gipsofila

Uzgoj gipsofile

Od bidermajera do cvetnih aranžmana, svi smo već viđali sitne, nežne bele cvetiće, suve ili sveže, kako popunjavaju prostor oko velikih cvetova. Ovo sitno cveće, lako poput pene je gipsofila (Gypsophila paniculata), poznata još i kao šlajer cveće ili samo šlajer. Međutim, da li ste znali da šlajer cveće možete lako da gajite i u svojoj bašti? Možete i da naučite kako da sušite gipsofilu koju ste uzgajali u svom vrtu i kako da od nje pravite cvetne aranžmane koje ćete poklanjati prijateljima.

Gipsofila biljka može da bude jednogodišnja ili višegodišnja, a cvet šlajera može da bude ružičast, ljubičast ili beo i može da bude jednoredan ili dupli. Vrsta gipsofile koja daje duple cvetove je kalemljena pa zato pazite kada je sečete da rez bude iznad kalema.

gipsofila gajenje

Kako se uzgaja šlajer cveće

Uzgoj šlajer cveća je jednostavan i verovatno ćete otkriti da je ono korisna baštenska biljka. Ako savladate uzgoj gipsofile, vaš hobi može da postane i unosan, posebno ako je prodajete cvećarima i drugima koji se profesionalno bave izradom cvetnih aranžmana.

Uzgoj šlajer cveća u delu bašte koji je izložen punoj sunčevoj svetlosti je relativno jednostavan, pod uslovom da je pH vrednost tla odgovarajuća. Gipsofila voli alkalno, ili slatko, zemljište. Tlo mora uvek da bude dobro drenirano. Ako vam gipsofila cveće ne napreduje baš najbolje, proverite pH vrednost tla.

Gipsofila cveće se razmnožava iz semena, gomolja ili reznica.

gipsofila uzgoj

Kako da osušite svoje gipsofila cveće

Kada gipsofila dostigne visinu od 30 – 45cm, možete da je orežete i naučite kao da osušite gipsofilu koju ste sami uzgojili.

Kada sečete cvetne grane, birajte one na kojima je polovina cvetova procvetala, dok je druga polovina još u stadijumu pupoljka. Ne koristite cvetne grane na kojima su cvetovi smeđe boje.

Skratite stabljike reznica još jednom pod tekućom toplom vodom. Napravite snopove od 5 – 7 cvetnih grana u jednom i povežite ih koncem, kanapom ili gumicom. Obesite ih naglavačke u tamnoj i toploj prostoriji sa dobrim provetravanjem.

slajer cvece

Nakon 5 dana proverite kako napreduje sušenje. Kada su cvetovi pod prstima poput papira, gipsofila je spremna za korišćenje u suvim cvetnim aranžmanima. Ako nakon pet dana i dalje nisu poput papira, dajte im još malo vremena i proveravajte svakih nekoliko dana.

Pošto ste naučili šta je važno za uzgoj gipsofile i sušenje, možete da ga stalno sejete ili sadite pored ivičnjaka u bašti. Ako vam gipsofile lepo napreduju, raspitajte se kod nekog lokalnog cvećara da li je zainteresovan za otkup cveća čiji ste uzgoj u bašti savladali do savršenstva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply