Vresak zauzima često veće površine na suvim livadama i pašnjacima i na obodima borovih.Ima ga uglavnom na ispranim zemljištima vrlo siromašnim krečom. Na mnogobrojnim ograncima biljke rastu vrlo sitni i uski listići, koji su na stabljici složeni kao crepovi na krovovima kuća.

Vres je zimzeleni polugrm odavno poznat po svojim lekovitim svojstvima. Koristi se za čišćenje krvi, protiv reume, artritisa i gihta, kao i infekcija bubrega, bešike i mokraćnih kanala, a narodna medicina tvrdi da otapa sve kamence. Ko posegne za njim, ne mora da ide na operaciju, smatraju neki.

Vres sadrži mnoge lekovite sastojke među kojima se ističu arbutin, tanin, saponin, a najznačajnija je njegova moć otapanja kamena. Zbog toga vres i danas važi za izvrsno sredstvo protiv svih vrsta kamena. Potrebno je da budete istrajni u svakodnevnom uzimanju čaja tokom nekoliko meseci, jer se neko kamenje sporo otapa i zato je potrebno malo više vremena. Delovanje vresa protiv kamena u žuči, bubregu i bešiki je mnogo jače ako se uzima čaj od cvetova ubranih u jesen.

Vresak pomaže i protiv upale bubrega, bešike i mokraćnih kanala, prostate, jajovoda i jajnika, a pospešuje cirkulaciju krvi, smanjuje nivo šećera i masnoće u krvi i pomaže protiv ateroskleroze, loše cirkulacije u nogama i oscilirajućeg krvnog pritiska.

Najčešće se konzumira u obliku čaja, a primenjuje se za unutrašnje i spoljašnje lečenje. Kupkom od vresa leče se kožni osipi, razni ekcemi, lišajevi i gljivice, a oblozi od ove biljke primenjuju se kod upala oka, glaukoma i konjuktivitisa.

Čaj od vresa – vreska

Sastojci:

  • 1 supena kašika vreska
    200 mililitara vode

Uputstvo za pripremanje čaja

Supenu kašiku vreska preliti sa 200 mililitara ključale vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji desetak minuta.
Procediti i piti.
Može se zasladiti medom.

Čaj od vreska pomaže kod želučanih tegoba koje su praćene nadimanjem.

Napomena
Vresak (cvetovi i list) posle branja se suši na lanenoj krpi u hladu i na prozračnom mestu.
Čaj od vreska se najčešće pije pre spavanja. Može se koristiti i kao začin. Čaj se ne preporučije trudnicama.

Med od vreska

Med od vreska je jako cenjen – Med od vreska je tamnožute boje, slabog mirisa i specifičnog ukusa. Kristalizacija meda od vreska traje 2-3 meseca. Preporučuje se korišćenje meda od vreska kod reumatskih oboljenja, bolesti mokraćnih puteva i bolesti bubrega. Najbolje je med konzumirati rastopljen u toplom čaju od kamilice i šipka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply