Zimzelen biljka

Zimzelen Vinca minor je trajna zimzelena biljka sa polegnutom stabljikom, dosta razgranatom, koja pravi prizemni grm duguljastih i jajastih kožastih listova. Cvet je modre i ljubičaste boje i ima 5 latica. Bez naročitog je mirisa i dosta jakog gorkog ukusa.

Nalazimo ga kao pokrov u parkovima, na zidovima, stenama i ivicama šume. Biljka se bere za vreme cvetanja, samo listovi i cvetovi ili mlađi nadzemni deo. Suši se na toplom i provetrenom mestu u hladu, a osušena usitni i tako čuva.

Lekovito delovanje

U narodnoj medicini zimzelenom se čisti i jača krv i zaustavlja krvarenje. Koristi se kod bolesti krvi, creva, želuca, raznih vrsta katara, visokog pritiska, reume, ali i za izazivanje povraćanja. Poznati su slučajevi njegove zloupotrebe za izazivanje pobačaja, a koristi se i za lečenje ženskih bolesti, protiv groznice i slabih živaca.
Koren zimzelena je dobar antispazmodik, umiruje grčeve i kolike, a može se primeniti i u lečenju visokog krvnog pritiska i kašlja. Cvet je odličan purgativ ukoliko se uzima svež.
O lekovitosti zimzelena pisali su još Dioskorid, Plinije i Galen, koji su ga preporučivali za zaustavljanje krvarenja.

Čaj: 1 kašičicu zimzelena preliti s 2 dl vruće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata, pa procediti. Uzimati 2-3 šolje čaja dnevno, zavisno od potrebe, ali ne više od 4 šolje.

Vino: Za jačanje organizma i lečenje plućnih bolesti -100 g listova zimzelena potopiti u 1 litar dobrog crnog vina i posle 10 dana procediti. Uzimati 2-4 kašike dnevno pre jela.

Prašak: Suve listove sameljite u mlinu ili usitnite u prah, pa uzimajte 3 puta dnevno na vrh noža s malo vode ili čaja, i to uvek pola sata pre jela.

Homeopatija: Homeopatski lek Vinca minor koristi se kao matična tinktura za lečenje raznih krvarenja iz materice, creva, hemoroida, protiv ekcema, seboreje, upale grla…

loading...
loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply