VILINO SITO (Carlina acaulis)

DRUGI NAZIVI: kravljak, kravinac, krmski koren, pupava, pupava trava, beli trn, veliko sito, šikavac, šeremetka

OPIS BILJKE: Vilino sito je niska, sasvim uz tlo polegla trajna biljka s vrlo kratkom stabljikom i jako rascepljenim, bodljikavim listovima. Velike, sjajnobele i zvezdaste cvetne glavice razvijaju se pojedinačno. Čim se sprema kišovito vreme ili gusta magla, srebrnobeli i bodljikavi ovojni listovi se zatvaraju, pa se u to njeno svojstvo predskazivanja vremena možemo pouzdati. Duboki stubasti koren svinje rado riju i jedu. Koren je spolja smedj, iznutra svetliji i raspucan, sladunjavog mirisa nalik na miris gljiva i oštro aromatičnog ukusa.

RASPROSTRANJENOST: Vilino sito je uočljiva biljka poznata i u prirodi dosta rasprostranjena.

STANIŠTE: Uglavnom vilino sito nalazimo na suvim i siromašnim livadama i pašnjacima.

LEKOVITI DEO BILJKE: Lekoviti delovi biljke vilino sito su koren, koji se kopa rano u proleće (mart, april) ili u jesen. Koren se lako uplesnivi, pa se mora naglo osušiti i čuvati na suvom mestu. Mesnati i debeli delovi cvetnih glavica mogu služiti i kao hrana.

LEKOVITE I DELOTVORNE MATERIJE: Utvrđeno je eterično ulje, zatim inulin, tanin i jedan sirišni enzim.

LEKOVITO DELOVANJE: Vilino sito upotrebljava se samo u narodnoj medicini i zbog sadržaja tanina u korenu hvaljeno je sredstvo koje tera vodu, čisti creva i podstiče izlučivanje mokraće.Vilino sito često se primenjuje za čišćenje rana. Dalje područje primene u narodnoj medicini je u suzbijanju raznih crevnih parazita, bilo da se radi o glistama ili o pantljičari. Čaj od korena, i to 1 čajna kašika sitno isečenog korena za 1 šolju u obliku laganog oparka, pije se bez šećera, 2-3 šolje dnevno.

PREPARATI:
Čaj od vilinog sita– Od korena kuvanog u sirćetu priprema se sredstvo za ispiranje usta, i to tako što se u oparak korena stavi žalfija, drži 5 minuta, a zatim se ocedi i time se dobro ispiraju usta. Ovo brzo otklanja zubobolju i upalu pokosnice. Ovako pripremljeno sredstvo služi i za čišćenje rana.

Obloge – Pomoću čaja od korena, pripremljenog tako što se koren opari jakim belim vinom, pranjem ili stavljanjem vlažnih i toplih obloga lece se teško zaceljive rane, duboki čirevi i zlokobni lišaji. Dobro, jako vinsko sirce može se takođe upotrebiti za pripremu takvog oparka.

Tinktura – 2-3 korena vilinog sita potope se na 8-10 dana u pola litra dobre rakije. To je proveren prirodni lek kod svih želudačnih smetnji. Uzima se 1-2 puta na dan po 1 rakijska čašica.

Lečenje životinja: pastiri peru rane i otvorene čireve domaćih životinja tinkturom ili vinskim oparkom od vilinog sita. Takodje se daje protiv crevnih parazita kod domaćih životinja, bilo u obliku čajnog oparka korena ili razređene tinkture. Pastiri vade koren vilinog sita na planinskim pašnjacima, suše ga, sitno ga iseku i pomešaju sa stočnom hranom, što životinje održava zdravim.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply