Pomna istraživanja koristi za zdravlje od zelenog čaja,čine ga sjajnim napitkom koji treba da uključite u ishranu-kao prevenciju i lečenje malignih oboljenja, srčanih problema, kardiovaskularnih bolesti, visokog nivoa holesterola, reumatidnog artritisa, infekcija, karijesa i mnogih drugih tegoba.

Zeleni čaj se visoko kotira među napicima, to je jedno od prvih pića koje Vam pada na pamet kada se pomenu atioksidativna svojstva. U relativno kratkom vremenskom periodu, globalno je zeleni čaj stekao milijarde korisnika i mnogo ljubitelja običnog čaja se prebacilo na upotrebu zelenog čaja zbog njegove nesumnjive dobrobiti po zdravlje.

Svima koji su navikli na običan čaj možda u početku neće prijati rezak ukus zelenog čaja, ali zbog blagotvornog dejstva na zdravlje, lake pripreme, i neodoljivog ukusa, verovatno će pridobiti ljubitelje normalnog čaja za tili čas.

Zdravstvene dobrobiti zelenog čaja

Zdravstvene dobrobiti zelenog čaja su pre svega zbog antioksidativih svojstava koja potiču od kofeina ,katehin-polifenola i sadržaja tanina.

Navodimo glavne dobrobiti zelenog čaja koje proizilaze iz njegovog antioksidativnog dejstva:

Usporava starenje –slobodni radikali koji nastaju u organizmu su odgovorni za proces habanja tela na različite načine, neke prepoznajemo kao znake starenja i slične sipmptome. Glavni posao antioksidanata je da neutrališu oksidante ili slobodne radikale prisutne u telu, a zeleni čaj je veoma bogat antioksidantima. Katehin polifenoli iz zelenog čaja su uglavnom odgovorni za antioksidativna dejstva, a najmoćniji među njima je epigalokatehin-galat. Stoga, redovno konzumiranje zelenog čaja može efikasno da odloži znake i simptome starenja.
Stimulacija- jedan od osnovnih razloga za popularnost i konzumiranje svih vrsta čaja u društvu je njegov stimulišući efekat. Ovaj efekat nastaje kao posledica dejstva kofeina i tanina koji se mogu naći u listovima čaja.

Uprkos potencijalno negativnim posledicama na zdravlje gledano na duge staze, kofein i tanin su veoma moćni stimulansi. Iz tog razloga šolja čaja čini da se osećate sveže i puni energije. Čaj je jednostavno i idealno rešenje za borbu protiv umora, lenjosti, pospanosti i nedostatka energije, kao i za poboljšanje cirkulacije. To su sve razlozi zbog kojih je široko popularan među ljudima, u različitim industrijama , uključujući profesionalce, domaćice, studente, i bilo koga ko se osetio imalo pospano u toku dana.

Mršavljenje: verovali ili ne zeleni čaj ljudima još pomaže i u mršavljenju tako što ubrzava metabolizam, čime stimuliše trošenje masnih naslaga iz tela. U novije vreme zeleni čaj menja mnoge druge napitke u zapadnom svetu, jer pomaže gubljenju težine, a gojaznost je još uvek hroničan problem u mnogimdrzavama. Popijete li šolju ili dve zelenog čaja svakog jutra, trebalo bi da izgubite par kilograma u roku od nedelju dana.

Jačanje imuniteta: istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno piju zeleni čaj ne podlezu lako uobicajenim bakterijskim virusnim i infekcijama kao oni koji ga ne koriste redovno u svojoj ishrani. Poruka je jasna- zeleni čaj jača imuni sistem.

Smanjenje holesterola: zeleni čaj se pokazao kao efikasan u smanjenju nivoa holesterola u izvesnoj meri, verovatno zbog svoje baznosti.

Srčano i arterijsko zdravlje: određene komponente iz zelenog čaja mogu sprečiti zgrušavanje krvi, čime se smanjuju šanse za arterioskleroze, tromboze, kao i za srčane I moždane udare.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply