zeleni-orah

Zeleni orasi obiluju vitaminom C, ali i drugim vitaminima i fenolskim jedinjenjima. Na Balkanu postoji i lep običaj da se dodaju u med i služe kao slatko,to je “najbolja narodna konzerva vitamina C i drugih lekovitih sastojaka”

Još od antičkog doba, kao sveto drvo Jupitera, orah (Juglans regia) je upotrebljavan za lečenje mnogobrojnih bolesti. Lekoviti su mu listovi, kao i mladi plodovi. Kraj maja, jun, a u brdskoplaninskim krajevima i jul, idealno su vreme za prikupljanje zelenih plodova (Juglandis immaturi fructus) od kojih se pripremaju različiti lekoviti preparati. Zeleni orasi obiluju vitaminom C, ali i drugim vitaminima i fenolskim jedinjenjima. Bogat je i mi-J neralima: kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, gvoždem i cinkom, ali sadrži i hlor, sumpor, mangan, bakar i jod. S obzirom na to da su prava riznica vitamina, preparati od zelenih oraha daju i se slabašnoj deci i malokrvnima. Kada se trljaju na braon bojom koja se teško skida.

Međutim, zahvaljujući toj osobini od oraha se pravi ulje za mazanje kože pre sunčanja. Na Balkanu postoji i lep običaj da se zeleni oraščići ili samo zelene ljuske dodaju u med i služe kao slatko. Pri tom se ne greju (nema štetnog uticaja toplote)pa je jedan od naših najboljih poznavalaca lekovitog bilja zapisao je “slatko od praha najbolja narodna konzerva vitamina C i drugih lekovitib sastojaka”. Od mladih oraha pripremaju se i sirupi, tinkture, lekovite rakije i drugi preparati. U spoljašnjoj upotrebi koristi se za obloge i kupanje, protiv upale očiju, hroničnog ekcema, kožnih oboljenja i inficiranih rana, a može da posluži i kao ulje za kosu i sunčanje. Kada se piju, lekovita sredstva od zelenog oraha poboljšavaju rad štitaste žlezde, čiste krv od toksina i organizam od parazita, olakšavaju želudačne tegobe, a pomažu i protiv paradentoze.

Tinktura od zelenih oraha za jači imunitet

– 10 mladih oraščića
– 1 % alkohola (50%)
– 1 limun

Oraščiće operite, stavite u staklenu teglu i prelijte alkoholom. Teglu zatvorite i posle 2 dana dodajte limun isečen na kolutove. Pre upotrebe tinkturu razblažite vodom u odnosu 1:1 i koristite na sledeći način:

1. dan – pola čaše vode i kap tinkture na prazan stomak

2. dan – pola čaše vode i 2 kapi tinkture

3. dan – pola čaše vode i 3 kapi tinkture

4. dan – pola čaše vode i 4 kapi tinkture

5. dan – pola čaše vode i 5 kapi tinkture

6. dan – 2 kašičice tinkture i čašu vode (za teže od 68 kilograma 2 i po kašicice tinkture).

Zeleni orah i med – slatko

– 40 zelenih oraha
– kilogram meda
Orahe operite, osušite, složite u teglu, prelijte medom, teglu zatvorite i ostaviti najmanje 40 dana.
Za to vreme orasi potamne.

Zeleni orah i med sirup

– pola kg zelenih oraha
– litar vode
– 2 kg meda

Orahe operite, isecite na četvrtine i kuvajte u vodi 2 sata. Procedite, tečnost pomešajte s medom i ponovno kuvajte na tihoj vatri dok ne dobije gustinu sirupa. Gotovo naspite u staklene flaše i čuvajte na tamnom mestu. Pijte 2-4 puta dnevno po jednu kašičicu rastvorenu u 3 dl vode.

Bolji rad štitaste žlezde

– 500 g zelenih oraha
– 500 g meda
– 500 g soka aloje

Sve sastojke dobro promešajte i uspite u flašu ili teglu i dobro zatvorite. Posle mesec dana (povremeno promućkajte) uzimajte po jednu kašičicu 3 puta dnevno pre jela.Može da se koristi cele godine, a osim što reguliše rad štitaste žlezde, olakšava tegobe i leci većinu kožnih oboljenja, čisti krv i ublažava paradentozu.Tinkturu uvek dodajte u mlaku vodu i sačekajte 15 minuta. Posle prvih šest dana tinktura bi trebalo da se pije jednom sedmično po 2, ili u zavisnosti od težine 2,5 kašičice u čaši tople vode.

Orahovača

– 25 zelenih oraščića (vehčine 2-2,5 cm)
– šećer ili med
(u odnosu 1:1 sa oraščićima)
– litar prirodne lozovače ili komovice

Oraščiće operite i zasecite nožem na par mesta, stavite u teglu, dodajte šećer (med), prelijte rakijom i dobro zatvorite. Stavite na dobro osunčano mesto da odstoji 40 dana. Za to vreme teglu ne otvarajte, ali s vremena na vreme dobro promućkajte. Posle 40 dana procedite, ulijte u flašu i ostavite na tamno i hladno mesto. Uzimajte svako jutro po jednu kašiku na prazan stomak (pre obavezno promućkajte).

Liker od zelenih oraha

– 40 zelenih oraha
– šećer
– litar lozove rakije.
– 500 g bagremovog meda

Dno tegle (žapremine 3 1) posipite šećerom koliko da se prekrije dno. Poredajte oraščiće jedan do drugog, ponovo pospite šećerom (u sloju od 1 cm) i redajte naizmenično dok ne upotrebite sve oraščiće. Poslednji sloj neka bude šećer. Teglu dobro zatvorite i ostavite na osunčanom mestu 40 dana. Povremeno promešajte varjačom. Posle 40 dana u teglu dolijte rakiju, promešajte, zatvorite i ostavite na toplo mesto (ne mora da bude osunčano). Kada se šećer istopi, procedite, dodajte med i dobro promešajte. Sipajte u flaše i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Za jačanje kose

– 25 zelenih oraha
– litar alkohola (96%)
Sameljite orahe, stavite u teglu i prelijte alkoholom. Teglu dobro zatvorite i ostaviti dve nedelje na toplom mestu. Procedenom tečnošću svako veče masirajte kožu glave. Ne ispirajte već sačekajte da se kosa osuši.