[icegram campaigns=”14335″]

U toku trudnoće, često je teško utvrditi koji su biljni suplementi bezbedni za upotrebu. Stručnjaci za bilje obično koriste uvin čaj za lečenje urinarnih infekcija. U periodu trudnoće postoji mnogo veća šansa da razvijete infekciju urinarnog trakta, naročito između 6. i 24. nedelje prema tvrđenju „Udruženja babica Amerike“ (AmericanNursesAssociation). Obzirom da nije dozvoljeno korišćenje tako velikog broja farmaceutskih preparata i lekova koji se izdaju bez recepta, možete razmotriti upotrebu uvinog čaja za lečenje infekcije. Uvek bi trebalo konsultovati lekara pre početka korišćenja uvinog čaja, ili bilo kog drug biljnog leka, naročito za vreme trudnoće.

Uvin čaj

Arctostaphylosuvaursi, takođe poznat pod nazivom uva ili „medveđe grožđe“, je prizemna zimzelena žbunasta biljka sa crvenim bobicama koja raste u alpskim šumama Evrope, Severne Amerike, Sibira kao i na Iberijskom poluostrvu i Himalajima. Sve do otkrića grupe lekova sulfonamida, uvin čaj je bio sredstvo koje se najviše koristilo u tretmanu urinarnih infekcija. Ustanova The University of Maryland Medical Center objašnjava da su istraživači otkrili da uva sadrži antibakterijska svojstva koja se suprotstavljaju infekciji, uključujući tu arbutin i hidrokinon.

Infekcije urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta se mogu javiti u bilo kom njegovom delu, od bubrega do uretre, i često su jako bolne. Njihov najčešći uzrok predstavljaju bacili ili bakterije koje preko uretre uđu prvo u mokraćnu bešiku, a zatim i u bubrege. Žene češće obolevaju od infekcija urinarnog trakta zato što je uretra kod njih kraća i smeštena bliže anusu. Trudnice češće obolevaju od ovih infekcija usled promena u urinarnom traktu koje nastaju u trudnoći. Materica, koja je smeštena iznad mokraćne bešike, vremenom raste i povećava svoju težinu, blokirajući na taj način drenažu urina, što dovodi do infekcije. Simptomi infekcije urinarnog trakta obično uključuju „oblačast“ (zamućen) ili krvav urin, groznicu niskog intenziteta, bol ili osećaj žarenja prilikom mokrenja, osećaj pritiska ili grčeve u leđima ili stomaku i česte pozive na uriniranje. Ako se infekcija proširi na bubrege, možete iskusiti simptome poput groznice, drhtavice, noćnog preznojavanja, zamaranja, bolova u bokovima i preponama, zajapurenosti ili rumenila kože, mučnine, povraćanja i izraženog abdominalnog bola.

Uvin čaj u toku trudnoće

Internet stranica Drugs.com navodi da organizacija Expert Advisory Committee in Herbsand Botanical Preparations savetuje da se uvin čaj ne koristi u trudnoći, zato što ima oksitocinsko delovanje. Oksitocinsko bilje ili oksitocinski lekovi mogu ubrzati porođaj stimulišući kontrakcije materice. Ove preparate treba uzimati isključivo pod budnim medicinskim nadzorom od strane lekara ili sertifikovane babice, kao i u vidu ekspresne upotrebe za izazivanje porođaja kada za to dođe predviđeno vreme. Korišćenje uvinog čaja često može dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja.

Upozorenja

Jedan od aktivnih sastojaka uvinog čaja, hidrokinon, može biti toksičan po jetru, i ne bi trebalo da ga uzimate ukoliko ste u drugom stanju, dojite, imate probleme sa varenjem, Kronovu bolest, bolest bubrega ili jetre ili čir. Uvin čaj može takođe ispoljiti interakciju sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima i kortikosteroidima, pojačavajući njihove efekte, prema tvrđenju obrazovne ustanove University of Maryland Medical Center. Upotreba vitamina C, soka od brusnice i drugog citrusnog voća može učiniti urin kiselijom sredinom, umanjujući efikasnost antibakterijskih svojstava uvinog čaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply