Skupljajte je leti, koristite tokom cele godine. Verbena (Verbena officinalis) je višegodišnja biljka sa sitnim cvetovima. Potiče sa Mediterana, ali se gaji širom Istočne Evrope, Severne Afrike, Kine i Japana. Verbena uspeva na dobro dreniranom zemljištu, voli sunce, a često je možete videti duž ivice puta, na livadama. Aktivni sastojci ove biljke su glikozidi verbenalin i aucubin, kao i eterična ulja. U biljnoj medicini koriste se list i cvet verbene, a sakupljaju se sredinom leta, kada je biljka u punom cvatu. Verbena se koristi kao infuz, tinktura, obloga. Uobičajena doza za odrasle je 2-3 g. 3 puta dnevno.

Upotreba Verbene:

Tradicionalno, svi delovi verbene su se koristili kao lek za različita stanja, između ostalog i za stimulisanje laktacije, dismenoreju (bolne menstruacije), žuticu, giht, kamen u bubregu, glavobolju, depresiju, napetost, nesanicu, a takođe i kao diuretik i gorki tonik za varenje.

Narodni je lek za jačanje, protiv nesanice i nervoze, za lečenje jetre i žuči, rana, otoka i drugih oboljenja.

Verbena se koristi u tretmanu oboljenja respiratornog trakta (astma, veliki kašalj), kao i za gušobolju, zatim za anginu pektoris i protiv zadržavanja tečnosti usled slabosti srca.

Koristi se i u tretmanu depresije, histerije, bolova u žučnoj kesi, artritisa, poremećaja metabolizma, anemije, visoke temperature i oporavka nakon nje.

verbena caj

Verbena se često koristi za ženske probleme; prepisuje se za podsticanje laktacije nakon trudnoće, za stimulisanje kontrakcija materice tokom porođaja. Analgetski efekti je preporučuju za tretman glavobolje i za smanjenje menstrualnih bolova i grčeva.Verbena se koristi se i za obnavljanje menstrualnog ciklusa nakon prekida trudnoće.

Neki ljudi stavljaju verbenu direktno na kožu i tako tretiraju rane, apscese i opekotine, reumatske probleme i artritis.

Koristi se za lošu probavu, gorušicu, nizak nivo želudačne kiseline, kao.tonik za jetru.

Kao obloga, verbena se upotrebljava za tretiranje modrica, infekcija na koži, ujeda insekata, ekcema i drugih kožnih problema, ali i u tretmanu uganuća.

Tanini iz verbene deluju kao astringenti (sredstva koja skupljaju) pa se ova biljka koristi za ispiranje usta u slučajevima da desni krvare, čireva u ustima, neprijatnog zadaha iz usta i upale krajnika ili angine. Žvakanje korena verbene jača zube i desni.

U kombinaciji sa korenom lincure, cvetom zove, cvetom jagorčevine i kiseljakom, verbena se koristi za održavanje zdravlja sinusa i tretman upaljenih ili natečenih sinusa (sinusitis). Za infekciju sinusa uzima se kombinacija 36 mg verbene + 12 mg korena lincure i po 36 mg cvetova zove, kiseljaka i cvetova jagorčevine, 3 puta dnevno.

Savremena medicinska istraživanja pokazala su da verbena može da spreči razvoj virusa hepatitisa B, što odgovara njenom korišćenju u drevna vremena kao tonika za jetru.

Smiruje nerve, napetost i stres.Verbena ima lekovito dejstvo protiv depresije, efikasno kao i ruzmarin, lavanda, kantarion.

Cvetovi verbene se koriste kao dodatak koji poboljšava ukus alkoholnih pića.

Čaj od verbene

Čaj od verbene se pravi na sledeći način:
1 kašika suve verbene ili 2 kašike sveže, isitnjene, natapa se u šolji ključale vode 10-15 minuta. Procedi se i pije 3 šolje ovog čaja dnevno, obično prejela. Trebalo bi imati na umu da je verbena čaj diuretik.

Tinktura od vernebne se priprema: sa 40% alkohola u odnosu 1 : 1 (1 deo verbene, 1 deo alkohol). Preporučuje se 5-10 ml tinkture 3 puta dnevno.

Obloge od verbene: 4 kašike sitno narezane verbene, 1 kašika lanenog i 1 kašika mlevenog grčkog semena popari se sa 1 l ključale vode, ostavi poklopljeno 4 sata, ocedi i mlako upotrebi.

OPREZ!
Ne postoje kontra efekti, ali pošto deluje kao sredstvo za čišćenje, prekomerne doze verbene mogu da dovedu do povraćanja.

Verbena se ne preporučuje trudnicama, jer može da stimuliše kontrakcije.

Savet: Možete dodati suvo lišće i cveće verbene u kupku za opuštanje i ublažavanje kožnih problema. A možete kesicu sa suvom verbenom držati u ormanu – i zbog lepog mirisa, i kao prevenciju protiv pojave insekata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply