Zbog cvetova koji liče na oči, kao i zbog toga što pomaže u lečenju očnih bolesti, biljku Euphrasia officinalis narod je prozvao vidac, očanica, vidova i vidovita trava, oči Majke božje… Ova jednogodišnja biljka je zanimljiva i po tome što ima korenje kojim iz livadskih trava izvlači minerale tako da je u nekim delovima Evrope zovu i “kradljivcem mleka”.

Uspeva na suvim livadama, neplodnom zemljištu i šumskim čistinama. Rasprostranjena je po čitavoj Evropi, samo se u Alpima nešto rede nalazi. Cveta od jula do oktobra, cvetovi su beli, ili bledo ljubičasti i smešteni su u udubljenjima najviših listova. Miris biljke je diskretan i prijatan, a ukus oštar. U narodu postoji verovanje da če zima da bude izuzetno oštra ako vidova trava bogato cveta.
Svi delovi biljke, osim korena, su lekoviti i sakupljaju se od početka cvetanja, pa do kraja septembra.

Vidova trava je dobra i za lečenje

– disajnih organa
– kijavice
– kašlja, gripa i bronhitisa
– probavnih smetnji
– smanjenog apetita
– grčeva i bolova u crevima i želucu
– glavobolje
– nesanice…

Tradicionalna medicina je vidac koristila i za lečenju otrovanih alkoholom i nikotinom.
U minimalnim količinama, vidac može da se koristi i kao začin za supe, ili čorbe, bilo da je svež, osušen, sitno seckan, ili kao prah.

Vidac sadrži niz lekovitih sastojaka – eterično i masno ulje, smolu, gorke i aromatične supstance, šećer, so, eufrastan kiselinu… Zbog sadržaja glikozida rinantina, trebalo bi da se oprezno koristi, jer može da izazove trovanje, posebno ako se leće očne bolesti. Ako se primenjuje prema receptu, uspešno pomaže u lečenju konjuktivitisa, upale rožnjače, glaukoma, povišenog očnog pritiska, upale suzne kese i umora očiju.

Čaj od gujine trave

– kašičicu semena gujine trave prelijte šoljicom vruče vode, ostavite na kratko da odstoji, procedite i pijte nezasladeno i u gutljajima. Da bi se postigao najbolji efekat u toku dana treba da se pije 2-3 šoljice.
Obavezno s vodom.

– kašičicu fino stucanog semena gujine trave uzimajte 4-5 x dnevno, i obavezno zalijte čašom vode

Čaj od vidca

– 1/2 kašičice videa prelijte 1 šoljom vrele vode (nemojte da kuva-te!), sačekajte 1-2 minuta (nikako duže!) i pijte po potrebi

Za osetljive oči

– 1/2 kašičice videa prelijte 1 šoljom vrele vode, ostavite 1-2 minuta, pa razblažite mlakom vodom
Stavljate obloge na oči, ali znajte da jednom upotrebljen čaj ne bi trebalo ponovo da se koristi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply