Živa trava (Geranium robertianum)

DRUGI NAZIVI; pastirska iglica, iglica, krvnica

OPIS BILJKE; Živa trava je zeljasta trajna biljka, obrasla žlezdastim dlačicama, karakterističnog, prilično neprijatnog mirisa. Stabljika je vrlo razgranata, sočna, visoka do 50 centimetara. Listovi su naspramno smešteni, dvostruko dlanasto razdeljeni. Cvetovi su jarkocrvene boje s belim štraftama na laticama. Plod se raspada na pet igličasto produženihplodića.

STANIŠTE; Živa trava je česta biljka, voli vlažna i senovita mesta, pa je najviše nalazimo po živicama, uz rubove šuma, po starim zidovima i sl.

VREME CVETANJA: Od maja do decem-bra.

LEKOVITI DEO BILJKE
: Lekovita je cela biljka živa trava, zajedno s korenom, koji vadimo u jesen ili u rano proleće. Nadzemni deo žive trave beremo u doba cvetanja i sušimo u svežnjevima napromajnom i senovitom mestu. Ipak, najbolje je koristiti svežu biljku, jer ona sadrži znatno više eteričnih ulja.

LEKOVITO DELOVANJE: Živa trava leči: sveže rane, ujede otrovnih zmija, otoke, fistule, hemoroide, unutrašnje rane i povrede, zubobolju i druge bolesti u usnoj šupljini, bolesti očiju, žuticu, vodenu bolest, bolesti bešike, izbacuje bubrežni i mokraćni kamenac, pomaže u izbacivanju nagomilane sluzi i dr.

UPOZORENJE: Osobe osetljivogili slabog želuca, sa čirom na želucu i s komplikacijama na jetri ne bi smele da uzimaju živu travu ni u kojem obliku.

Postoje i druge, srodne vrste žive trave. I one su lekovite, ali se najviše koristi obična živa trava.

Čaj od žive trave pripremanje

ČAJ: 2 kašičice suve žive trave (ili samo 1 kašičicu suvog korena) prelijemo s 1/4 l ključale vode i ostavimo 5 minuta (koren 15 minuta), pa ocedimo. Pijemo po 1 šolju čaja od žive trave 2 puta dnevno, kao lek za navedene bolesti.Čaj od žive trave grgljamo kod svih bolesti usne duplje i dušnika. Možemo da grgljamo i sa uvarkom žive trave.

ČAJNA MEŠAVINA SA ŽIVOM TRAVOM: u jednakim delovima pomešamo živu travu i kamilicu
– 2 kašičice te mešavine prelijemo s 1/4 l ključale vode, ostavimo 5 minuta i ocedimo.Ovaj čaj grgljamo i ispiramo rane.

ČAJNA MEŠAVINA II: u jednakim delovima uzmemo živu travu, zovu i žalfiju – 2 kašičice te mešavine prelijemo s 1/4 l ključale vode i ostavimo 5 minuta, pa ocedimo. Pijemo pola litra čaja dnevno.Taj čaj rastvara i izbacuje kamenac u bubrezima i bešici, izbacuje unutrašnju, nagomilanu i štetnu sluz, leči unutrašnje rane, krvarenja, žuticu i vodenu bolest.

KUPKA: sveža ili suva živa trava se kuva i koristi kao kupka. Samo nekoliko kupki od uvarka ove biljke izlečiće hemoroide.

OBLOZI OD ŽIVE TRAVE; suva ili sveža živa trava kuva se 10 minuta u jabukovom sirćetu. Taj uvarak primenjujemo kao obloge koje stavljamo na tabane. Kod svih groznica s visokom temperaturom, oni će vrlo brzo povući temperaturu iz tela. sveža i istucana biljka stavlja se deci oko vrata protiv bolova u vreme rasta zuba i zubobolje. Isti oblozi stavljaju se kod kožnih oboljenja i upale bešike, a lekovito dejstvo će se povećati primenom kupki.

MAST OD ŽIVE TRAVE: pregršt sveže žive trave stavimo u 1 kg svinjske masti i lagano kuvamo nekoliko minuta, ostavimo preko noći, ujutro samo prokuvamo, procedimo i imamo izvanrednu mast protiv gnojenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply