Čini se da smo svi, u većoj ili manjoj meri navikli da imamo problem sa začepljenim nosom, makar jednom u toku kalendarske godine. Iako, u principu zapušen nos ne može da izazove nikakve komplikacije, osim možda kod beba, ako se ne pristupi lečenju odmah, svi znamo koliko ova pojava može da bude neprijatna, te da nas ometa u obavljanju svakodnevnih poslova.

Najbolje je najpre utvrditi zbog čega se naš nos začepio, a onda pristupiti adekvatnom lečenju. Ne zaboravite da uz zapušen nos lečite, odnosno jačate svoj organizam, uzevši u obzir da je začepljen nos jedan od načina našeg organizma da nam saopšti da je izgubio bitku sa nekom infekcijom.

Inhalacija za začepljen nos
Vodena para razređuje sekret i pomaže njegovom izbacivanju iz sinusa i nosa, što olakšava disanje. U vodu za inhalaciju dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja mente ili eukaliptusa, zbog veće efikasnosti inhalacije protiv zapušenog nosa. Čak i tuširanje toplom vodom može da olakša disanje.

Zapušen nos kod dece

Kada se javi zapušen nos kod dece to je najčešće posledica prehlade, odnosno različitih infekcija. Začepljen nos može biti praćen sekretom, ali i ne mora.

U većini slučajeva glavni krivac za zapušen nos kod dece je neka virusna infekcija, pa ako je to i jedini, odnosno glavni simptom, ni u kom slučaju se ne savetuje primenjivati antibiotsku terapiju, jer je dobro poznato da se antibiticima mahom leče bakterijske infekcije.

Zapušen nos kod beba

Ako se javi zapušen nos kod beba, treba biti naročito oprezan, jer može da dođe do određenih komplikacija. Upravo iz tog razloga se preporučuje bebama čistiti svako veče nos i to specijalnim pumpicama. Postupak je vrlo jednostavan: sipate špricem malo fiziološkog rastvora i odmah zatim iščistite pumpicom nosić svojoj bebi.

Vlažan vazduh ublažava iritaciju disajnih puteva
Suv vazduh u prostorijama (zbog centralnog grejanja) isušuje sluzokožu disajnih puteva, što otežava izbacivanje mikroorganizama koji se zadržavaju u sinusima. Ova pojava može da pogorša upalu i infekciju. Vlažan vazduh u atmosferi vlazi sluzokožu disajnih puteva, sprečava dalja oštećenja i olakšava disanje.Ako je nos vašeg deteta ili bebe često začepljen tokom zime koristite obavezno ovlaživač vazduha

Zapušen nos u trudnoći

U većini slučajeva, zapušen nos u trudnoći je posledica drugačijeg rada hormona, mada takođe može da bude izazvan i prehladom, odnosno nekom virusnom infekcijom. U principu, začepljen nos u trudnoći ne bi trebalo da izazove nikakve komplikacije, a valjalo bi lečenju na prirodan način pristupiti čim trudnica primeti prve simptome.

Održavanje optimalnog stepena hidratacije organizma ispijanjem vode, limunade, biljnih čajeva i supa razređuje mukus i olakšava njegovo izbacivanje iz sinusa. Čaj od mente, đumbira i kamilice otklanja zapušenost nosa u trudnoći. Izbegavajte kafu i druge napitke s kofeinom, jer oni mogu da uzrokuju dehidrataciju organizma.

Zapušen nos noću

Iako su uzroci za začepljenje nosa brojni, u pojedinim slučajevima se događa da se javlja zapušen nos noću, a da tokom dana ne postoje simptomi prehlade. Uzrok za ovu pojavu treba potražiti u spavaćoj sobi, uzevši u obzir da se za glavnog krivca u ovom slučaju najčešće smatra izuzetno suv vazduh u prostoriji u kojoj se spava, kao i velika količina prašine i grinja, kao najčešćih alergena. Zato je najpre neophodno da otklonite ove uzroke, te da na radijatore ili druga grejna tela tokom noći stavljate vlažne krpe ili pak prirodne ovlaživače vazduha, koje možete sami vrlo lako da pripremite.

Ako želite da sprečite da vam nos bude začepljen noću možete na radijator staviti činiju sa vodom u koju ste potopili bosiljak, te da ostavite da isparava tokom noći.

Zaista je delotvorno
Kapaljkom stavite nekoliko kapi hladnoceđenog ulja slačice u svaku nozdrvu. Duboko ga udahnite, a potom ispljunite ulje koje se spustilo u usta. Ovo ulje oporog i ljutkastog ukusa nateraće vas na snažno kijanje, što ubrzava čišćenje nosa.

Zapušen nos ujutro

Ako se javlja zapušen nos ujutru, može da se dogodi da je izazvan suvim vazduhom u prostoriji u kojoj se spava ili prisustvom određenih alergena. Naravno, i u ovom slučaju uzrok može biti prehlada, ali ukoliko se javlja začepljen nos ujutru, a sasvim ste sigurni da niste alergični na nešto, odnosno da niste prehlađeni, možda bi bilo najbolje da se obratite specijalisti ORL – a, jer zapušen nos ujutru može biti i jedan od simptoma oboljenja koje se naziva vazomotorni rinitis.

Sprej za zapušen nos sa slanim rastvorom
Ovi preparati na bazi slanog rastvora ili morske vode vlaže sluzokožu i ublažavaju upalu. Poput kadice za ispiranje nosa, ne uzrokuju nika nuspojave i mogu da se koriste neograničenom periodu.

Zapušen nos lečenje

U većini slučajeva zapušen nos zahteva samo adekvatnu higijenu i vlaženje nosa, mada je uvek dobro da lečenje bude kompleksno, ali najviše usmereno na jačanje imuniteta.
Svakako je najbolje da se lečenje fokusira na otpušavanje nosnih, ali i sinusnih kanala, a to možete učiniti primenom brojnih prirodnih sredstava.

Ukoliko je zapušenost nosa posledica alergije, a nije praćena povišenom telesnom temperaturom ili glavoboljom, onda bi u lečenju mogao da vam pomogne antihistaminski preparat. Ovi medikamenti se prodaju na recept. Deluju na principu blokade histamina koji izaziva upalu u organizmu, a koji telo proizvodi kao reakciju na alergene.

Kapi za nos iz slobodne prodaje  pružaju olakšanje

Različite vrste kapi i sprejeva za eliminisanje zapušenosti nosa mogu da budu delotvorne u nekim slučajevima, jer ublažavaju otok i bol, koji nastaje kao posledica iritacije upale nosnih puteva. No, ove preparate ne treba da koristite duže od tri do četiri dana a da se nakon toga niste posavetovali s lekarom.

 

Prirodno lečenje

Kada se javi začepljen nos, najčešće je dovoljno primenjivati samo prirodno lečenje. No u pojedinim slučajevima se može dogoditi da je neophodno posetiti lekara specijalistu, kako bi vam prepisao adekvatnu terapiju.
Prirodno lečenje podrazumeva stalno vlaženje nosnih šupljina, a to najbolje možete učiniti ukoliko pripremite rastvor morske soli i vode, te to ušmrkavate u nos. Rastvor se priprema od 500 mililitara mlake vode i 1 kafene kašičice morske soli. Neophodno je da ušmrkavate u nos ovu tečnost nekoliko puta u toku dana, stim da uvek mora biti mlaka, a nikako hladna.

Jedno od takođe izuzetno dobrih i uspešnih prirodnih sredstava za lečenje začepljenog nosa jeste čaj od majčine dušice, koji se takođe ušmrkava nekoliko puta dnevno u nos.

Možete takođe koristiti i jod i to tako što 5 dana za redom stavljate po tačkicu joda između obrva i sa obe strane nozdrva.

Koristite kadicu za ispiranje nosazacepljen nos
Ovaj gadžet je dizajniran tako da omogućava potiskivanje vode kroz nozdrve i temeljno čišćenje nosa. Precizno se informišite o njegovoj pravilnoj upotrebi od stručnjaka. Napunite kadicu mlakim sterilnim fiziološkim rastvorom. Dok dišete na usta, počnite da ulivate rastvor u gornju nozdrvu.

Studije pokazuju veću zastupljenost slučajeva rinitisa kod pušača (55% pušača u poređenju sa 12,8% slučajeva kod nepušača).

Prirodno lečenje začepljenog nosa bi takođe trebalo da bude usmereno i na jačanje odbrambenih snaga organizma na adekvatan način, a u zavisnosti od životne dobi osobe kojoj je nos zapušen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply