Biljka matičnjak Melissa officinalis L. – Labiatae raste po šumama, šikarama, ogradama, ali se i gaji u baštama. Reč je o 60 santimetara visokoj, granatoj zeljastoj biljci sa jajastim ili srcolikim nazubljenim listovima koji mirišu na limun. Beli, a ponekad crvenkasti cvetovi su na dugim peteljkama.

Matičnjak obiluje gvoždem, kamforom, uljem, taninom, gorkim supstancama, a sadrži i eterično ulje, hlorofil i smolu.

Cveta od jula do septembra, a bere se neposredno pre cvetanja. Upotrebljava se lišće, ali i vrhovi mladica sa cvetovima čim počnu da cvetaju. Lišće se bere po suncu i kad nema rose, brzo se suši na promaji, ali ne na toplom da ne ispari eterično ulje.

Koristi se da umiri bol u želucu, spreči nesvesticu i nervozu, jača pamćenje, kod noćnog gušenja, lupanja srca, zujanja u ušima, zamora, depresije, kao i kod povraćanja i gađenja trudnica.

UPOTREBA MATIČNJAKA

ORALNO KORIŠĆENJE

Protiv angine pektoris
1 kašiku mešavine jednakih delova matičnjaka, odoljena (Valeriana officinalis), kumina (Carum carvi) i timijana (Tvmus vulgaris) poparite sa 2,5 dl vrele vode, ostavite poklopljeno 10 minuta, procedite i pijte 3 puta dnevno po šoljicu posle jela.
NAPOMENA: Ovaj čaj oslobađa napetosti i trbušni nervni splet (plexus solaris)

Čaj za jačanje
Šaku lišća matičnjaka poparite sa pola litra vrele vode, ostavite poklopljeno 2 sata, procedite i pijte zaslađeno kašikom meda posle jela.

Čaj od matičnjaka za bolje varenje

100 g lista matičnjaka i metvice poparite sa 4 dl vrele vode, ostavite pokopljeno 2 sata, procedite i pijte po 1 šolju ovog čaja posle jela.

SPOLJASNJA UPOTREBA

Matičnjak protiv reume

Litarsku bocu do 1/3 napunite svenutim listovima matičnjaka, nalijte do vrha maslinovo ulje, flašu zatvorite komadom vate i ostavite na toplom mestu 4-6 nedelja, pa mazite bolna mesta.

Matičnjak za glavobolju
Sveže izgnječeno lišće matičnjaka stavite na čelo i potiljak i uvijte irom.
peškir

Miran san
Napunite lišćem matičnjaka jastuk na kojem spavate.

U slučaju da trudnica oseća gađenje ili da često povraća u čaj od matičnjaka sipajte nekoliko kapi soka limuna, kiselih višanja, malina ili pomorandže.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply