Zimzeleni žbun u narodu poznat kao Medveđe grožđe, Mečije grožđe, ali i Medveđe uho i Planika, ima lišće koje je naročito lekovito. Lišće Medveđeg grožđa ( lat. Arctostaphyllos uva – ursi ) se koristi za pripremu lekovitog, nadaleko čuvenog Uvinog čaja.

Iako je sakupljanje lista ove biljke regulisano posebnom zakonskom uredbom, ono se skuplja često i stihijski, pa je Medveđe grožđe upravo iz tog razloga postalo proređena biljna vrsta.

Uvin čaj za urinarne infekcije, mokraćne kanale i bubrege

Kod primene Uvinog čaja, vrlo je važno imati na umu da nije preporučljivo koristiti ga duži vremenski period, jer neki od sastojaka ovog čaja mogu pokazati i toksično dejstvo ukoliko se dugo primenjuju. Zato je najbolje poslušati savet stručnih osoba.

Uvin čaj se pokazao kao odlično sredstvo protiv urinarnih infekcija, te odlično čisti mokraćne kanale, bubrege i čitav urinarni trakt od bakterija, toksina i raznih drugih nečistoća. Najbolje se pokazao u slučajevima upale mokraćne bešike ili mokraćnih kanala, ali i upale bubrega, kada je prisutan čest nagon na mokrenje.
Međutim, postoji vrlo važan detalj koji bi pacijent morao da ispoštuje ukoliko želi da lečenje Uvinim čajem pokaže pravi efekat. A taj detalj podrazumeva da je vrlo važno da unutrašnjost organizma mora da bude ili bazna ili alkalna, kako bi uvin čaj pokazao maksimalan efekat.

Sve ovo zvuči jednostavno u teoriji, no kako mi da znamo da li je naš organizam dovoljno bazan ili alkalan? Pa, ne možemo to baš tako lako da odredimo, ali ipak postoje preporuke šta treba, a šta ne da unosimo u organizam, dok sprovodimo lečenje Uvinim čajem. Najpre se preporučuje unos limuna, pomešanog sa vodom, jer on stvara alkalnu sredinu u organizmu. Zatim se, takođe preporučuje unos medicinske sode bikarbone, u meri koju vam propiše lekar, jer ona stvara baznu sredinu. Takođe, ne preporučuje se unos svih vrsta crvenih mesa, ali ni mesnih proizvoda tokom lečenja Uvinim čajem, kao ni masne i teške hrane, ali ni unos šećera i slatkiša.

Uvin čaj priprema

Za najbolji efekat lečenja Uvinim čajem preporučuje se da se čaj spravlja od celog lista biljke, ukoliko je moguće. Nažalost, mnogi gotovi čajevi koje možete kupiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane su mahom usitnjeni.
Čaj se priprema vrlo jednostavno : nekoliko listova biljke ili jednu kafenu kašičicu usitnjenog Uvinog čaja preliti sa 200 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji oko 30 minuta. Ovako pripremljen čaj procediti i piti polako, u gutljajevima.

Kura lečenja Uvinim čajem se sprovodi u trajanju od najviše dve nedelje, a mahom se preporučuje piti ga u količini od po tri šolje od 200 ml svakoga dana.

Po isteku dve nedelje lečenja, svakako je preporučljivo napraviti pauzu od najmanje nekoliko nedelja.
Nemojte se uplašiti, ukoliko vam se dogodi da vaša mokraća promeni boju i postane tamnija, jer je ovo jedna od čestih pratećih pojava korišćenja Uvinog čaja.

Uvin čaj za trudnice i decu

Konzumiranje Uvinog čaja kod dece mlađe od 12 godina, kao i kod trudnica, ali i dojilja nije preporučljivo.
Ukoliko se i dogodi, a često se događa da trudnice pate od urinarnih infekcija, vrlo često im se preporučuje čaj od brusnice, ali svakako ni trudnice ni dojilje ne bi trebalo da koriste čak ni narodne lekove pre konsultacije sa osobom koja prati njihovo zdravstveno stanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply