Šta je C reaktivni protein ?

C reaktivni protein (CRP) se proizvodi u jetri. Nivo CRP-a raste kada postoji zapaljenje u celom telu. To je jedan iz grupe proteina zvanih “reaktanti akutne faze” koji rastu kao odgovor na upale. Test na C reaktivni protein (CRP) predstavlja test krvi koji meri količinu ovog proteina u vašoj krvi. C reaktivni protein se odnosi na opšti nivo zapaljenja u vašem telu.

Visok nivo C reaktivnog proteina je uzrokovan infekcijama i mnogim dugoročnim bolestima. Ali CRP-test ne može da pokaže gde se upala nalazi ili šta je njen uzrok. Drugi testovi su potrebni za pronalaženje uzroka i lokacije upale.

Zašto se radi test na C reaktivni protein u krvi?

1) Kako bi se proverilo prisustvo infekcije posle operacije. Nivo CRP-a normalno raste u roku od 2 do 6 sati od operacije, a zatim prolazi do trećeg dana nakon operacije. Ako nivoi CRP-a ostanu povišeni 3 dana posle operacije, infekcije mogu biti prisutne.

2) Identifikovanje i praćenje infekcija i bolesti koje izazivaju upalu, kao što su:

– Rak limfnih čvorova (limfom)

– Bolesti imunog sistema, kao što je lupus

– Bolno oticanje krvnih sudova u glavi i vratu (arteritis džinovskih ćelija)

– Bolno oticanje tkiva koje oblaže zglobove (reumatoidni artritis)

– Oticanje i krvarenje creva (inflamatorna bolest creva)

– infekcija kostiju (osteomijelitis).

3) Provera da se vidi kako tretman radi, kao što je tretman za rak ili za infekcije. Nivo CRP-a će rasti brzo, a onda postati normalan brzo ako se reaguje merama lečenja.

c reaktivni protein

Posebna vrsta CRP testa, CRP test visoke osetljivosti – može da se uradi kako bi saznali svoj rizik od srčanog udara i moždanog udara. Rezultati vam mogu pomoći i vaš lekar donosi odluku o tome kako da smanjite svoj rizik. Veza između nivoa ovog testa i rizika od srčanog udara i moždanog udara se ne razume u potpunosti. Ali visok nivo može da znači da je sluzokoža vaših arterija upaljena. To može oštetiti arterije i podići rizik od srčanog udara i moždanog udara.

C reaktivni protein CRT u krvi referentne vrednosti

Referentne vrednosti za C reaktivni protein variraju od laboratorije do laboratorije.

Rezultati CRP testa visoke osetljivosti (HS-CRP) u određivanju rizika za srčane bolesti mogu se tumačiti na sledeći način:

– imate nizak rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ako je vaš nivo HS-CRP manji od 1,0 mg/l

– imate prosečan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ako su nivoi između 1,0 mg/l i 3,0 mg/l

– imate visok rizik za kardiovaskularne bolesti ako je vaš nivo HS-CRP-a veći od 3,0 mg/l.

Napomena: Normalne vrednosti vrednosti mogu se razlikovati među različitim laboratorijama. Razgovarajte sa svojim lekarom o značenju rezultatima specifičnih testova.

Rezultati iznad 10 mg/l ukazuju na potrebu za daljim testiranjem kako bi se utvrdio uzrok postojanja teške upale u organizmu.

C reaktivni protein (CRT) u krvi – referentne vrednosti se smatraju ako je rezultat koncentracije ovog proteina u krvi do 10 mg/l.

Napomena: ne postoji značajna razlika između referentnih vrednosti za muškarce i žene, niti za životno doba.

Visok CRT u krvi uzrok

Nivo C reaktivnog proteina, koji može da se meri u krvi, povećava se kada postoji upala u vašem telu. Rezultat testa koji pokazuje nivo CRP-a veći od 10 mg/l su znak ozbiljne infekcije, traume ili hronične bolesti, pa će verovatno biti potrebno dodatno testiranje da bi se utvrdio uzrok.

Povećan C reaktivni protein u krvi znači da imate upalu u telu. Ovo može biti posledica različitih uslova, uključujući sledeće.

Visok CRT u krvi – uzrok:

– Rak

– Bolesti vezivnog tkiva

– Infarkt

Infekcija

– Inflamatorna bolest creva

– Lupus

– Pneumokokna pneumonija

– Reumatoidni artritis

– Reumatska groznica

– Tuberkuloza

Ova lista nije potpuna.

Napomena: povišen CRT test rezultat se takođe javlja tokom druge polovine trudnoće ili sa upotrebom kontraceptivnih pilula (oralnih kontraceptiva).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply