Đumbir se vekovima koristi kako u kulinarstvu, tako i u medicinske svrhe. Koristi se u pripremi jela zbog svog pikantnog i oštrog ukusa. Brojne zdravstvene dobrobiti od đumbira mu zasluženo donose titulu super-namirnice.

Za šta je dobar djumbir

Olakšava stomačne tegobe
Đumbir je dobar za stomačne tegobe jer opušta i umiruje probavni trakt. Poput kardamoma, takođe pomaže i u izbacivanju crevnih casova. Đumbir je daleko bolji od lekova u prevenciji simptoma bolesti kretanja, pa se preporučuje osobama koje na podnose vožnju. Ovi simptomi uključuju vrtoglavicu, hladan znoj, mučninu i povraćanje.

Dobar je za trudnice
Žene koje u ranoj trudnoći često imaju mučninu i mnogo povraćaju mogu imati velike koristi od đumbira. Jedno istraživanje objavljeno 2005. godine je potvrdilo efikasnost i benefiti đumbira kad je u pitanju olakšavanje simptoma mučnine i povraćanja uzrokovanih trudnoćom. Za razliku od drugih lekova protiv povraćanja, đumbir nema nikakve neželjene nuspojave, posebno ne na fetus.

Antiupalna stvostva
6-gingerol, aktivna fenolna komponenta đumbira ima jaka antiupalna dejstva i dobro umanjuje bolove. Jedno nedavno istraživanje objavljeno u magazinu Osteoartritis i hrskavica govori u prilog tome da svakodnevnom upotrebom đumbira u ishrani štitimo organizam od potencijalnih problema sa kolenima uzrokovanih starenjem. Djumbir je dobar za ljude koji boluju od artritisa, oni bi trebali da koriste đumbir kao začin za hranu kako bi olakšali bolove u kostima i zglobovima.

Zaštita protiv raka
Pokazalo se da gingerol, aktivna komponenta đumbira, ima antiulapalna svojstva i sprečava nastanak kancerogenih ćelija.

za sta je dobar djumbir

Rak debelog creva i rektuma – istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Feniksu vezano za prevencuju kancera je dovelo do zaključka da gingerol ima određena preventivna svojstva slična hemioterapiji kad su u pitanju rak debelog creva i rektuma. Zato đumbir može biti vrlo koristan u sprečavanju nastanka i rasta ćelija raka debelog creva i rektuma kod ljudi.

Rak jajnika
Utvrđeno je da gingerol takođe odlično deluje i protiv kancerogenih ćelija na jajnicima. Smatra se da gingerol može izazvati apoptozu (odumiranje ćelija) i autofagocitozu (sposobnost ćelija da se same unište) kad su u pitanju kancerogene ćelije na jajnicima.

Dobar je za imuninet
Manje poznato svojstvo đumbira jeste da pomaže u povećavanju lučenja znoja i dermicidina (sastojka koji proizvode znojne žlezde). Dermicidin ima antimikrobna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Luči se na površini kože zajedno sa znojem i služi kao zaštita od ovih mikroorganizama.

Zašto je još dobar đumbir

  • Podstiče cirkulaciju
  • Hrom, cink i magnezijum pomažu u boljem protoku krvi kroz krvne sudove.
  • Pomaže kod respiratornih problema
  • Đumbir prirodno omekšava sluz. Njegova konzumacija tokom respiratornih infekcija dosta pomaže u razmekšavanju i izbacivanju šlajma i sluzi.
  • Ima zagrevajući efekat
  • Konzumacija đumbira će vas održati „toplim“ tokom hladnih dana. Takođe je dobar za kašalj i protiv gripa.

Kako konzumirati đumbir?

Đumbir sadrži visok nivo gingerola i zato nije neophodno da uzimate previše đumbira kako biste uneli dovoljno gingerola. Konzumacija manje količine đumbira lako može ispuniti dnevne potrebe za gingerolom i dovesti do poboljšanja koje nam je potrebno.

Čaj od đumbira – jednostavno dodajte jednu manju kockicu đumbira u crni čaj ili mleko koje pijete. Takođe možete prethodno izgnječiti đumbir. Ovo će vam pomoći da smirite stomak ukoliko povraćate ili imate mučninu

Dodavanje u jela – ljudi koji imaju artiris ili su izloženi riziku od artritisa, kao i oni koji već imaju bolove i upale mogu početi sa dodavanjem malih količina đumbira u obroke svakoga dana kako bi maksimalno iskoristili antiupalna svojstva đumbira

„Mućkalica“ od đumbira – narendajte đumbir, dodajte so i malo šećera i limunovog soka i ostavite tako na suncu nekoliko dana. Ovo kasnije možete dugo čuvati i koristiti kad god putujete kako ne biste zbog vožnje imali simptome mučnine i morske bolesti.

Koliko je đumbira potrebno konzumirati kako bi se iskoristile njegove dobrobiti?

Iako količina obično nije pitanje za razmatranje, u slučajevima teških ili akutnih upala, povećajte unos đumbira za bolje i brže rezultate.

Ako ponovo pogledate sve ove dobrobiti đumbira, zaista ga možete nazvati super-namirnicom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply