Začini koji kontrolišu dijabetes

Godinama se biljke koriste u svrhu poboljšanja zdravlja organizma. Kad je reč o dijabetesu, poznato je da je pravilna ishrana ključni faktor u sprečavanju komplikacija ove bolesti. Dijabetičarima se savetuje i korišćenje sledećih začina koji pomažu u kontroli šećerne bolesti:

Bosiljak: Jedno istraživanje pokazalo je da bosiljak može sniziti nivo šećera nakon jela za 7,3%, što smanjuje potrebu za uzimanjem terapije. Ovaj začin možete vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu ishranu, dodajući ga čorbama, varivima i napicima.

Mirođija: Sadrži mnoga hemijska jedinjenja koja imaju antioksidansno i antiinflamatorno dejstvo, te povoljno utiču na zdravlje. Mlado lišće ove začinske biljke sadrži eterična ulja višestruko korisna za organizam; d-karvon, dilapiol, eugenol, limonen, terpinen i miristicin. Eugenol ima antiseptičko dejstvo i povoljno utiče na nivo šećera u krvi, pa se preporučuje u ishrani dijabetičara.

Loading...

Komorač: Reč je o jednoj od najstarijih lekovitih biljaka, koju su još koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Odličan je izvor dijetetskih vlakana, koja povećavaju osetljivost insulina i sprečavaju razvoj dijabetesa tipa 2.

Ruzmarin: Sadrži sastojke koji pomažu kontroli dijabetesa tipa 2, što je pokazalo i istraživanje na Univerzitetu Urban u llinoisu. Svež ruzmarin održava normalan nivo šećera u krvi, sadrži viši nivo polifenola i snažnije inhibira enzim koji u normalnim okolnostima eliminiše, inkretin iz tela (manjak inkretina dovodi do porasta nivoa šećera u krvi). Ali i sušeni ruzmarin pomaže da se inhibira enzim koji ćelije čini tolerantnijim na insulin

loading...
Loading...