Upala desni ili gingivitis nastaje kada se na zubima nakupi sloj bakterija i ostataka hrane koji se naziva plak. Ukoliko se ne čisti redovno, plak se brzo nakupi na ivicama desni – mestima gde se sastaju zubi i desni, i tako postepeno stvara tvrd kamenac. Tako stvoreni kamenac nadražuje desni i tada nastaje upala desni, koje postaju crvene i otečene i krvare tokom pranja zuba. Ako se ne leči, gingivitis može oštetiti tkivo koje drži zube u vilici, što dovodi do olabavljivanja zuba ( paradentoza ). Ako se taj problem zanemari, vremenom zubi mogu početi da ispadaju.

Krvarenje desni može biti posledica neadekvatne ishrane, naročito manjka vitamina C i flavonoida (biljnih pigmenata). Smatra se da nelečene upale desni povećavaju rizik za nastanak srčanog i moždanog udara, kao i za prevremeni porođaj.

Prirodni lekovi za bolesti desni

Najbolji prirodni lek za upalu desni je dobra oralna higijena. Čišćenje zuba četkicom samo uklanja naslage (plak) s površine zuba koje četkica može da dohvati. Zato je važno očistiti zube koncem pre pranja da bi se uklonili delići hrane (ako imate gingivitis verovatno će krvariti, ali je važno nastaviti sa čišćenjem koncem), a zatim lagano oprati četkicom, kružnim pokretima sve površine zuba. Pranje zuba posle jela, konzumiranja zaslađenih napitaka ili grickalica, a naročito pre spavanja je prvi korak u lečenju upale desni. Odvojite barem tri do pet minuta za svako pranje zuba. Obratite posebnu pažnju na mesto sastava zuba i desni, ova oblast na kojoj se nalazi najviše naslaga je i najviše zapostavljena tokom čišćenja. Čistite pod uglom od 45 stepeni kako bi očistili i zube i desni. Ako je moguće, koristite električnu četkicu za zube – statistika pokazuje da električna rotirajuća letkica uklanja i do 98,2% zubnih naslaga u poređenju sa 48,6% koje uklanja obična četkica.

upala desni vitamin c

Dok perete zube, neka vam pređe u naviku i čišćenje jezika četkicom, kako biste uklonili bakterije i toksine koji su se nakupili na jeziku. Prelaziite četkicom od unutra prema vani 10-15 puta.

Nakon što ste oprali zube, prstom lagano masirajte desni. Zatim isperite usta ohlađenim crnim čajem. Tanin iz ovog čaja sužava krvne sudove i tako ublažava krvarenje.

Napravite sami pastu za zube tako što ćete pomešati sodu bikarbonu sa malo hidrogena (vodonik peroksid). Obratite se stomatologu za savet koliko često smete da upotrebljavate ovu pastu.

Čaj od medunike: Cvetove medunike prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Procediti, rashladiti i ispirati usta dva puta dnevno nedelju dana. Na isti način možete upotrebiti i čaj od kamilice ili listova žalfije.

Priprema čaja od kamilice: 2-3 kafene kašičice osušenih cvetova prelijemo šoljom vruće vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta, a zatim procediti i ohladiti. Koristiti svakodnevno za ispiranje usta i grla.

Priprema čaja od žalfije za ispiranje usta: Jednu supenu kašiku osušenih listova preliti sa pola litra ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 10-15 minuta, zatim procediti i rashlađenim čajem ispirati usta nekoliko puta dnevno.

Ispiranje usta slanom vodom je vrlo delotvoran prirodni lek za desni koje krvare. U čaši tople vode rastvorite prstohvat soli i time ispirajte usta nekoliko puta dnevno. To će poboljšati cirkulaciju, pomoći u eliminisanju bakterija koje su se nakupile u usnoj duplji i smanjiti oticanje.

Redovno ispijanje zelenog čaja može pomoći u sprečavanju krvarenja desni. Ovaj delotvoran, jednostavan i jeftin prirodni lek doprinosi poboljšanju opšteg zdravlja.

Vitamin C

Vitamin C je prirodni antioksidans koji uklanja slobodne radikale koji oštećuju tkiva desni.
Prirodni izvori vitamina C su limun, narandža, kivi, kupus, paradajz, paprika, višnja, šipak, crna ribizla. Pušačima se preporučuje da povećaju unos ovg vitamina. Iako neće izlečiti upalu, važan je u prevenciji bolesti desni.

Posetite zubara

Verovatno najdelotvorniji od svih lekova koji možete sami primeniti je poseta vašem zubaru radi detaljnog čišćenja i saveta. Kamenac se teško uklanja samo pranjem zuba četkicom i zahteva profesionalno uklanjanje. Zubar će vam dati i savete kako da se otarasite gingivitisa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply