Virusna upala grla (faringitis) je stanje koje izaziva bol u grlu, svrab, nelagodnost prilikom gutanja hrane ili pića, groznicu i malaksalost. Kao što sama reč kaže, virusnu upalu izazivaju razni  virusi.

Upala grla je naziv za zapaljenja ždrela a tonsillitis je zapaljenje krajnika. Obe upale kao glavni simptom imaju bol u grlu. Pošto su anatomski blizu, veoma često dolazi do upale u isto vreme, i to stanje se naziva faringitis.

Virusne upale grla su benigni procesi koji se rešavaju spontano, za razliku od bakterijske upale krajnika, što može dovesti do komplikacije kao što je absces i reumatska groznica. Upalu grla koja je izazvana bakterijama je poželjno tretirati antibioticima.

Bilo da je bakterijski ili virusni, faringitis je zarazan, tj. prenosi se na druge. Generalno, upala grla izazvana virusima je veoma zarazna, a one koje su izazvane bakterijama se prenose samo ljudima sa kojima imate dug i blizak kontakt, kao što su porodica ili veoma bliski prijatelji.

virusna upala grla simptomi

Uzroci

 • Deca imaju veće šanse da dobiju upalu grla, jer se deca mogu lako inficirani od strane druge dece.
 • Virusne infekcije disajnih puteva su često odgovorne za virusnu upalu grla.
 • Mononukleoza je virusna infekcija koja izaziva upalu grla. Ona takođe može izazvati groznicu, otečene limfne čvorove i zamor. Ako se javi u adolescenciji, ona može da postane zarazna mononukleoza. Obzirom da za mononukleozu ne postoji poznati lek, već se terapija zasniva na mirovanju i jačanju imuniteta, ova infekcija može uzrokovati bolne simptome i do dva meseca.
 • Osobe koje pate od HIV-a mogu lako razviti virusnu upalu grla. U stvari, bol u grlu na duži vremenski period može ukazivati na HIV infekciju.

Pored navedenog, uzroci mogu biti i:

 • Grip (uzrokovan virusom influence).
 • Virusi poput- Rhinovirusa, adenovirusa, respiratornog sincicijskog virusa, parainfluence i koronavirusa).
 • Herpangina (izazvana virusom koksaki).
 • Herpes (uzrokovan herpes simpleks virusom).
 • Akutna HIV infekcija.

Simptomi virusne upale grla

Simptomi virusne upale grla su:

 • Bol u grlu.
 • Bol pri gutanju.
 • Bol u telu.

Normalno, virusna upala grla je praćena drugim znacima infekcije respiratornog trakta, kao što su kašljanje, kijanje, nazalne opstipacije, konjuktivitis, promuklost, gubitak apetita ili telesni bolovi. Ukoliko pacijent ima virusnu upalu grla, on oseća hladnoću i groznicu, kao da ima grip. Još jedan od pokazatelja virusne upale grla je to da, iako je grlo bolno, ono ne gnoji.

Neki pacijenti skloni alergijama mogu imati slične simptome kao što su kod upale grla poput kijanja, glavobolje i malaksalosti. Grlo može oteći, ali pacijent nema temperaturu u ovim slučajevima.

Virusna upala grla kod dece i odraslih

Virusnoj upali grla su najpodložnija deca školskog i predškolskog uzrasta, pre svega zbog povećanog kontakta sa drugom decom, nedovoljne lične higijene, slabog imuniteta i osetljivosti u tom uzrastu.

Kod odraslih, virusna upala se javlja ređe nego kod dece, ali je svakako sveprisutna i zarazna. Javlja se kao posledica ili simptom gore navedenih oboljenja.

Lečenje i tretman virusne upale grla

Virusna upala grla obično traje samo četiri ili pet dana. Nema potrebe koristiti antibiotike, jer oni u tom slučaju neće pomoći. Ako su simptomi veoma neprijatni, pacijent može koristiti antiinflamatorne lekove za dva ili tri dana. Antiinflamatorni lek koji se najčešće koristi je acetaminofen koji može kontrolisati temperaturu. Analgetici se koriste kod odraslih, ne kod dece. Osim toga, preporučuje se odmor i mirovanje, hidratacija i jačanje imuniteta. Ukoliko se odlučite za nekonzervativno lečenje upale grla, preporučuje se ispiranje grla sa toplom vodom i malo soli (umutititi pola kašičice soli u času tople vode) i to primenjivati nekoliko puta dnevno.

Prirodni tretmani za virusni bol i upalu u grlu:

 • Med: Dobar je u jačanju imuniteta i smiruje upale
 • Propolis: Ima malo antiinflamatorno dejstvo, na grlo deluje protivupalno.
 • Ispirati grlo sa toplom vodom, limunom i medom

Pacijentu se savetuje da ne pije hladna i gazirana pića, da ne govori mnogo i da izbegava cigarete.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply