voce bez secera

[icegram campaigns=”14147″]

Voće za dijabetičare

Dijabetes, odnosno dijabetes melitus, je hronični poremećaj do koga dovodi nefunkcionalni pankreas koji ne luči dovoljno insulina. Dijabetes nastaje i kada organizam razvije neki oblik rezistencije na insulin. U oba slučaja šećer iz krvi otežano dospeva u ćelije. Povišeni nivo šećera u krvi može da izazove brojne komplikacije. Da biste kontrolisali nivo šećera u krvi, morate da obratite pažnju na ishranu i da izbegavate namirnice koje su prepune ugljenih hidrata ili šećera.

Mnogi misle da zbog sadržaja šećera voće za dijabetičare nije najbolji izbor. Međutim, morate da znate da postoji voće koje sme da se jede i u slučaju dijabetesa i u kome može umereno da se uživa.Tu se pre svega misli na voće bez šećera i voće sa malo šećera.Takođe dobro voće za dijabetičare je i ono koje ima nizak glikemijski indeks na šta utiče sadržaj vlakana u njemu. Pogledajmo koje voće smeju da jedu dijabetičari.

Voće koje dijabetičari smeju da jedu

Konzumiranje voća je odličan način da organizmu obezbedite esencijalne hranljive materije ali, ako imate dijabetes, morate biti obazrivi. Brojne vrste voća mogu da podignu nivo šećera u krvi pa bi zato trebalo da ih izbegavate i zamenite voćem koje je dobro za dijabetičare. U nastavku članka ćemo navesti koje je to voće koje smeju da jedu dijabetičari.

Lubenica i dijabetes

Mnogi dijabetičari ne jedu lubenicu jer misle da ima visok sadržaj šećera. Istina je da 100g lubenice sadrži samo 6g šećera. Ona ima veoma visok sadržaj vode pa je zato niskokalorična. Sadrži fitohemikaliju koja se zove likopen i koja je odlična za poboljšanje insulinske osetljivosti. Smanjuje i rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Lubenica je izuzetno ukusna pa zato vodite računa da ne preterate u uživanju i jedite je samo u umerenim količinama.

Borovnice

voce za dijabeticare

Borovnice uvek možete da uvrstite u ishranu jer 100g ovog voća sadrži samo 10g šećera. Štaviše, u istoj količini dobijate i 2g vlakana. Prisustvo vlakana obezbeđuje da nivo šećera u krvi ne raste brzo, a to je i razlog zbog koga 10g šećera iz borovnica nije isto što i 10g šećera iz čokoladice. Borovnice možete da dodate u salatu ili da ih jedete kao užinu.

Jabuke

Iz 100g jabuka dobijate 10g šećera i 2g vlakana. Međutim, vlakna su u kori pa zato nemojte da jedete oljuštene jabuke. Jabuke u ishrani smanjuju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Zahvaljujući vlaknima, jabuke možete da jedete i kada imate dijabetes, a da pri tome ne brinete da li će doći do skoka nivoa šećera u krvi.

Avokado voće bez šećera

koje voce smeju da jedu dijabeticari

Avokado spada u najbolje voće za dijabetičare jer 100g ovog voća ne sadrži nimalo šećera, a ima 7g vlakana. Avokado sadrži i mononezasićene masti koje su dobre za kardiovaskularno zdravlje. Osim toga, mononezasićene masti smanjuju insulinsku osetljivost i drže šećer u krvi pod kontrolom. U avokadu možete da uživate kao umaku ili kao dodatku salati.

Šljiva

Šljiva pomaže kontroli šećera u krvi jer sadrži hidrolizabilne tanine i elaginsku kiselinu. Ovo voće je korisno za dijabetičare jer kontroliše način na koji organizam pretvara ugljene hidrate u šećer u krvi. Ako u ishranu uključite šljivu, moći ćete da kontrolišete probleme kao što su često mokrenje i preterana žeđ. Nemojte jesti više od ½ šolje šljiva dnevno.

Grejpfrut

voce sa malo secera

Preporučen od Američke asocijacije za dijabetes, grejpfrut je ništa manje nego superhrana za dijabetičare. Prepun je rastvorljivih vlakana i sadrži dobru količinu vitamina C. Ova namirnica sa niskim glikemijskim indeksom ne izaziva nagle promene nivoa šećera u krvi. Sadrži i veoma koristan flavonoid koji se zove naringenin, a koji snižava insulinsku neosetljivost. Ima i ulogu u održavanju zdrave telesne težine. U svakodnevnu ishranu slobodno možete da uključite pola velikog grejpfruta, a da pri tome ne brinete da li će doći do poremećaja nivoa šećera u krvi.

Breskve

Breskve su sočna letnja poslastica. Zahvaljujući sadržaju vlakana, mogu da budu deo vaše ishrane čak i ako imate dijabetes. One sadrže i kalijum, vitamin A i vitamin C. U breskvama možete da uživate na različite načine – smućkajte smuti od kriški breskve i drobljenog leda, niskomasne mlaćenice i trunčice đumbira ili ubacite kriške breskve u ledeni čaj da biste poboljšali ukus.

Kajsije

voce i dijabetes

Ovo voće uvek može da budu deo vašeg plana ishrane jer neće previše poremetiti nivo šećera u krvi, pošto su odličan izvor vlakana. Jedna kajsija sadrži 4g ugljenih hidrata i ima samo 17 kalorija. Da biste zadovoljili 50% dnevne potrebe za vitaminom A, možete da pojedete 4 sveže kajsije. Možete nekoliko kajsija da dodate u salatu ili u tople i hladne ceralije.

Smokve

I smokve spadaju u najbolje voće za dijabetičare jer su prepune antioksidanata, gvožđa, vlakana i drugih hranljivih materija. Premda suve smokve svakako mogu da budu deo vaše ishrane, ipak ih jedite u umerenim količinama. Ako ih jedete umereno, one će vam pomoći da smršate i držaće nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Mango

Mango je sjajan izvor minerala i vitamina, a obezbeđuje i dosta energije. Tačno je da mango ima visok sadržaj ugljenih hidrata, međutim, to ne znači da bi trebalo da ga izbacite iz ishrane. I dalje možete umereno da uživate u njemu i dobijate važne vitamine i minerale, a da ne narušavate nivo šećera u krvi.

Dinja i dijabetes

Zbog svog nežnog mesnatog sadržaja, dinja je uvek osvežavajuća. Možete je jesti čak i kada imate dijabetes, samo vodite računa o veličini porcije. Ona je višestruko korisna jer ima visok sadržaj vode, minerala i drugih nutrijenata.

Banana i dijabetes

Da li dijabetičari smeju da jedu banane ? Pola banane sadrži oko 15 grama šećera pa ima mali  uticaj na nivo šećera u krvi.Dijabetičari za desert mogu da pojedu pola banane posute sa malo cimeta.

Dakle dijabetičari smeju da jedu banane ali je sigurna količina samo pola banane.Prosečo velika banana sadrži oko 27 do 30 grama ugljenih hidrata. Više od polovine tih ugljenih hidrata se sastoje od šećera. Što je veća banane, to je veći sadržaj šećera.Ovo voće takođe sadrži veću količinu vlakana, što je važan deo zdrave ishrane za dijabetičare.

Koje su prednosti banane ako imate dijabetes?

Iako je istraživanje je ograničeno, utvrćeno je da banane mogu doneti značajne koristi za osobe sa dijabetesom.Studija iz 2015. godine je pokazala da  skrob u nedovoljno zrelim banama može poboljšati nivo šećera u krvi, kao i insulinski odgovor.

Bananae sadrže vitamin B-6, koji može doprineti smanjenju stresa i reguliše metabolizam. Oba igraju ključnu ulogu u kontroli dijabetesa.Banane mogu da doprinesu boljem varenju zbog relativno visokog sadržaja vlakana. Banane takođe sadrže kalijum, koji je važan za kontrolu krvnog pritiska a doprinosi i ukupnom zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Trešnje i dijabetes

Trešnje su još jedno dobro voće za dijabetičare, naravno samo ako ih jedete u umerenim količinama (100 gr dnevno).Trešnje su voće koje sadrži antocijane koji im daju karakterističnu boju a ovi antioksidansi prema svim dodadašnjim istraživanjima poboljšavaju insulinski odgovori i pozitivno utiču na nivo šećera u krvi.

Urme i dijabetes

Urme su voće veoma bogato vlaknima pa ga mogu jesti i dijabetičari bez obzira na viskok sadržaj šećera.Suve urme dijabetičari mogu ipak jesti samo u umerenim količinama (pola šolje sušenih plodova po obroku je bezbedno kad je u pitanju ovo voće.)

Jagode i dijabetes

Jagode su sjajno voće za dijabetičare.Dijabetičri mogu jesti jagode s obzirom da imaju niski glikemijski indeks i ne podižu brzo nivo šećera u krvi.Ovo voće sadrži flavonid fisetin koji je veoma koristan za dijabetičare.Da bi oneli dovoljnu količinu a da ne bi preterali sa jagodama preporučuje se da dnevno pojedete 37 plodova srednje veličine dnevno.

Ananas i dijabetes

Ananas ne sprečava skokove šećera u krv. Međutim, on ima nizak glikemijski indeks, što znači da povećava nivo šećera u krvi sporije i ne izaziva nagle skokove pa je zbog toga voće koje smeju jesti dijabetičari.To znači i da kada vam je šećer u krvi nizak, ovo voće može da se vratimo na bezbedan nivo u odnosu na druge plodove.Takođe, ananas je odličan za podnevnu užinu za dijabetičara koji pokušava da zadrži uspone i padove pod kontrolom.

Kivi i dijabetes

Voće kivi, baš kao ananas, ima nizak glikemijski indeks. Takođe je pun vlakana koja se lako vare i lako se pretvara u energiju.Dobro je pojesti kivi posle obroka.

Iz ovog članka saznali ste koje voće smeju da jedu dijabetičari i nadamo se shvatili da je pre svega ključna količina voća, takođe ako posebno uživate u nekom voću najbolje je da ga jedete više puta u toku dana umesto da veću količinu pojedete odjednom.