Latinski naziv (Alchemilla vulgaris)

DRUGI NAZIVI: virak, gospin plašt.

OPIS BILJKE VIRAK: Pripada porodici ruža (Rosaceae). Trajna je biljka visine do 40 cm, s prizemnim listovima koji su krpasto razdeljeni i na ivici nazubljeni, a s donje strane zvezdasto naborani.Stabljika je uspravna ili pridignuta, a na njenom vrhu razvijaju se sitni zelenožuti cvetovi koji čine metličastu, nepravilnu cvast. Cvetovi su bez mirisa, oporog i gorkog ukusa.

STANIŠTE I UZGOJ: Virak raste na livadama, pašnjacima, poljima, travnjacima, kraj puteva i šikara, na sunčanim šumskim čistinama.

VREME CVETANJA: Od maja do juna.

LEKOVITI DEO BILJKE: Bere se cela biljka u cvatu.Virak se suši se na toplom i promajnom mestu, u senci. Sadrži eterično ulje, gorke materije, tanin, fitosterol, saponin i vitamin C.

LEKOVITO DELOVANJE: Virak je biljka za rane, za ženske bolesti i za sve vrste krvarenja. U biljnoj medicini vrlo je popularna kod žena u Evropi, Americi i Aziji, kako zbog verovanja u njenu čarobnu moć, tako i zbog lekovitog dejstva kod navedenih tegoba.Biljka virak je stari lek za grozničava stanja i tegobe sa želucem i crevima (proliv, gastritis, slab apetit, polipi u crevima, krvarenje čira, krvarenje hemoroida, ulcerozni kolitis, katar creva i želuca, paraziti i gliste).

Za spoljašnju upotrebu virak se koristikod bolesti kože i raznih čireva, gnojnih rana, posekotina, uboda insekata i za kožu lica, za pranje lica, protiv raznih nečistoća kože, a kao sveza biljka za pripremu obloga ili osušena u obliku praška.

Virak se koristi i u lečenju raznih upalnih stanja, za ispiranje usne šupljine i grla, za ispiranje očiju. Novija naučna istraživanja govore da virak deluje kod raznih oboljenja kojima su uzročnici virusi. Pomaže i kod srčanih tegoba, slabih živaca, nesanice, glavobolje, astme, lošeg apetita itd. Prašak od virka dobar je i lekovit začin u svakodnevnoj ishrani i u raznim dijetama. U pripremi čajnih mešavina dobro se slaže sa hajdučkom travom i rusomačom.

UPOZORENJE: Treba poštovati propisanu dozu, jer veće količine čaja od virka mogu da izazovu pojačanu reakciju donjeg dela tela. Osobe koje imaju komplikacije sa žuči, želucem i jetrom ne bi smele da uzimaju čaj i preparate od virka.

U prošlosti je interesovanje za virak bilo veliko, pa su alhemičari (prema nazivu biljke – Alchemilla) hteli iz vode, tj. kapi rose koje je biljka ispuštala, da naprave zlato, a devojke su je nosile kao talisman da bi sačuvale devičanstvo, lepotu i mladost. U germanskoj mitologiji, biljka virak je posvećena Frigi, boginji prirode i plodnosti. Arapske žene veruju da im čarobna moć koju ima virak daje lepotu i mladost.

Čaj od virka pripremanje

Čaj (za spomenuta oboljenja): Uzme se jedna kašika vrkute i 2 dl vode. Priprema: preliti vrućom vodom bilje, poklopiti da odstoji pola sata i procediti. Piti jednu do dve šolja čaja od virka u malim gutljajima tokom dana.

Saznaj više>>>Virak čaj za plodnost i ženske bolesti

Prašak od virka: Suvu biljku usitniti u mlinu za kafu. Prašak čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. Koristiti za posipanje rana i raznih povreda kože.

Tinktura od virka (za spomenuta oboljenja): 200 g vrkute (cela biljka), 11 60-postotnog alkohola.
Priprema: alkoholom preliti usitnjeno bilje, pa zatvoriti i držati na toplom mestu mesec dana. Povremeno promućkati.
Upotreba: kod unutrašnjeg krvarenja 10-15 kapi, jedan do dva puta na dan, razrediti u malo čaja ili soka.
Za spoljašnju upotrebu služi kao dezinficijens kod lečenja rana i raznih nečistoća kože.

POVEZANO Virak gospin plašt upotreba

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply