Zimzelen Vinca minor je trajna zimzelena biljka sa polegnutom stabljikom, dosta razgranatom, koja pravi prizemni grm duguljastih i jajastih kožastih listova. Cvet je modre i ljubičaste boje i ima 5 latica. Bez naročitog je mirisa i dosta jakog gorkog ukusa.

Nalazimo ga kao pokrov u parkovima, na zidovima, stenama i ivicama šume. Biljka se bere za vreme cvetanja, samo listovi i cvetovi ili mlađi nadzemni deo. Suši se na toplom i provetrenom mestu u hladu, a osušena usitni i tako čuva.

Lekovito delovanje

U narodnoj medicini zimzelenom se čisti i jača krv i zaustavlja krvarenje. Koristi se kod bolesti krvi, creva, želuca, raznih vrsta katara, visokog pritiska, reume, ali i za izazivanje povraćanja. Poznati su slučajevi njegove zloupotrebe za izazivanje pobačaja, a koristi se i za lečenje ženskih bolesti, protiv groznice i slabih živaca.
Koren zimzelena je dobar antispazmodik, umiruje grčeve i kolike, a može se primeniti i u lečenju visokog krvnog pritiska i kašlja. Cvet je odličan purgativ ukoliko se uzima svež.
O lekovitosti zimzelena pisali su još Dioskorid, Plinije i Galen, koji su ga preporučivali za zaustavljanje krvarenja.

Čaj: 1 kašičicu zimzelena preliti s 2 dl vruće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata, pa procediti. Uzimati 2-3 šolje čaja dnevno, zavisno od potrebe, ali ne više od 4 šolje.

Vino: Za jačanje organizma i lečenje plućnih bolesti -100 g listova zimzelena potopiti u 1 litar dobrog crnog vina i posle 10 dana procediti. Uzimati 2-4 kašike dnevno pre jela.

Prašak: Suve listove sameljite u mlinu ili usitnite u prah, pa uzimajte 3 puta dnevno na vrh noža s malo vode ili čaja, i to uvek pola sata pre jela.

Homeopatija: Homeopatski lek Vinca minor koristi se kao matična tinktura za lečenje raznih krvarenja iz materice, creva, hemoroida, protiv ekcema, seboreje, upale grla…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply