Cikorija (Cichorium intybus) poznata i kao vodopija, konjogriz ili divlji radič je višegodišnja zeljasta biljka.

Vodopija (Cichorium intybus) jedna je od poznatijih i lako prepoznatljivih biljaka.Cikorija raste kao korov, uglavnom no suvim mestima – oko puteva i staza, uz ograde, no livadama i pustim mestima. Srećemo je i u ravnici i u visokim planinama.

Vodopija raste do 120 cm visine, stabljika je uspravna, razgranata i uzduž izbrazdana. Donji listovi su duguljasti i perasto izrezani dok su gornji manji, kopljastog oblika i no ivici krupnije zupčasti. Jak vretenast ili valjkast koren daje biljci trajnost. Od jula do avgusta se pojavljuju modroplavi cvetovi. Mladi listovi beru se od proleća do ranog leta. Nešto su nagorki, no ukusu slično maslačkovim i na isti način se upotrebljavaju. Poznato je da se koren vodopije može peći, samleti i koristiti kao zamena za kafu (cigura). U lekovite svrhe koristi se cela biljka, uključujući cvetove i semena.

Vodopija ublažava tegobe bolesti jetre, služi za pročišćavanje probavnih i mokraćnih sistema, dobro leči pojedine kožne bolesti, deluje protiv glista, a ceo organizamjača i okrepljuje. Koren vodopije je najbolje vaditi u jesen, jer tada sadrži najviše lekovitih sastojaka. Sadržaj inulina u korenu čini vodopiju pogodnom hranom za dijabetičare. Ako je koren nagorak, može da se kuva kao varivo. Koren treba seći no dužini i sušiti na suncu da bi se održao za zimu, a listovi i cvetovi ubrani pre nego što se sasvim razviju, suše se u hladu.

Mladi gotovo da i ne znaju za čuvenu kafu cikoriju, nekada nezamenljiv napitak Dobija se od korena biljke vodopije, zmijine trave, ili cikorije, već kako je gde zovu. Kada je sasvim mlada, listovi liče maslačkovim, a sok je beo i gorči. Stablo izraste i do jednog metra, sa mnoštvom plavih cvetnih glavica.
Cikorija krepi organizam i koristi se protiv bolesti organa za varenje, kao i protiv groznice (koren naseckajte, stavite u flašu, nalijte domaćim starim crnim vinom, zatvorite i kratko vreme držite na svetlom mestu, povremeno mućkajući, pa pijte po 1 šoljicu, natašte).

U nekim krajevima se gaji da bi se od korena spravljao surogat kafe (cigura),
Unarodnoj medicini se kao lekovita sredstva koristi koren, a redje listovi tokom cvetanja i cvetovi. Od lekovitih supstanci koren obiluje inulinom, mineralnim solima i vitaminima B, C, K, i P tako da se koristi kao sredstvo za čišćenje jetre, bubrega i slezine, da pospeši varenje i u slučaju anemije. S obzirom da je inulin polisaharid koji hidrolizom daje samo levulozu (fruktozu ili voćni šećer), razumljivo je zašto u narodnoj medicini ciguru koriste dijabetičari.
Samleven i ispržen koren se upotrebljava kao dodatak kafi ili se od nje kuva “sirotinjska ili ratna kafa”.

RECEPTI

Čaj protiv šećerne bolesti

Popariti 15 g lista i cveta vodopije sa 2,5 dl vrele vode i posle 10 minuta procediti. Piti jednu šoljicu ujutru natašte i jednu šoljicu uveče, pre spavanja. Ovaj čaj deluje i kod bolova u želucu, protiv bolesti jetre i slabog varenja.

Čaj
Mešavinu lišća i cveta (15 g) poparite sa 2,5 dl ključale vode, procedite i pijte po solju čaja uveče na prazan želudace.
NAPOMENA: Ovaj čaj čisti i jača želudac, pospešuje varenje, odvaja prekomernu žuč, čisti jetru, bubrege i slezinu i pomoćno je sredstvo kod žutice i bledila.

Rakija sa cikorijom

U litarsku flašu sipajte punu šaku cvetova i lišća i dodajte šaku iseckanog korena i prelijte jakom rakijom do vrha. Zatvorite bocu, čuvajte na suncu 6 nedelja i svakodnevno promućkajte. Uzimajte po 20-30 kapi 2-3 puta dnevno.

Za salate i variva

Svež ili osušen koren potopite u vodu da izađu gorki sokovi. Posle toga sitno iseckajte i koristite kao dodatak salatama i varivu.

Sirup protiv glista
U čašu sveže isceđenog soka vodopije rastopiti 250 g šećera i kuvati na tihoj vatri 5 do 10 minuta. Piti 2 kafene kašičice dnevno. Deluje i protiv zatvora kod dece.

PAŽNJA
Engleski naučnici upozoravaju da dugotrajna upotreba cikorije u bilo kom obliku može da škodi očima.
POVEZANO >>>Vodopija ili konjogriz čaj
Čajevi od vodopije ili cikorije

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply