vitamin C za lice

Vitamin C je u poslednjih par decenija postao veoma popularan sastojak u kozmetičkim proizvodima za negu kože. Godine 1992. lekar Šeldon Pinel je objavio rezultate istraživanja koje je dokazalo da askorbinska kiselina smanjuje oštećenja kože uzrokovana sunčevim zračenjem. To je dovelo do niza drugih naučnih ispitivanja koja su dokazala da je vitamin C za lice dobar na mnogo načina. Danas je vitamin C prava zvezda kada su u pitanju sastojci za kreme za lice.Koriste se ampule, seum ali i vitamin C u prahu.

Vitamin C je od vitalne važnosti za naš imuni sistem i deluje kao vrlo agresivan borac protiv slobodnih radikala. Ljudi su jedna od tek nekoliko vrsta koja ne može da sintetiše vitamin C i mora da ga ubaci u ishranu kako bi organizam mogao da vrši neke osnovne funkcije. Vitamin C stiže do svake ćelije u telu i uništava sve patogene mikroorganizme koji napadaju imuni sistem, a istovremeno igra važnu ulogu u vezivnim tkivima u organizmu zbog čega je i jako dobar za lice i kožu celog tela.. Vitamin C je važan za kardiovaskularni sistem, učestvuje u metabolizmu masnoća, štiti tkiva i organe od slobodnih radikala i pomaže u funkcionisanju nervnog sistema. Zaštitna funkcija vitamina C je jako važna za zube, kosti i kožu.

za lice asorbinska kiselina

 

Zašto je vitamin C dobar za lice ?

Vitamin C je zapravo glavni sastojak kolagena, supstance koja vezuje ćelije. Metabolizam i proizvodnja kolagena su ključni za zdravu, lepu i mladu kožu. Sastojci kolagena i komponente koje podstiču proizvodnju kolagena se naširoko koriste i reklamiraju kad su u pitanju proizvodi za negu kože i tela. Kolagen zavisi od vitamina C, što nam govori koliko je ovaj vitamin važan za zdravu i lepu kožu lica i podmladjivanje. Dosta kolagena znači manje bora i ujednačena boja i tekstura kože.

Vitamin C je odličan antioksidans, tako da štiti i kožu od oštećenja slobodnim radikalima.

Vitamin C za spoljnu upotrebu

Kada se upotrebljava vitamin C za lice treba imati na umu da svi vitamini podležu oksidaciji kada se koriste za spoljnu upotrebu, što znači da gube svoju jačinu (ponekad u ogromnoj meri) kada dođu u kontakt sa vazduhom. Zato su naučnici morali da smisle način kako da ubace vitamine u proizvode za negu kože, a da oni ne izgube svoja blagotvorna svojstva. Vitamin C za lice se u proizvodima za negu nalazi u vidu derivata, gde spadaju L-askorbinska kiselina, askorbil palmitat i magnezijum askorbil fosfat. Ovi derivati vitamina C su stabilniji i zato se koriste u preparatima za negu kože.

Zašto koristiti proizvode za negu kože sa vitaminom C?

Vitamin C za lice se sve više koristi pošto je jak antioksidans, a posebno je dobar za zaštitu kože od oštećenja sunčevim zracima. Vitamin C ojačava zaštitnu funkciju kože i dermis. Vitamin C je odličan za brže zarastanje rana i ublažavanje upala. U većim količinama, vitamin C može smanjiti vidljivost diskoloracija kože. Što je najvažnije, vitamin C podstiče proizvodnju kolagena koji obnavlja kožu i daje joj mekoću, sjaj i zdrav izgled. Dermatolozi i kozmetičari često koriste preparate na bazi vitamina C da poboljšaju efekte nekih kozmetičkih tretmana, a posebno mikrodermabrazije i hemijskih pilinga.

Serumi VS hidratantna sredstva

Serumi za lice nisu isto što i hidratantna sredstva, a većina kozmetičkih linija nudi (i preporučuje) i jedno i drugo. Serum je obično nešto ređi u poređenju sa hidratantnim sredstvima i nanosi se na lice nakon čišćenja lica, a pre hidratantnog sredstva. Serumi za lice sa vitaminom C obično imaju neke specifične funkcije – zaštita kože od starenja ili zaštita od slobodnih radikala. Serumi sa vitaminom C mogu da prodru u dublje slojeve kože, dok hidratantna sredstva održavaju samo površinska tkiva.

Serumi za lice sa vitaminom C

Serumi za lice sa vitaminom C su najbolja sredstva za spoljnu upotrebu koja sadrže vitamin C. Vitamin C, u bilo kojoj formi, će prodreti kroz površinske slojeve kože i stimulisati proizvodnju kolagena, a istovremeno će štititi kožu od oštećenja zagađenjem i UV zracima.

Još jedna važna stvar!

Mada je vitamin C sjajna zaštita od UV zračenja, serumi i ostali vidovi vitamina C za lice nisu zamena za losion za sunčanje. Najbolje je da koristite i hidratantno sredstvo sa zaštitnim faktorom ili samo kremu za sunčanje, i to svakog dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply