hlorofitum gajenje

Zeleni ljiljan ili hlorofitum je popularna sobna biljka i često se viđa po kućama i kancelarijama. Većina ljudi je bar nekad posedovala ovu biljku.

Biljka zeleni ljiljan je izuzetno laka za uzgoj i sjajna je ako ste početnik u gajenju sobnog bilja.

Opis

Minimalna nega: biljka hlorofitum će preživeti i uz minimalnu negu i može da podnese i niže temperature. Međutim, izgledaće vrlo neprivlačno i stvaraće nered (lišće će požuteti i opadati) ako nema dovoljno vode ili svetlosti, ili pak ako ih ima previše. Ako se dobro brinete o njoj – izgledaće odlično.

Veoma je zahvalan za uzgoj u kancelarijama i holovima poslovnih zgrada jer ne zahteva redovno zalivanje.Takođe pogodnim za ovakve prostore ga čini i to što može da živi na mestima gde nema direktne sunčeve svetlosti.Ipak na mestima koja su jako loše osvetljena neće izgledati baš najbolje.

zeleni ljiljan uzgoj

Kako izgleda: kao što je već pomenuto, ako zanemarujete ovu biljku, neće izgledati nimalo lepo. Ako je negujete, listovi će rasti u vis i biće lučni. Najpopularnije vrste hlorofituma imaju zeleno lišće sa belim trakama u sredini, ili tamnije lišće sa belim trakama po ivici lista.

Cvet: mogu se javiti beli cvetovi u obliku zvezde, i obično se javljaju u „grozdovima“ na vrhu stabljike (koja može narasti do dva metra). Cvetove koji se jave sa strane možete presaditi.

Kada najbolje rastu: pošto su listovi i stabljike prilično visoki, hlorofitum možete presaditi u viseće saksije i držati ih na mestu gde mogu neometano rasti (npr. na polici ili stolu). Kada su mlade i manje, možete ih držati gde god hoćete – važno je samo da nema direktnog sunca.

zeleni ljiljan slike

Hlorofitum je biljka koja može da se gaji u skoro svakom tipu zemljišta.Najbolji za gajenje zelenog ljiljana je ipak humus koji možete da izmešate sa malo obične baštenske zemlje.

Zeleni ljiljan ne zahteva đubrenje ako je zasadjen u humusu. U slabijoj zemlji tečno đubrivo će ga ojačati.
Hlorofitum treba jednom mesečno očistitit od prašine.

Hlorofitum možete da držite tokom zime i u prostorijama koje se ne greju (stepeništa, ulazi i sl) ipak ne bi trebalo da da bude na temperaturi nižoj od 7C.

Zagađenje: dokazano je da zeleni ljiljan značajno smanjuje zagađenje vazduha u okruženju.Ova biljka uspešno prečišćava otrove iz vazduha kao što su formaldehid i ugljen monoksid. Jedan hlorofitum je sasvim dovoljan za čist vazduh u jednom stanu pošto može da pročisti vazduh i u prostoru od čak 200 kvadrata.

hlorofitum cena

Činjenice

Poreklo – Južna Afrika

Imena – Zeleni ljiljan, biljka pauk, hlorofitum, Chlorophytum comosum vittatum i variegatum

Koliko raste – Do 60 cm, listovi do 45 cm

Toksičnost – Nije otrovna za pse i mačke

Nega

TemperaturaMinimalna temperatura ne bi trebalo da bude ispod 7°C. Idealna temperatura za hlorofitum je 15-24°C
SvetlostDobro osvetljena prostorija, ali bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti
ZalivanjeDosta vode u proleće i leto; zimi nešto manje
ZemljišteBilo koje zemljište za sobno cveće
PresađivanjeAko je biljka velika, presadite je u proleće u veću saksiju. Obratite pažnju na to da li koren izlazi iz rupe na saksiji
ĐubrenjeU proleće i leto je đubrite razređenim tečnim đubrivom
VlagaPreviše toplog vazduha će isušiti listove. Najbolje je da je prskate vodom kako bi imala dovoljno vlage
RazmnožavanjeDeljenjem glavne biljke ili preko pelcera koji rastu. Najbolje je presađivati hlorofitum u jesen ili proleže

Zeleni ljiljan je neverovatno lak za gajenje i svako ga može gajiti. Što mu više pažnje poklanjate – lepše će izgledati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply