zamia

Kada ste u potrazi za biljkom koju biste mogli da držite u kancelariji, obično postoji nekoliko stvari koje su važne za pravi izbor.

Prvo, tu je izgled ove biljke, koja mora biti atraktivna i uklopiti se u dekor kancelarije.

Drugo, ona mora biti laka za održavanje, zato što je kancelarija mesto gde ćete se teško fokusirati na negu biljaka.

Treće, trebalo bi da bude od koristi za opšte zdravlje mesta, npr. poželjno je da može da prečišćava vazduh. Na kraju, ne bi trebalo da zahteva mnogo svetlosti ili vode, tako da može biti dugotrajno u zatvorenom prostoru.

Zahvaljujući tome što ispunjava sve navedene uslove, u poslednjih nekoliko godina jedna od najpopularnijih sobnih i kancelarijskih biljaka je postala zamija ili zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia).

zamija uzgoj

Zamija biljka koja, pre 1996. godine, verovatno nije bila poznata bilo kome izvan afričkog kontinenta, sada je postala jedno od najpopularnijeg sobnog cveća.

Sobno cveće zamija je poznato kao cvetnica, ali ono vrlo retko proizvodi cveće. Umesto toga, zamija cveće je poznato po svojim širokim, tamno zelenim, mesnatim listovima. Ova biljka može porasti jako visoko ako se ostavi na miru. Listovi mogu biti dužine 40-60 cm. Meso biljke je glatko i sjajno.

Biljka zamija ima prilično jedinstven korenov sistem. Ispod biljke koju vidite iznad tla su debeli rizomi. Oni skladište vodu, zbog čega ova biljka često može biti predmet preteranog zalivanja, ali ne i tokom suše i na mestima gde često zalivanje nije uvek lako. To je još jedan razlog zašto zamija biljka uspeva tako dobro u zatvorenom prostoru. Gajenje zamije vam neće oduzimati mnogo vremena i živaca.

zamija gajenje

Tamno zelena boja je pokazatelj da biljka apsorbuje svetlost od čak minimum izvora, što je čini savršenom za unutrašnju upotrebu.

Cveće zamija nega:

Zamija uzgoj je veoma jednostavan i sigurno vas neće opterećivati previše. Ono što zamiju čini tako popularnom u unutrašnjem uređenju, jeste lakoća održavanja koje im je potrebna. Sastav ove biljke je takav da dobro uspeva u oblastima sa slabim osvetljenjem i njihovo održavanje je veoma jednostavno. Iako zahteva zalivanje, ne treba je zalivati svaki dan. Iako zahteva orezivanje, sobno cveće zamija ima tendenciju da polako raste i dovoljno srdačno da je rezidba veoma laka.

Toleriše slabo osvetljenje i različite nivoe zalivanja. Međutim, zalivanje zavisi od toga koliko svetla ova biljka dobije (manje svetla = manje vode i više svetla = više vode).

Zamija je biljka jedinstvenog izgleda, pristupačna i dugotrajna. Takođe je veoma otporna na biljne bolesti i insekte.

zamija nega

Sobno cveće zamija – održavanje je prilično lako. Kada je u pitanju zamija cvet, zalivanje ne mora biti svakodnevno, ali vi morate da je zalivate. Obratite pažnju na to da biljka ne umire od gladi. Iako ne zahteva mnogo svetlosti, zahteva nešto, pa je nemojte stavljati u prostoriju koja se retko koristi ili nema svetla.

Zamija cveće će dobro rasti, iako sporo, i njene grane mogu pasti preko stola ili u oblasti u kojoj vam stoji na putu. Te grane se mogu bezbedno ukloniti preko standardnih metoda orezivanja.

Biljke će procvetati i vreme za cvetanje je obično sredinom leta do rane jeseni. Cvetovi su mali i imaju tendenciju da variraju u boji od svetlo žute do smeđe ili bronzane. Cvetovi su obično skriveni među osnovom listova i obično se ne smatraju naročito atraktivnim. Oni se mogu ukloniti bez oštećenja biljke.

Kao što vidite, zamioculcas nega nije nimalo komplikovana, a uz to ova biljka prečišćava i vazduh. Studija objavljena od strane Univerziteta u Kopenhagenu, koja je proučavala niz sobnih biljaka – utvrdila je da je zamija sposobna da ukloni značajne količine ksilena, toluena, benzena i etilbenzola iz vazduha.

Svi delovi ove biljke su otrovni ako ih progutaju deca, psi i mačke.

Zamija uzgoj – da sumiramo osnovne uslove:

Temperatura: 15-24 ° C i ne niža od 8 ° C.

Svetlost: Jarka svetlost je dobra, ali ne i neophodna. Zamija će dobro uspevati pri niskim nivoima svetlosti, ali je najbolje da se izbegne direktna sunčeva svetlost.

Zalivanje: Dozvolite da zemlja postane suva na dodir na vrhu između zalivanja i nemojte je previše zaliti. Najbolje je da ovu biljku zalijete manje nego previše, jer preterano zalivanje može da izazove trulež stabla i rizoma.

Zemljište: Većina dobro propusnih saksijskih mešavina koja sadrži visoku količinu perlita ili peska u mešavini (možete dodati još perlita ili peska ako je potrebno). Dobra drenaža rupe na dnu posude je od suštinskog značaja.

Zamija presađivanje: presadite biljku u drugu saksiju jednom godišnje na početku proleća, posebno tokom prvih 3 – 5 godina – dok ne odraste.

Prihrana: Tokom glavne vegetacije (april – avgust) prihranite zamiju sa izbalansiranim tečnim đubrivom koje se razblažuje, jednom mesečno.

Vlažnost: Prosečna vlažnost u zatvorenom prostoru je u redu, ali treba povećati vlažnost vazduha ako je veštačko grejanje u kući ili na radnom mestu prilično suvo.

Razmnožavanje: uz pomoć deobe rizoma ili sa listovim reznicama. Listove reznice treba da se stave u lonac sa plastičnom oblogom, a zatim čekajte da korenje počne da raste, što bi moglo da potraje i do godinu dana.

Orezivanje: Odseći listove koji postanu žuti u blizini podnožja stabla. Kada jedna stabljika poraste mnogo više nego ostale stabljike, možete je ukloniti ili smanjiti njenu veličinu na vrhu.

Najveća i najčešća greška u vezi sa održavanjem zamije je preterano zalivanje.

Potencijalni problemi

Donji listovi postaju žuti: Kada mala količina donjih listova postane žuta i opadne je sasvim normalno. Ako mnogi listovi postaju žuti – proverite da niste previše zalili biljku.

Vrhovi listova postaju braon: Uzrok može da bude suv vazduh i niska vlažnost. Vlaženje lišća može poboljšati vlažnost.

Lišće postaje braon: ovde je najčešći uzrok preterano zalivanje, posebno ako se lisne ploče osećaju pomalo vlažno i nisu suve.

Zamija i feng shui:    

Zamioculcas i feng shui su povezani u tom smislu da ova biljka podstiče aktivaciju polja sreće i novca u vašoj kući. Zamija je poznata i kao biljka novca – pa ukoliko imate finansijskih problema – savetuje se uzgoj zamije. Pored novca, veruje se da će vam doneti i potpuno blagostanje i mir. Ovu biljku ćete iz navedenog razloga, pored njenog dekorativnog izgleda, videti u mnogim domovima i kancelarijama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply