vresija

Uzgoj i nega vresije (plamenog mača)

Vresia splendens, ili plameni mač, je jedna od najčešćih vrsta vresije koja se koristi za unutrašnju dekoraciju i ujedno jedna od najraskošnijih. Možda već imate jednu ovakvu vresiju u svojoj kolekciji sobnog bilja i pitate se kako da je uspešno gajite.

U rodu vresija, koje pripadaju porodici bromelija, postoji oko 250 varijeteta, različitih boja kako cveta, tako i listova. Sobna biljka plameni mač je ime dobila po svojim gusto skupljenim braktejama (pripercima) klasa iz kojih izrasta crveni cvet kada biljka dostigne starost od 3 – 5 godina. Vresija pripada porodici bromelija i u prirodnom staništu se ponaša kao epifita (raste na drugim biljkama ali ne kao parazit).

vriseja

Kako se uzgaja vresija plameni mač

Plameni mač najbolje uspeva u mešavini obične saksijske zemlje i supstrata za orhideje koja bi trebalo da bude napravljena u odnosu 1 : 1. U pojedinim garden centrima može da se nađe i specijalni supstrat za bromelije.

Vresiju plameni mač možete da gajite na nekoj organskoj podlozi bez zemlje i tako je učinite još atraktivnijom. Pričvrstite biljku na neku drvenu ploču ili koru drveta tako da izgleda kao da raste u prirodnom staništu.

Nega vresija

U zatvorenom prostoru vresiju postavite na svetlo mesto na kome će dobijati indirektnu sunčevu svetlost. Tokom zime je umereno izlažite direktnoj jutarnjoj ili popodnevnoj sunčevoj svetlosti, ako je moguće. Nega vresije podrazumeva održavanje temperature iznad 160C ali tako da ona ne prelazi 270C.

Kao i druge vrste bromelija, plameni mač ima čašicu, ili rezervoar, u središtu lisne rozete. Ova čašica mora uvek da bude puna vode. Zalivanje vresije bi trebalo da bude minimalno. Zemlja bi trebalo da bude blago vlažna i nikada ne sme da se potpuno isuši. Gornja polovina biljke sme da se osuši između zalivanja.

Ova bromelija, kao i sve druge, voli visoku vlažnost vazduha. Orošavajte biljku često ili je držite u posudi sa šljunkom koja je do pola napunjena vodom ili u blizini drugih biljaka koje isparavaju. Vlažnost vazduha od 50% je neophodna za optimalan napredak plamenog mača.

Još neke informacije o plamenom maču

Plameni mač cveta samo jednom i nakon toga počinje da propada, međutim, pre nego što potpuno uvene, proizvešće male mladice koje se često nazivaju mladuncima i koje mogu da se uklone sa majke biljke. Mladice skidajte sa roditeljske biljke kada je njihova veličina od ½ do 2/3 roditeljske biljke.

I tako proces počinje nanovo. Za 3 – 5 godina možete da očekujete cvetne brakteje na novim biljkama i još jednu generaciju mladica za razmnožavanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply