Odavno je poznato da slobodni radikali oštećuju ćelije tkiva i organa, dovodeći do degenerativnih oboljenja i raznih oblika raka. Zbog toga se, kao standardno sredstvo za prevenciju, preporučuju jaki antioksidansi (E vitamin, C vitamin, beta karoten). Tek je nedavno utvrđeno da su polifenoli iz nekih biljaka još jači antioksidansi, a zeleni čaj “proslavio” se kao napitak koji ima najveću količinu polifenola po jedinici za konzumiranje (šoljici). Za epigalokatehin galat (EGCG), pronađen jedino u zelenom čaju, dokazano je da ubija kancerogene ćelije bez nanošenja štete okolnom zdravom tkivu.

Zeleni čaj u kozmetici

Biobody, Primax, medicinska kozmetika u liniji svojih proizvoda za noćnu negu kože nudi kremu sa ekstraktom zelenog čaja, koja usporava proces starenja ćelija i vraća koži svežinu, vitalnost i energiju.

Najbolje osveženje

Sadržaj kofeina u zelenom čaju veći je nego u kafi, a kad se kombinuje sa katehinom, efekat je nezamenljiv. Miris tog napitka nežne zelene boje i kiselkastog ukusa podstiče pozitivne misli, krepi telo, umiruje, opušta i pročišćava organizam. Kad želite da se opustite, dovoljno je da popijete solju zelenog čaja.

Lekovito dejstvo
Ispitivanjem polifenola dobijenih iz listova zelenog čaja pokazalo se da se redovnim konzumiranjem napitaka od ove biljke smanjuju nivo holesterola i triglicerida u krvi, a time i opasnost od bolesti krvnog sistema i arterioskleroze.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply