešće se koriste antibiotici. Lečenje može da potraje dugo, pa pacijentkinje treba da budu strpljive i da uzimaju propisanu dozu lekova čak i kada se simptomi izgube.

 

PREVENCIJA
Budući da do upale jajnika može da dođe infekcijom prilikom nezaštićenog seksualnog odnosa, žene bi trebalo da vode računa o zaštiti tokom odnosa, a najbolje je korišćenje kondoma. Od pomoći može da bude i adekvatno oblačenje i utopljavanje stomaka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply