Brokoli se smatra jednim od najhranljivijih povća koja nam nude brojne zdravstvene koristi. To je glavni razlog za ogroman porast broja ljudi koji nastoje da uključe ovo povrće u svoju svakodnevnu ishranu. Ali svibi trebalo da budemo svesni činjenice da je itekako moguće izvući jošviše zdravstvenih koristi iz ovog povrća ako se odredi prava količina i ako se kuva na pravi način. Navodi se da brokoliima i sastojke koji mogu da naškode telu i stoga se svima savetuje da prvo utvrde kako se on bezbedno kuva da bismo bili sigurni da ćemo dobiti svoje željene zdravstvene koristi od njega.

Proverena čudotvorna dejstva brokolija

Brokoli sadrži znatnu količinu hranljivih materija koje su izuzetno dobre za zdravlje, uključujući vitamine A, C, folne kiseline, vlakna i kalcijum. Ovo povće iz porodice kupusnjača je postalo popularno i zbog svoje sposobnosti da ponudi sledće zdravstvene koristi:

1. Sprečavarak.

Brokoli je bogat glukorafaninom koga ljudsko telo može pretvoriti u jedinjenje sposobno da sprečirak. Ono eliminiše H. pylori iz ljudskogtela,koja je poznata kao bakterija koj aizaziva rak želuca. Ovo povće obiluje i indol-3-karbinolom koji je izuzetno moćan antioksidans. Anti-kancerogena svojstva koja su takođe prisutna u brokoliju efikasno onemogćavaju razvojraka prostate, grlća materice i raka dojke, dok poboljšavaju i zdravlje jetre.

2. Održava zdravlje nervnog sistema.

Ovo se može pripisati njegovom visokoms adržaju kalijuma koji ne samo da održava zdravlje nervnog sistema dobrim već i omogućava da ljudski mozak funkcioniše optimalno. Takođe radi i na unapređenju redovnog rasta mišća.

3. Reguliše krvni pritisak. To je mogće zbog prisustva magnezijuma, kalcijuma i kalijuma u brokoliju.

4. Smanjuje holesterol.

Ovo povće sadrži ogromnu količinu rastvorljivih vlaka koja su dokazala svoju efikasnost u eliminisanju holesterola iz tela.

5. Odličan dodatak vašoj dijeti.

Za one koji su na dijeti, brokoli može biti savršen dodatak režimu ishrane. On je bogat vlaknima koja sprečavaju probleme sa varenjem, zatvorom i prejedanjema održavaju nivo šećera u krvinižim i zdravijim.

Objašnjenje mogćih zdravstvenih rizika brokolija

Brokoli sadrži i komponente koje su štetne za telo pa se svima i dalje savetuje da obrate pažnju na svoj unos ovog povrća. Preveliki unos brokolija nije mudar potez za one koji uzimaju lekove zaproređivanje krvi jer može ometati dejstvo lekova, čime se povećava rizik od moždanog udara. Unošenje preko jedne do dve šolje brokolija na dan može da povća i šanse za pojavu kamena u bubregu.

Takođe treba napomenuti da način na koji se kuva povrće može uticati na njegovu sposobnost da nam obezbedi dobar nivo hranljivosti. Jesti sirov brokoli je najbolji način da se unesu sve hranljive materije koje nudi.

Kuvanje na niskoj temperaturi i pari oko pet minuta takođe zadržava njegove hranljive materije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply