kako smanjiti trigliceride

Trigliceridi predstavljaju vrstu masti koju su veoma značajni jer obezbeđuju veliku količinu energije za asam organizam, za metabolim i zdravlje ćelija i njihovih membrana.

Trigliceridi se nalaze u prirodi u više oblika: nalaze se u biljnim uljima i životinjskoj masti, te se neophodne količine triglicerida unose raznovrsnom ishranom. Tipična hrana koja je pravi izvor triglicerida jeste maslac, namirnica koja je veoma zdravija od margarina i koja se svakako preporučuje u ishrani.

Međutim, povišeni trigliceridi narušavaju zdravlje i dovode se u vezu sa visokim vrednostima lošeg holesterola, odnosno, zajedničkim delovanjem, dovode do narušavanaj integriteta krvnih sudova i nakupljanja masti u njima čime ih čini podložnim za razvoj ateroskleroze.

Uzroci povišenih triglicerida su brojni, najčešćse se visoka vrednost triglicerida povezuje sa prekomernom telesnom težinom, smanjenom fizičkom aktivnošću, lošom ishranom ( preveliki unos masne i začinjene hrane, kao i šećera slatkišima i testom ), a u poslednje vreme se dovodi u vezu dugogodišnje konzumiranje cigareta sa povišenim trigliceridima.

kako smanjiti trigliceride

Trigliceridi normalne vrednosti

Normalne vrednosti triglicerida u krvi se kreću između 0,46 i 2,28 milimola po litru. Pored neadekvatne ishrane, i brojni hormonski poremećaji dovode do povećanja triglicerida: priustvo kamenca u žučnoj kesi,  dugog korišćenja kontraceptivnih pilula, oštećene jetre i burega, kao i usled velikog izlaganja stresu.

Šta je dobro za trigliceride ?

Trigliceridi se mogu smanjiti i prirodnim lekovima – a jedan od takvih lekova jeste med! Med možete konzumirati po kašičicu svakog dana, a i ubaciti ga u voćne salate i kao začin. Prirodni lek koji se koristi za mnoge boljke, ali i za povišene trigliceride jeste beli luk. Beli luk je odličan antioksidans koji razbija masne čestice i dovodi u normalno stanje krvne sudove i krvne ćelije.

Ishrana kod povisenih triglicerida

Kod povišenih triglicerida, potrebno je voditi računa o hrani koja se unosi. Više se govori o hrani koja se NE sme unositi i čijim obustavljanjem dolazi do prirodnom pada triglicerida u krvi. Sledeće namirnice morate izbaciti iz ishrane – već nakon 2 do 3 nedelje nivo triglicerida u krvi će se stabilizovati a klinička slika će biti znatno poboljšana:

– brza hrana – pljeskavice, pice, viršle

– suhomesnate prerađevine – slaninu, čvarke, parizer i mesni narezak

– grickalice – kokice, čips, krekere

– margarin i ulja

– alkohol

– proizvode na bazi šećera

– mlečne proizvode sa visokim vrednostima mlečne masti

Kako skinuti trigliceride ishranom?

Trigliceridi u krvi se najbolje regulišu izmenom načina ishrane. Unosom namirnica koje su dijetalne, na 2 načina regulišete veliku količinu masti: smanjujete trigliceride i loš holesterol:

– voće – jabuke, citrusno voće i crveno voće idealni su za regulaciju prohodnosti krvnih sudova

– povrće – mahunarke se posebno ističu svojim antitrigliceridnim dejstvom

– beli luk – kao prirodni antioksidans

– ulja koja sadrže dobar holesterol – maslinovo, sojino, kukuruzno i ulje od grožđanih koštica

– morska riba i plodovi ( ajkulino meso, morska riba, školjke, račici, lignje, ajkulino ulje )

– pileće i ćureće meso ( sa prethodno očišćenom kožicom )

– čista krtina bez masti

– proizvodi na bazi žitarica – ovsene pahuljice i mekinje, hleb od raži, ječma, pita od heljde i proizvodi na bazi pirinča

Trudite se da ustajete na vreme – ran i jak doručak obezbediće Vam energiju tokom celog dana. Najbolje je da dan započnete žitaricama i jogurtom sa niskim procentom mlečne masti. Tokom dana, jedite više puta dnevno, al iu manjim dozama i nemojte jesti posle 18 časova. Trudite se da povećate fizičku aktivnost – minimum pola sata trčanja ili brzog hodanja učiniće Vaše telo i krvne sudove bogatim kiseonikom, te će i njihova prohodnost biti značajnije poboljšana. Cigarete potpuno izbacite jer duvanski dim pospešuje zapušenost krvnih sudova i čini ih podložnijim za taloženje holesterola i triglicerida.

Prirodni lek za trigliceride je koštunjavo voće koje je veoma efikasno u redukciji triglicerida, te bi bilo poželjno da ga ubacite u svakodnevnu ishranu. Avokado, orasi, bundevino seme, bademi, masline, maslinovo ulje i kokos, iako imaju masti u sebi, predstavljaju namirnice sa “zdravim mastima”. Da bi krvni sudovi normalno funkcionisali, potrebno je malo goriva u vidu masti, a ove namirnice pružaju odličnu rezervu.

Sojino mleko i tofu sir su namirnice bogate sojinim proteinom koji se pokazao kao dobar razgrađivač masti u krvnim sudovima.

Kako najbrže skinuti trigliceride?

Najbrže ćete spustiti nivo triglicerida u krvi ukoliko sebi napravite rigoroznu dijetu sa 0 % namirnica koje sadrže trigliceride. Međutim, budite na oprezu jer ovako rigorozan način ishrane može biti štetan po zdravlje, jer se svaka radikalna promena odražava na organizam. Mi Vam, ipak, preporučujemo da postepeno menjate režim ishrane kako organizam ne bi trpeo posledice velikih promena.

Prirodni lekovi za trigliceride

Celer i limun imaju odličan efekat na varenje ali i na redukciju masti u organizmu. Osim što potpomažu izbacivanju stolice, svojim sastojcima utiču na telesnu težinu, tako da se ubacivanjem limunovog i celerovog soka u Vašu ishranu možete rešiti suvišnih kilograma i triglicerida.

Limunska kiselina “razbija” trigliceride na njihove prostije činioce i pomaže da se oni lakše izbace iz organizma, dok celer jača krvne sudove i čini ih prohodnijim.

Prirodni lek za trigliceride – peršun

Peršun je namirnica koja je najveći izvor vitamina C u prirodi. Pored toga što utiče na poboljašnje zdravlja kompletnog organizma, peršun je dobar “savezik” i u uklanjanju holesterola i  triglicerida iz krvi.

Za pravljenje prirodnog leka za trigliceride na bazi peršuna, potrebno Vam je:

– 6 vezica peršuna

– 3 litra vode

– 1 kilogram limuna zlatno žute boje

– 1 kesica sode bikarbone

Dobro operite limun, a zatim ga celog potopite u toplu vodu u koju ste prethodno ubacili kesicu bikarbone sode. Potrebno je da poklopite toplu vodu kako bi limun što više omekšao i ispustio sok. Nakon sat vremena, iseckajte peršun u vodu sa limunom koji ste prethodno izvadili i iseckali na sitne kockice zajedno sa korom. Ostavite smesu sa limunom i peršunom da se kuva oko 3 sata, u tom periodu, limun i peršun će u vodu ispustiti svoje najlekovitije supstance! Nakon što se lek skuvao, procedite šerpu a vodu koja je sada bogata sokom peršuna i limuna presipajte u tegle. Potom ga stavite u frižider da se ohladi, a potom je spreman za konzumiranje. Konzumirajte ga ujutru, na prazan stomak u malim dozama – jedna čašica za rakiju je dovoljna doza ovog leka. Uz ovaj lek, obavezno uzimajte veliku količinu vode tokom dana, kako bi detoksikacija organizma bila potpuna!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply