[icegram campaigns=”14081″]

U nizu farnmceutskih proizvoda koji se koriste za lečenje nervnih oboljenja, depresivnih stanja, napada panike i histeričnih napada postoji jedno sredstvo koje se po kvalitetu posebno izdvaja i predstavlja znatno bolji izbor nego bilo koje farmaceutsko sredstvo. Razlog zbog čega se valerijana kapi preporučuju za lešečenje depresije, nesanice, nervne napetosti i ostalih psihičkih poremećaja jeste što je ova biljka, odnosno njena tinktura već dugo vremena poznata u narodnoj mecini po svojim umirujućim efektima.

Valerijana kapi dejstvo

Kada su u pitanju valerijana kapi, dejstvo koje one imaju na smirivanje psihičke napetosti je izuzetno. Baš zato se vrlo često preporučuje koristiti ih kod različitih psihotičnih stanja, pa čak i u slučaju anksioznosti i mnogih drugih psihičkih smetnji.

No, ono što nigde ne piše, a što zna svako ko je već imao prilike da koristi valerijana kapi jeste da se one ne ispoljavaju svoje dejstvo odmah po početku konzumiranja, već tek nakon određenog vremenskog perioda, a u zavisnosti od stanja organizma i psihe, taj period varira. Pa tako, kod nekih valerijana kapi ispoljavaju svoje dejstvo već nakon nedelju dana neprekidnog korišćenja, a kod nekoga tek nakon dve nedelje.

tinktura od valerijane

Valerijana kapi upotreba

Ako želite da koristite valerijana kapi, upotreba je nešto čega se morate posebno pridržavati, a to znači da je neizostavno važno da poštujete preporučene doze. U većini slučajeva to znači da bi trebalo da ih koristite jednom do tri puta u toku dana i to u količini od 20, a najviše 30 kapi.

U svakom slučaju upotreba valerijana kapi zavisi od razloga zbog koga se koriste. U principu, ukoliko se radi o blažim stanjima, dovoljno je koristiti samo jednom u toku dana, ali svakako treba pažljivo pratiti uputstvo za upotrebu.

Valerijana kapi za smirenje

Iako se valerijana kapi za smirenje prvenstveno preporučuju za smirivanje neevne napetosti, postoje indicije da one pomažu čak i kod vrlo ozbiljnih stanja, kao što je epilepsija. Smatra se da korišćenjem ovih kapi dolazi do ređe pojave napada.

Takođe, valerijana kapi za smirenje imaju odličan učinak i za smirivanje i proređivanje napada panike, pa čak i histeričnih napada.

Valerijana kapi za spavanje – protiv nesanice

Ukoliko želite da koristite valerijana kapi za spavanje, odnosno protiv nesanice onda je u većini slučajeva sasvim dovoljno da ih koristite jednom u toku dana i to, ako je moguće oko 30 do 60 minuta neposredno pre nego što odete na počinak.

Kako se prave valerijana kapi (tinktura od valerijane)

Mada je moguće kupiti i već pripremljene valerijana kapi, takođe je moguće prirpremiti ih i u kućnoj varijanti. A evo i kako se prave valerijana kapi (tinktura od valerijane): 40 grama korena biljke treba najpre sitno iseckati, pa preliti sa 400 mililitara kvalitetne i jake domaće rakije, odnosno alkohola od 70%.

Tako pripremljena biljka se čuva u zatvorenoj staklenoj tegli i to na tamnom mestu, uz često mućkanje. Nakon toga se smesa dobro procedi, a najbolje kroz gazu.

Kapi valerijane u trudnoći

Kapi valerijane u trudnoći, ali i u periodu dojenja je zabranjeno koristiti. Osim u navedenim stanjima, kapi valerijane je zabranjeno koristiti i u slučaju da pijete bilo koje farmaceutsko sredstvo za smirenje.

I najvažnije je napomenuti da osim što ne smete koristiti kapi valerijane u trudnoći, ne smete ih koristiti ni neposredno pre nego što ćete upravljati motornim vozilom ili pre nego što ćete koristiti neke mašine za čije korišćenje je vrlo važna koncentracija, budući da značajno utiču i na smanjenje koncentracije, a smanjuju i motoričke sposobnosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply