safran zacin cena

Biljka šafran (Crocus sativus) pripada porodici Iridaceae (perunika) koja ima kratku sezonu cvetanja – svega tri nedelje u godini. U pitanju je livadska biljka, koja raste iz lukovica.

Šafran je naročito cenjen kao začin koji se koristi u skoro celom svetu, a poznat je i kao “kralj začina”.

Šafran biljka može narasti i do 30 cm visoko, a karakteristična je po tome da nema pravog stabla. Cvet šafrana karakteriše pojava koja se zove perigon – kada nema jasne podele na čašicu i krunicu. Cvet ove biljke ima 6 latica, zajedno sa dva uska listića, a raste iz podzemne gomoljaste lukovice. Latice ovog cveta su pri tlu svijene u valjkastu cev, i šire se u levak na nekoliko centimetara od zemlje.

Tučak šafrana je zlatno-narandžaste boje i obično nadvisuje prašnike, a njegovom vrhu je žig čiji je zadatak da prihvata polenova zrna. Žigovi šafrana se koriste osušeni kao začin. U većoj meri, šafran je toksičan. Šafran je inače dobio ime po persijskoj reči za’faran – „budi žut“.

safran zacin upotreba

Šafran začin

Šafran je član porodice ljiljana. Da bi se proizveo šafran začin, morate mukotrpno izdvajati stigme (deo cveta koji hvata polen), a zatim ih pažljivo staviti na sito i izložiti toploti da se produbi ukus – što je proces koji zahteva tako intenzivan rad koji čini šafran najskupljim začinom na svetu.

Trenutno se šafran začin najviše komercijalno proizvodi u Iranu, Grčkoj, Maroku, Španiji, Kašmiru i Italiji. Iran je najvažniji proizvođač šafrana u pogledu obima i kvaliteta, a Španija je najveći uvoznik ovog začina.

Šafran je odlična zamena za sintetičke aditive u hrani, na primer za žutu boju. Ovo kulinarsko blago se posebno koristi u zimskim mesecima. Intenzivnog je mirisa i blago nagorkog ukusa. Samo jedna četvrtina čajne kašičice ovog začina je dovoljna da pruži jelu aromu i boju.

Šafran je u prodaji dostupan u obliku sušenih vlakana ili smrvljen. Mora se čuvati u dobro zatvorenim posudama, na tamnom i hladnom mestu. Rok trajanja iznosi 3 godine od dana pakovanja.

Šafran začin – kako se upotrebljava?

Šafran začin se najčešće koristi za pripremu slatkiša i jela sa rižom. Odlično se slaže sa povrtnim supama, krompirom i paprikom.

Upotreba:

 • Pripremite divnu marinadu za ribe tako što ćete pomešati šafran, beli luk i timijan sa sirćetom.
 • Šafran će dati kolačima, pecivu i keksićima zlatnu boju i bogat miris.
 • Kafa začinjena šafranom i kardamonom je umirujuća i zdrava za srce.
 • Dodajte šafran i cimet u punomasno mleko ili jogurt i med za jednostavnu verziju poznatog indijskog jogurt-napitka koje se zove Lasi.

Lekovita svojstva Šafrana

Prednosti i lekovita svojstva ovog visoko cenjenog začina su zaista brojna, što ga čini vrednim kulinarskim sastojkom u svetu. Moderna istraživanja pokazuju da kada je u pitanju šafran začin upotreba mu je u sledeće svrhe: afrodizijak, dijaforetik (izaziva znojenje), sredstvo protiv nadimanja (kako bi se sprečili gasovi). Neke druge važne zdravstvene prednosti ovog začina su:

1. Šafran štiti od raka

Šafran sadrži tamno-narandžasti, u vodi rastvorljiv karoten, pod nazivom krocin, koji je odgovoran za veći deo zlatne boje šafrana. Utvrđeno je da krocin može da pokrene apoptozu (programiranu ćelijsku smrt) u velikom broju različitih tipova raka, leukemije, karcinoma jajnika, adenokarcinoma debelog creva i sarkoma mekih tkiva. Istraživači u Meksiku koji su proučavali šafran ekstrakt su otkrili da su šafran i njegove aktivne komponente sposobne da inhibiraju ljudske maligne ćelije. Ne samo da šafran začin inhibira ćelije koje su postale kancerogene, već nema takav efekat na normalne ćelije i zapravo podstiče njihovo formiranje i proizvodnju limfocita (imunih ćelija koje pomažu uništavanje ćelija raka).

U Japanu, šafran se koristi u lečenju Parkinsonove bolesti, gubitka pamćenja i upala.

Delotvoran je kao lek i u slučajevima zakasnelog puberteta. Naime, kod nedovoljno razvijenih devojčica, šafran ima ukupan stimulativni efekat. Prstohvat smrvljenog šafrana u supenoj kašici mleka je koristan da se stimulišu hormoni i može dovesti do željenog efekta.

Šafran začin pomaže kao seksualni stimulans i može da se konzumira u dozi od prstohvata u čaši mleka pred spavanje.

Šafran pomešan sa slatkim korenom i mlekom može da izazove rast kose kod alopecije, kada se primeni na koži glave.

Šafran je stimulativni tonik i veoma efikasan za lečenje prehlade i groznice; šafran u mleku koji se nanosi preko čela brzo ublažava prehladu.

Šafran kao začin se generalno smatra sigurnim, ali se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja. Takođe mora biti naglašeno da velike doze, odnosno više od 1 ili 2 supene kašike šafrana, mogu biti otrovne, iako je trovanje šafranom veoma retko.

2. Šafran začin za vid

Da li ste znali da je šafran začin za vid pravi lek? Naime, šafran poboljšava vid i efikasno neutrališe najčešće uzroke slabog vida i slepila kod starijih osoba. Kako da koristite ovaj začin u navedene svrhe? Potrebno je da svake večeri pre odlaska u krevet popijete po šolju čaja od šafrana, a primetićete da će vam se vid znatno poboljšati za svega nekoliko nedelja.

Čaj od šafrana

Kako da pripremite čaj od šafrana? Najpre stavite jednu čašu vode da provri i dodajte 1 g šafrana. Neka ova mešavina ključa minut, te sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Na kraju procedite čaj od šafrana i dodajte malo meda.

Čaj od šafrana, pored toga što poboljšava vid, koristi se i protiv depresije i za poboljšanje raspoloženja. Takođe je dobar za cirkulaciju. Ovaj čaj će ojačati vaš imunitet i na taj način vas zaštititi od bolesti.

Čaj od šafrana se koristi za astmu, kašalj, veliki kašalj, i da se opusti šlajm (kao sredstvo za iskašljavanje. Takođe se koristi kod problema sa spavanjem (nesanica), ateroskleroze, crevnih gasova (nadimanja), Alchajmerove bolesti, bolova, gorušice.

Žene koriste šafran za menstrualne grčeve i predmenstrualni sindrom (PMS). Kod muškaraca sprečava prevremenu ejakulaciju i neplodnost.

Recept za čaj od šafrana – Uzeti 6 do 10 žigova tučka za 1 solju čajnog oparka, a piti 1-2 šolje dnevno u gutljajima, bez dodatka šećera ili meda. Kod upotrebe tinkture uzima se 10 do 15 kapi. Te količine se ne smeju prekoračiti, jer inače može nastupiti lupanje srca, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje i oduzetost.

Jedan jako ukuvan čaj od šafrana umiruje bolove i grčeve kao i opijum, pa se sa uspehom upotrebljava kod velikog kašlja, grčevitog kašlja i nadutosti trbuha zbog gasova. Delovanje čaja od šafrana  je lagano, omamljujuće, sastoji se u smirenju bolova i grčeva.

Sadnja i uzgoj šafrana     

Ukoliko vas zanima uzgoj šafrana, morate znati da ćete tu imati puno posla. Proizvodnja šafrana zahteva veliki rad i trud. Može biti potrebno čak 75.000 cvetova šafrana da se proizvede 0.5 kg šafran začina.

uzgoj safrana

Šafran se u velikoj meri neguje i bere ručno. Zbog veoma mukotrpnog i pretežno ručnog rada kod uzgajanja i žetve ovog začina, šafran se smatra jednim od najskupljih začina na svetu. Zato odmah moramo reći da je gajenje šafrana prilično zahtevno.

Kao začin se upotrebljava isključivo tučak šafrana, i to njegovi vršni delovi crvene do narandžaste boje, koji se pažljivo odvajaju od ostatka cveta, a zatim se suše. Sve se to mora sprovesti u delo istog dana kada je cvet šafrana ubran.

Budući da šafran cveta u oktobru i novembru, osnovne aktivnosti se odvijaju u tom periodu. Kada krene cvetanje šafrana, u rano jutro treba ubrati tek procvale cvetove, dok se poslepodne odvajaju tučkovi.

Kada je u pitanju šafran sadnja njegovih lukovica se obavlja tokom jula i avgusta, a dalje slede održavanje polja pod šafranom i plevljenje. Svaka zasađena lukovica ove biljke će kroz nekoliko godina proizvesti još 10-ak novih. Ove lukovice se mogu vaditi i presađivati.

Uzgajanje šafrana treba obavljati na mestima koja su dobro osunčana, i treba izabrati zemljište koje je dobro propusno. Ova biljka ne zahteva puno vode, a previše vode može samo da pričini štetu. Uzgoj šafrana je idealan način da se iskoriste male parcele.

ŠAFRAN SASTAV I DEJSTVO

 • Šafran sadrži više od 150 isparljivih i aromatičnih sastojaka, kao i brojne neisparljive aktivne sastojke (kartenoidi). Žuto-narandžastu boju mu daje supstanca krocin.
 • Šafran deluje kao antidepresiv. Za to su zaslužna dva aktivna sastojka, krocin i šafranal.
 • U tradicionalnoj persijskoj medicini koristili su šafran kao lek za probleme sa varenjem, da umine bol pacijentima sa kamenom u bubregu, protiv depresije…
 • U tradicionalnoj kineskoj medicini šafran se koristio da pospeši cirkulaciju i lečenje modrica.
 • U indijskoj tradicionalnoj medicini šafran se koristi za probleme sa bešikom, bubrezima i jetrom, kao i dijabetesa.

Neka savremena istraživanja pokazuju da šafran može da podstakne mentalnu aktivnost, ali i da deluje antikancerogeno.

Kao afrodizijak se koristi u Aziji i na Bliskom Istoku.

Tonik koji se pravi od oko 50 mg šafrana rastvorenog u 200 ml mleka sa kašikom meda, ako se pije svakodnevno, pomaže organizmu da razvije otpornost na mnoge bolesti poput astme, gripa i prehlade.

SAVETI PLUS

 • Najbolje je da šafran kupujete u malim količinama (od 1/2 do 1 g) jer se tako i upotrebljava – 1/4 do 1/2 kašičice po jelu.
 • Preporuka je da se šafran čuva ceo i samelje neposredno pre upotrebe. Naravno, uvek je najlakše da ga kupite u prahu, ali ga upotrebite u narednih 3-6 meseci.
 • Šafran čuvajte na hladnom, tamnom mestu, uvijenog u foliju, u hermetički zatvorenoj tegli.
 • Kada se pravilno čuva, šafran može da se koristi najmanje 3 godine. Ni posle toga neće da se pokvari ali će da izgubi ukus.
 • Potopite šafran u vodu, supu, vino, pa ovu infuziju dodajte jelima. Mnogi tradicionalni recepti zahtevaju da se šafran prvo prepeče, samelje i posle toga koristi.

Šafran se odlično slaže sa pirinčem, ribom i morskim plodovima. Stavlja se i u hlebove i kolače za specijalne prilike.

U narodnoj medicini šafran koristi protiv atonične amenoreje, nervoze, histerije, nesanice, grčeva i sličnih bolesti (protiv kojih se sa više uspeha daje valerijana) ali da je u većoj dozi otrovan!

Šafran začin cena za gram

Budući da je proces proizvodnje ovog ‘’zlatnog kulinarskog sastojka’’ veoma mukotrpan, kada je u pitanju šafran začin cena za gram zavisno od kvaliteta se kreće od 4 do 14 evra.