Ulje lanenog semena, poznato i kao laneno ulje, se dobija iz sušenih, zrelih semenki lana. Obično je prozirno ili blago žućkaste boje.

Latinski naziv lana je Linum usitatissimum, i on je član roda Linum i porodice biljaka Linaceae. Ulje lanenog semena je u širokoj upotrebi kao dodatak, prvenstveno zbog toga što sadrži esencijalne masne kiseline, omega-3 i omega-6 masne kiseline.

U zdravoj, balansiranoj ishrani odnos masnih kiselina, recimo omega-3 i omega-6, treba da bude 1:2. Ipak, standardna ishrana često sadrži previše omega-6 masnih kiselina, za razliku od omega-3 masnih kiselina. Laneno ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama što može pomoći u balansiranju unosa omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Zdravstvene pogodnosti lanenog ulja

Kao što je napomenuto, ulje lanenog semena je bogato suštinskim masnim kiselinama. Sadrži omega-3 masnu kiselinu, poznatu kao alfa linoleinska kiselina. Alfa linoleinska kiselina je prethodnik druge dve bitne omega-3 masne kiseline, a one su eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Njih možemo naći u ribljem ulju. Najveći deo zdravstvenih pogodnosti ribljeg ulja potiče iz ove 2 masne kiseline.

I EPA i DHA su poznate po svom dobrom dejstvu na srce i kardiovaskularni sistem. Pored kardiovaskularnog sistema, imunog sistema, krvotoka, zglobova i hrskavice, laneno ulje može dobro uticati i na nervni sistem. Slede najvažniji povoljni uticaji lanenog ulja.

Bowls of whole and ground flax seed with linseed oil

Snižava holesterol

Bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Omega-3 može pomoći u snižavanju nivoa holesterola, naročito lošeg LDL holesterola u krvi. Takođe može sniziti nivo triglicerida.

Poboljšava rad kardiovaskularnog sistema

Snižavanjem nivoa holesterola i triglicerida u telu, laneno ulje može pomoći kardivaskularnom sistemu, kao i sveukupno zdravlju srca.

Sprečavanje ateroskleroze

Jedan od najvažnijih uticaja lanenog ulja jeste pomoć prevenciji razvitka ateroskleroze. Aterosklerozu karakteriše nagomilavanje masti na zidovima arterija, što vremenom može povećati rizik nastajanja kardiovaskularnih i srčanih oboljenja.

Reguliše krvni pritisak

Dovoljan unos omega-3 masnih kiselina, iz ribljeg ili lanenog ulja, može pomoći regulisanju krvnog pritiska. Ukoliko patite od povišenog krvnog pritiska ili angine, dodavanje lana ishrani može uzrokovati brojne zdravstvene pogodnosti.

Anti-upalno dejstvo

Omega-3 masne kiseline iz lanenog ulja imaju anti-upalno dejstvo i mogu pomoći kontrolisanju zapaljenskih stanja poput lupusa, kostobolje i artritisa.

Zapaljenje creva

Laneno ulje može biti dobro za zapaljenje creva. Pomaže smanjenju upalnih procesa creva i odličan je dodatak ishrani za čišćenje debelog creva.

Sjogrenov sindrom

Laneno ulje može pomoći ublažavanju simptoma Sjogrenovog sindroma, uključujući suve oči i ispucale usne.

Poboljšava stanje kože

Efikasno je u ublažavanju problema kože poput ekcema, psorijaze i akni. Sve su to značajni uticaji lanenog ulja na kožu. I to nije sve, ovo ulje takođe može podstaći rast zdrave kose i noktiju.

Zdravstvene pogodnosti za žene

Laneno ulje je naročito važno za žene. Mogu biti zdravije, i to tako što laneno ulje poboljšava rad materice, podstiče redovni menstrualni ciklus, ublažava ili smanjuje simptome menopauze i smanjuje rizik od raka dojke.

Neželjeni efekti lanenog ulja

Neželjeni efekti lanenog ulja nisu preterano ozbiljni. To mogu biti dijareja ili nadimanje, koje možete doživeti ukoliko preterate u korišćenju lanenog ulja. Pojedini ljudi mogu biti alergični na lan, tako da bi mogli loše da reaguju. Ukoliko patite od pojačanog krvarenja ili teškog grušanja krvi, konsultujte svog lekara pre korišćenja lanenog ulja, zato što ono može povećati rizik krvarenja.

Preliminarna istraživanja lanenog ulja su izrazila zabrinutost što dugotrajno korišćenje lanenog ulja može povećati rizik nastajanja raka prostate. Ipak, ovo neželjeno dejstvo nije uobičajeno. Trudnice ili žene koje doje decu bi trebalo da se posavetuju sa lekarom pre korišćenja lanenog ulja zato što dejstvo još uvek nije potpuno ispitano.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply