U Sibiru su ovu biljku I dugoročnosti čuvali kao tajnu i govorili da će onaj ko pije čaj od Zlatnog korena živeti duže od sto godina, ali su ruski naučnici identifikovali 200 podvrsta ove biljke, od kojih bar 20 poseduje lekovita…

Kada čujete za stogodišnjake sa Kavkaza, da li se upitate postoji li tu neka tajna, neka čarolija? Postoji i zove se Zlatni koren Rhodiola rosea.

Raste u istočnom Sibiru, na nadmorskoj visini bd 3 do 6 000 metara. Na planinama Kavkaza, u Gruziji, ovaj koren cveta cvetom žute boje i miriše opojno poput ruže, pa ovu lekovitu biljku nazivaju još i arktička ruža. Ruski naučnici su identifikovali 200 podvrsta ove biljke, od kojih bar 20 poseduje lekovita svojstva.
U Sibiru su je čuvali kao tajnu i govorili da će onaj ko pije čaj od Zlatnog korena, živeti duže od sto godina. Znali su za nju i lekari iz Kine, Mongolije, prepisivali je obolelima od tuberkuloze i neizlečivih bolesti, a na Tibetu o njoj pisali pre više od hiljadu godina, gde se koristila u narodnoj medicini, protiv lošeg raspoloženja, teškog zamora, visinske bolesti i kao sredstvo za osveženje i jačanje organizma.

Danas većina bolesti, gotovo 80 posto, nastaju kao posledica stresa. Za razliku od našeg pretka koji se sa stresom sretao povremeno, prisiljen da se “bori ili beži”, savremeni čovek je izložen mnogobrojnim varijacijama stalnog stresa koji ne narušavaju samo njegovu fizičku sposobnost. Zagađenje životne sredine, otrovne materije u vodi, vazduhu, namirnicama, proizvode novu vrstu hemijskog i biološkog stresa za organizam, a isto važi za pojačani emocionalni i mentalni stres, kao posledice brzog tehnološkog razvoja, koji nameće nova pravila i nove odgovornosti. Upravo su naučna ispitivanja dokazala, da aktivni sastojci arktičke ruže, na neverovatan način jačaju odbrambenu sposobnost organizma i pomažu mu da se brže i bolje adaptira, odnosno prilagodi na fizičke, hemijske i biološke negativne uticaje.

Mada većina nalaza iz naučnih istraživanja o ovoj biljci, sprovedenih u Rusiji nije poznata, zna se da zlatni koren

-jača i obnavlja otpornost organizma
-značajno umanjuje depresiju
-poboljšava pamćenje, pažnju, koncentraciju
-jača srce i krvne sudove, tako što normalizuje holesterol i krvni pritisak
-pospešuje lučenje insulina kod obolelih od šećerne bolesti
-štiti od pojave malignih oboljenja, a ako je do bolesti došlo, obezbeduje veći terapijski učinak hemoterapije, ublažavajući istovremeno njena negativna dejstva.

Zlatni koren i mišići

Na osnovu podataka dobijenih praćenjem treninga dizača tegova, rvača i gimnastičara, Utvrđeno je da ekstrakt zlatnog korena povećava izdržljivost, smanjuje osećaj zamora, poboljšava mentalno i fizičko stanje sportiste, ali ima sposobnost da uveća mišićnu i telesnu masu.

Zlatni koren je seksualni stimulans

Zlatni koren poseduje izvanredna lekovita svojstva. Istraživači ga smatraju boljom od korejskog žen-šena, šizandre i aralije.
Antidepresivno dejstvo koje ima zlatni koren je začuđujuće, kao i izvanredan uticaj na jačanje mentalnih aktivnosti i intelektualnog rada. Stimuliše seksualnu energiju i obnavlja organizam.Čudesna biljka zlatni koren, zasigurno pomaže da živimo duže i zdravije.

U Indiji je sprovedeno istraživanje na srednjoškolcima medicinske struke, starosti 17 – 19 godina.
Tokom pripreme za naporan ispitni rok, grupa od 120 mladića i devojaka, svakodnevno je dobijala samo 50 miligrama ekstrakta zlatnog korena, dva puta dnevno.
Razlika tokom ispitivanja, između njih i ostalih koji nisu koristili lekovitu biljku, bila je upečatljiva i ogledala se u fizičkoj i mentalnoj svežini, dobrom raspoloženju, odličnoj koncentraciji i pamćenju i – ocenama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply