Svež ili sušen, origano donosi na trpezu jedinstvenu aromu i ukus. Uzgajajte ga na terasi ili na prozoru. Origano je višegodišnja, veoma mirisna biljka čija visina varira od 40 do 80 cm. Karakterističan je po četvorougaonim stabljikama prekrivenim finim dlačicama, koje se granaju pri vrhu, i malim, ovalnim nazubljenim listovima.

Origano raste u vidu žbunića čije brojne stabljike odrvene u donjem delu te poležu po zemlji. Na mestimana na kojima dodiruju tlo razvijaju adventivne žilice kojima biljka upija dodatne hranljive materije. Ljubičasti ili rozikasti cvetovi javljaju se od jula do septembra i prilično su sitni, grupisani u cvasti koje se formiraju na vrhu stabljike.

Origano je rasprostranjen u primorju, i voli toplu klimu i osunčanu poziciju. Koristi kao cienjeni začin u kulinarstvu i mesnoj industriji, ali poznati su njegovi blagotvorni učinci u slučaju velikog broja zdravetvenih tegoba Aktivne komponente ulja origana jačaju zidove kapilara duž sluzokože disajnih organa i gastrointestinalnog trakta, obezbeđujući bolje prokrvljavanje tkiva.

Za uzgoj origana potrebna vam je saksija prečnika oko 20 cm, s univerzalnom zemljom, dobro dreniranom, koju uvek treba održavati vlažnom. S obzirom na to da origanu pogoduje krečnjački teren, pomešajte zemlju s ljuskom jajeta koju ste oprali i sitno iseckali. Može lako da se uzgaja u istoj posudi sa žalfijom i ruzmarinom, ali stavite ga u prvi plan da bi dobio više sunca. Lepo uspeva i u podnožju većih biljaka: prekriva im ogoljene stabljike i kreira tepih od mirisnih listova.

Kao snažno protivupalno sredstvo, origano deluje na brojne infekcije poput hronične grlobolje, nespecifične upale uha, bešike, prehlade, viroze, gripa i dugotrajnih tegoba sa nosem. naučnici sa univerziteta Kornel iz Njujorka otkrili da su da ova biljka ubija 100 odsto kolonija tridesetak vrsta bakterija.

Kao odličan digestiv, origano stimuliše sluzokožu želuca, suzbija aerofagiju i stimuliše limfnu cirkulaciju. Blagotvorno deluje u slučaju povišene temperature i prehlade.

Izaberite zdravu biljku

Kada kupujete origano, dobro pogledajte dno saksije. Zdrava i čvrsta biljka pušta koren kroz rupe, što je znak da će uskoro biti potrebno presađivanje u malo veću posudu. Nemojte razbijati grumen na busenu i koristite univerzalnu zemlju. Naravno, prilikom kupovine origana, obratite pažnju i na lišće, koje treba da ima finu, čistu zelenu boju, bez smeđih i žutih mrlja i tačkica.

Posejte ga

Origano se može sejati u martu i aprilu, mada će vam možda više odgovarati da kupite već oformljenu biljčicu i odmah je presadite u hranljiv supstrat, po mogućnosti u saksiju od terakote. Prihranjujte origano sve do oktobra dubrivom za aromatične ili zelene biljke na svakih 15 dana. Konzumiraju se listovi veoma aromatičnog i karakterističnog ukusa i mirisa. Origano možete i osušiti tako što ćete iseći stabljike i ostaviti ih da se osuše na provetrenom, tamnom mestu. Čuvajte ga u dobro zatvorenoj tegli.

Ova aromatična biljka bila je poznata još starim Rimljanima koji su je uglavnom koristili kao začin. Naziv joj potiče od grčkih reči oros (planina) i ganos (sjaj), što upućuje na njenu dekorativnu vrednost i dragocenost.

U ovom periodu možete staviti seme u saksiju koju ćete držati na prozračnom, ne previše svetlom mestu sve dok ne proklija i mladice se ne ukorene. Kontrolišite supstrat koji uvek mora da bude pomalo vlažan. Kad se malo razviju, presadite mladice u veću saksiju ili u baštu, na rastojanju od 30 cm.

Krajem leta, origano na vrhovima stabljike produkuje roza ili crvene cvetiće grupisane u štitove.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply