Ženšen je pre jednog veka nestao sa lica zemlje kao divlja biljka, a danas postoji zahvaljujući ekskluzivnom uzgajanju Kine u kojoj važi za lek protiv svih bolesti…

Retko koja biljka kao ženšen /ranax ginseng/ ima duplo dejstvo, i na mentalne i na fizičke sposobnosti ljudi. Zato ga i nazivaju korenom života, a pre svega zbog osobine da regeneriše energiju, naročito – ljubavnu. Ko god ga proba, posle kratkog vremena je potpuno revitalizovan, ali je uprkos tome kod nas povremeni – modni hir!

Nekada je ženšen mogao da se nađe u prirodi kao divlja biljka, ali je pre oko sto godina je – nestao. Danas je uzgajanje ove biljke ekskluzivitet Kine.
Slatkasti koren, kako još zovu ženšen, bogat je mineralima, oligoelementima i vitaminima. Zbog isuviše jakog ukusa, ne koristi se u kuhinji, pa ga treba koristiti kao dijetetski dodatak.

Listovi i sitni izdanci korena koriste se za pravljenje čajeva i osvežavajućih napitaka, koji osim veoma prijatne arome, imaju osobinu da delotvorno snižavaju telesnu temperaturu.

Zenšen je našao i primenu u kozmetici i gotovo da ga ima svuda: u kremama za lice, telo, kosu, u maskama za obnavljanje umorne kože, u kuglicama za kupanje, šamponima za isušenu kosu. Štiti od slobodnih radikala, čak i od onih koji nastaju pod uticajem sunčevog zračenja, a ozloglašeni su zbog uloge u ubrzanom starenju kože. Pošto regeneriše površinski sloj epiderma, “pegla” bore bez neželjenih propratnih efekata.

Za lekovite svrhe, najčešće se koristi koren ženšena koji se na Dalekom istoku smatra lekom za sve bolesti već 5000 godina.

Pored afrodizijačkih svojstava, pripisuje mu se uloga i u:
– regulaciji ravnoteže u organizmu istovremeno stimuliše i intelektualne i fizičke kapacitete
Ova karakteristika ga je učinila cenjenim i kod sportista, a i studenata.

– ima odbrambenu funkciju povećava otpornost tela na bolesti

– umanjuje stres

– ublažava teskobu i pomaže kod nesanice najnovija naučna istraživanja to potvrđuju

– preporučuje se kod stalnog,a i povremenog umora i
olakšava organizmu da bolje podnese velike temperaturne razlike

– spušta nivo šećera u krvi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply