Treba li da brinem zbog puckanja u kolenu ?

Kada šetate, penjete se uz stepenice ili sedate da gledate omiljenu seriju, da li povremeno čujete krckanje, puckajući zvuk koji dolazi iz kolena?

Pucketanje se obično javlja kada su zglobovi izduženi i povremeno, može ga pratiti jak bol. Koleno počinje da pucka kada jedan njegov deo nije u pravilnom položaju. Zbog toga, možda se drugi delovi noge češće „habaju“ kako bi nadoknadili ulogu dela kolena koji ne leži pravilno.

„Zbog čega se javlja pucketanje kolena? Da li treba da se zabrinem?“

krckanje u kolenima

Zašto osećamo krckanje u kolenu?

Postoji puno razloga zbog kojih se javlja pucketanje kolena. Ispod ćete naći neke od najčešćih razloga:

  1. Višak tkiva oko kolena: nakon ozbiljne povrede kolena, ukoliko se ne leči ili ne zaraste kako treba, može vam se pojaviti višak tkiva ili neki nabor oko kolena. Kada se ono pojavi, tkivo se umrsi između određenih delova zgloba, što izaziva zvuk pucketanja kada ispružite ili savijete nogu.
  2. Trkačko koleno: možda mislite da je trčanje dobro za vaše zdravlje, ali ako jako opteretite cevanice, možete dobiti trkačko koleno. Ovo stanje se javlja kada čašica ispadne i ne naslanja se dobro na butnu kost. Cevanica i donje kosti u nozi štite koleno, ali kada ove kosti nisu u pravilnom rasporedu, javiće se krckanje kolena kada ga savijete.
  3. Ozbiljno oštećenje meniskusa : meniskus je lubrikant koji se nalazi među kostima kolena, i ako se ošteti i ne zaraste pravilno, koleno je u disbalansu i pod pritiskom se može izvrnuti – ovo može izazvati krckanje u kolenu.
  4. Artritis: artritis u nozi se može proširiti na kolena. Koleno se može upaliti i nalegati na nogu drugačije, zbog čega se javlja pucketanje.
  5. Kidanje prednjih ukrštenih ligamenata: ova povreda izazvaće zvuk krckanja kolena, a uz to možete osećati bol, ukočenost i osetljivost kolena.

Da li treba da se zabrinete zbog krckanja u kolenima?

U nekim slučajevima, pucketanje kolena je samo izbacivanje viška vazduha koji je „zarobljen“ u zglobovima. U drugim, koleno se može samo postavljati u pravilan položaj, jer oseća dodatni pritisak i trenje.

Ako ne osećate bol, verovatno ne treba da brinete. Jedino kada biste stvarno trebalo da se zabrinete jeste kada uz krckanje u kolenu osećate jak bol. U svakom slučaju, nećete pogrešiti ako zakažete pregled kod lekara ili fizijatra.

Savet za vežbanje

Ako želite da vam koleno ostane snažno, morate da radite vežbe za donji deo tela:

  • Vežbe za kvadriceps su neophodne, ako želite da vam koleno bude stabilo i zaštićeno. Određene vežbe koje podrazumevaju opružanje noge ili statične kontrakcije butnih mišića, će ojačati butine. Isprobajte ovu vežbu kako bi ojačali kvadricepse. Sedite na pod i ispružite noge. Ispod desne butine, blizu kolena, postavite umotan peškir. Savijte levo koleno; potrudite se da zadržite levo stopalo na podu i ne odižite desnu butinu dok savijate levo koleno. Odradite četiri serije sa po 10 ponavljanja.
  • Poslednja stvar koja vam je potrebna je disbalans između tetiva i mišića; na ovaj način će koleno biti podložno povredama. Da biste sprečili disbalans, trebalo bi da ojačate zadnji deo tetive. Jedna vežba koja će biti dobra je kontrakcija tetive. Da biste je izveli, morate leći na leđa, pritisnuti leđa na pod i saviti kolena pod uglom od 45 stepeni. Podignite prste sa poda; gurajte kolena prema podu, tako da se tetiva kontrahuje. Obavite četiri serije sa 10 ponavljanja.
  • Kada jačate koleno, dobro je da imate elastičnu traku. Ona će pružati otpor kolenu kada je koristite za vežbanje. Da biste je najbolje iskoristili, zategnite je iza oba kolena, dok stojite. Savijte levo koleno dok pomerate kukove na desno. Ovako ćete pojačati istezanje; zadržite u ovom položaju 30 sekundi za najbolje rezultate.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply