Bolest hepatomegalija

Oblik jetre je nešto poput fudbalske lopte i nalazi se u gornjem desnom kvadrantu stomaka, ispod dijafragme i između desne bradavice i poslednjeg rebra na desnoj strani. Jetra je obično veličine oko 7,5 centimetara kod žena i 10,5 centimetara kod muškaraca. Može biti 3 cm veća ili manja i dalje biti normalna.

Veličina i težina jetre se povećavaju godinama i telesnom težinom. Pol i oblik tela utiču na veličinu jetre.

Bolest hepatomegalija je proširenje jetre. Uvećana jetra je znak da nešto ozbiljno nije u redu sa vašim zdravljem. Hepatomegalija ili natečena jetra je uvek razlog za medicinsku procenu, iako nisu svi osnovni uslovi koji izazivaju ovo stanje medicinski hitni slučajevi.

Jetra je takav organ koji je u stanju da raste čak i nakon toga što se njen veliki deo hirurški odstrani. Obavlja mnoge funkcije koje su od suštinskog značaja za vaše zdravlje. Ćelije jetre proizvode žuč, žućkasto-zelenu tečnost koja vam pomaže da svarite masti. Jetra takođe skladišti glukozu u obliku glikogena. Ako ne jedete dovoljno, vaša jetra otpušta glukozu u krvi da bi vaš mozak i drugi organi mogli da funkcionišu.

uvecana jetra

Bolesti koje izazivaju uvećanje jetre mogu ozbiljno uticati na sposobnost da jetra normalno funkcioniše. Mnogi simptomi i opasnosti od oboljenja koja uzrokuju hepatomegaliju se odnose na nesposobnost jetre da upravlja proizvodnjom žuči i njenim tokom, kao i oštećenja kao što je sposobnost da jetra skladišti glikogen i proizvodi značajne faktore koagulacije.

Otečena (uvećana jetra) uzrok

Bolesti koje izazivaju infekcije u jetri ometaju protok krvi i uzrokuju da jetra postane infiltrirana sa benignim ili malignim tumorima. Oni dodaju masu jetri, povećavajući njenu veličinu – pa se tako javlja povećana jetra. Najčešći uzroci hepatomegalije su navedeni u nastavku.

Otečena (uvećana) jetra – uzrok:

 • metastatski karcinom (gde se ćelije raka šire iz drugih delova tela)
 • kongestivna srčana insuficijencija
 • limfom
 • alkoholni hepatitis
 • masna jetra izazvana totalnom parenteralnom ishranom
 • ciroza jetre

Neki drugi uzroci hepatomegalije su:

 • infektivni hepatitis (hepatitis A, B ili C ili mononukleoza)
 • toksični hepatitis
 • blokada žučnih puteva ili kamen u žuči
 • Gaucherova bolest (poremećaj koji izaziva da se masne supstance izgrade u jetri)
 • hemohromatoza (bolest koja izaziva da se gvožđe nakupi u jetri)
 • Vilsonova bolest (bolest koja izaziva da se bakar nakupi u jetri)
 • ciste ispunjene tečnošću.

Koji su simptomi  uvećane jetre ?           

Sve simptomi povezani sa hepatomegalijom su ozbiljni. Trebalo bi da posetite lekara ukoliko imate neki od sledećih simptoma, kada je natečena jetra u pitanju:

žutica (žuta boja kože i beonjača izazvana blokadom žuči)

 • umor
 • svrab
 • mučnina
 • povraćanje
 • bol u stomaku ili punoća stomaka
 • oticanje stopala i nogu
 • lako dobijanje modrica (potiče od smanjene proizvodnje faktora koagulacije)
 • povraćanje krvi
 • crne stolice (zapravo krv koja potiče od želuca i creva)
 • kratak dah (povezan sa kongestivnom srčanom insuficijencijom i perikarditisom)
 • gubitak težine

Mučnina, povraćanje (sa ili bez krvi), bol u stomaku, crne stolice i kratak dah su medicinski hitni slučajevi.

Uvećana jetra kod dece

Virusni hepatitis

Virusni hepatitis, ili zapaljenje jetre, je uobičajeni uzrok hepatomegalije kod dece. Glavni virusi koji izazivaju hepatitis su virusi hepatitisa A, B, C, D i E; Epstein-Barr virus, koji uzrokuje infektivnu mononukleozu; adenovirus i parvovirus. Glavni simptomi virusnog hepatitisa uključuju uvećanje jetre, groznicu, umor, bol u stomaku, povraćanje i žuticu ili žutu boju kože i beonjača. Kod dece sa akutnim virusnim hepatitisom se uvećana jetra na kraju rešava i jetra se vraća na normalnu veličinu. Deca sa hroničnim hepatitisom će nastaviti da imaju uvećanu jetru sve dok bolest ne postane tako ozbiljna da jetra atrofira i počinje da se smanjuje.

Metabolički poremećaji

Otečena jetra može biti znak metaboličkog poremećaja kod deteta. Ovo je grupa uslova u kojima telo ne proizvodi određen enzim, što dovodi do raznih simptoma. Na primer, tirosinemija je stanje u kojem telo ne proizvodi enzim koji razara tirozin, važnu komponentu pojedinih proteina. Ovaj proces razlaganja se odvija u jetri. Kao rezultat ovog neuspeha, tirozin se nakuplja u jetri, izazivajući proširenje jetre, između ostalih simptoma. Drugi metabolički poremećaji koji mogu da izazovu uvećanu jetru kod dece uključuju nedostatke u obradi šećera. Pošto je jetra glavni organ uključen u skladištenje šećera za energetske potrebe tela, oštećenje u metabolizmu ovih šećera može uzrokovati hepatomegaliju. Na primer, bolest skladištenja glikogena utiče na sposobnost jetre da pretvara glikogen, dugoročni oblik skladištenja šećera, u glukozu, glavni šećer koji se koristi u organizmu. Ovi nedostaci uzrokuju uvećanu jetru kod dece.

Otkazivanje srca

Povećana jetra može biti znak srčane insuficijencije kod dece. Srčana insuficijencija može rezultirati stanjem koje se naziva kongestivna hepatomegalija. Deca sa srčanom insuficijencijom gube sposobnost da efikasno ispumpavaju krv iz srca. Ovo dovodi do objedinjavanja ili stvaranja rezervi krvi u glavnim venama tela, uključujući i vene jetre, koje pomažu odvod krvi iz jetre. Jetra tada postaje preplavljena krvlju. Jetra postaje uvećana i osetljiva, a tečnost se akumulira u ostatku abdomena. Upravljanjem srčane insuficijencije, jetra može da se vrati na normalnu veličinu, ali dugogodišnja insuficijencija može dovesti do trajnog oštećenja jetre.

Lečenje

Poremećaji koji leže u osnovi uvećane jetre će odrediti vaše mogućnosti lečenja. Kongestivna srčana insuficijencija se može tretirati sa lekovima. Opcije za tretman raka jetre uključuju hemoterapiju, operaciju i transplantaciju jetre. Metastatski karcinom se tretira prema izvoru raka. Opcije za tretman limfoma zavise od vrste, stadijuma (stepena širenja) i opšteg zdravstvenog stanja.

Propust da se postavi dijagnoza i leči osnovni uzrok hepatomegalije može biti fatalan!

Prevencija

Postoji mnogo mera koje možete preduzeti da bi zaštitili svoju jetru. Neke od stvari koje možete da uradite su:

– Obazrivo pijte alkohol i uzmite u obzir da ne pijete uopšte

– Uzimati vitamine samo prema uputstvu, a pre toga uvek razgovarajte sa svojim lekarom

Budite oprezni u uzimanju biljnih suplemenata. Biljke koje mogu oštetiti jetru uključuju: crni kohoš, čaparal, gavez, imela, valerijana i druge.

Hranite se uravnoteženo. Neka vaša ishrana sadrži žitarice, povrće i voće.

Održavajte optimalnu težinu.

Prestanite sa pušenjem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply