zdrave-navike-ishrana

U protekle dve godine osvestili smo koliko je psihičko zdravlje važno za celokupno zdravstveno stanje organizma. Mnogo je faktora koji utiču na psihičko stanje pojedinca, a neki od njih su izvan naše kontrole. Ono na šta svaki pojedinac može da utiče jeste kako se sa svim tim nosi.

Jedan od bitnih faktora za boljitak vašeg sveukupnog stanja jesu i životne navike. One značajno mogu uticati na to kako se osećate. A ovo je 10 važnih životnih navika za vaše zdravlje.

žena-trči-staza

Upražnjavajte neku fizičku aktivnost svakog dana

Jedna od najvažnijih životnih navika za vaše zdravlje je upražnjavanje fizičkih aktivnosti. To ne mora biti ništa ozbiljno, poput odlaska u teretanu. Dovoljno će biti da svakog dana izdvojite pola sata i prošetate.

Benefiti ovakvih rasterećujućih fizičkih aktivnosti su višestruki. Prvenstveno, razmrdaćete mišiće, naročito ukoliko radite posao koji iziskuje da sedite veći deo vremena. Takođe, fizička aktivnost opušta i otklanja stres. Ova životna navika će podstaći i vaš metabolizam.

Uopšte uzev, bolje ćete se osećati i bićete opušteniji. Fizička aktivnost takođe održava mladalački duh, pa ćete se s godinama bolje nositi sa starenjem organizma.

Tehnologija je vaša prijateljica

Tehnologija je izmišljena kako bi olakšala živote ljudima. Iako se danas mnogo debata vodi o njenim štetnim uticajima, upravo je zloupotreba tehnologije kriva za to. Ali ne zaboravite da je tehnologija vaša prijateljica. Sve te spravice mogu u mnogo čemu da vam pomognu.

Ukoliko je prostor u kupatilu skučen sada imate izbor. Kada su u pitanju veš mašine gornje punjenje kojim raspolažu određeni modeli omogućiće vam dodatni prostor. Zamislite da morate veš da perete ručno, koliko bi vam to vremena oduzelo! Ukoliko ovu spravicu upotrebljavamo pravilno, zašto ne bismo i ostale?

Samoupravljajući pametni usisivač može maltene samostalno da usisa celu kuću. Vaše je samo da ga uključite i na kraju ispraznite filter. Dok on to obavlja, vi možete spremati ručak ili raširiti veš. Važna životna navika u ovom slučaju je proceniti i iskoristiti prednosti tehnologije koja nam je dostupna. Ona uvećava vaše slobodno vreme, a njega iskoristite da posetite prijatelje, isplanirate vikend sa porodicom  ili odete negde sa partnerom.

Uobročite se

Hraniti se zdravo je životna navika o kojoj svi pričaju. Međutim, još bitnije jeste da obroci budu pravilno raspoređeni i približno u isto vreme. To će dovesti do ubrzavanja vašeg metabolizma jer „zna“ da će u određeno vreme dobiti novu porciju hrane da vari.

Iako ljudi ovo povezuju skoro isključivo sa mršavljenjem, to nije jedini benefit. Važno je napomenuti da neregularni obroci poručuju vašem organizmu da ne zna kad će sledeći put dobiti hranu, i stoga će skladištiti ono što svari. To je problematično ne samo zbog masnih naslaga, već i zato što može uticati na pojavu insulinske rezistencije i dijabetesa, a i konstantno ćete se osećati umorno i nećete imati dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti.

Naravno da u važne životne navike spada i zdrava ishrana, ali je mnogo bitnije pravilno rasporediti obroke i raznovrsno se hraniti. Čokolada u malim dozama može imati mnogo benefita, pre svega na psihičko zdravlje. Sitni ugođaji pospešuju lučenje hormona koji pozitivno utiču na organizam.

Pijte dovoljno vode

Voda je izuzetno važna za naš organizam. Hidratacija utiče na metabolizam, izgled kože, stanje bubrega, ali i drugih organa. Iako je unos drugih tečnosti dozvoljen, najbitnije je da pijete 1l vode na 25kg težine. Unos 2l vode dnevno je idealan za nekog ko ima oko 50kg, ali neko ko ima 80kg treba da unosi preko 3l.

Ova životna navika donosi mnogo benefita na duže staze i vrlo je važno pridržavati je se. Ukoliko će vas to podstaći, kupite jednu lepu flašicu ili termos koji ćete nositi sa sobom i neka vam to bude mera za dnevni unos vode.

U važne životne navike za vaše zdravlje treba ubrojati još i dovoljno sna, ograničeno vreme ispred ekrana i provođenje vremena u prirodi. Ali najbitnije je da uradite nešto za sebe svakog dana zbog čega ćete se osećati bolje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply