Zlatnica (Solidago virga – aurea L.)

DRUGI NAZIVI: zktica, zlatna rutvica, čelebi-grana, štapika

OPIS BILJKE; Zlatnica pripada porodici glavočika (Asteraceae). To je zeljasta trajnica s debelim i kvrgavo odebljalim rizomom i stabljikama visokim i do 1 m. Listovi su celoviti, donji s peteljkom, gornji su sedeći. Cvetovi su žuti, sitni, združeni u male glavice i potom u razgranatu metličastu cvast.

RASPROSTRANJENOST: Ovo je šumska biljka, raste širom Evrope, pa tako i kod nas.

STANIŠTE: Raste prvenstveno po bukovim i mešovitim šumama, po čistinama i šumskim prosecima.
Cveta od avgusta do oktobra.

Zlatnica leči: posekotine i rane od ujeda i uboda, duboke i tvrde čireve, klimave zube, grlobolju, upalu dušnika, skorbut propraćen truljenjem zubnogmesa, bolesti jetre, bubrega i bešike, žuticu i vodenu bolest. Preporučuje se njena primena kod otežanog mokrenja, naročito posle porodaja, kada mokrenje gotovo izostaje. Veliki švajcarski travar i sveštenik Kincle piše u svojim zapisima o 45-godišnjem muškarcu koji je patio od teškog bubrežnog oboljenja koje se stalno pogoršavalo. Na kraju mu je odstranjen jedan bubreg, a drugi se zagnojio i više nije mogao da funkcioniše kako treba.Čovek je tada počeo kuru sa zlatnicom. Mešao je zlatnicu, broćiku i žutu mrtvu koprivu u jednakim delovima, pripremao od te mešavine čaj i pio 3 do 4 šolje dnevno, gutljaj po gutljaj, posle čega su njegove tegobe potpuno nestale – kako je rekao, za 14 dana. Isti čaj deluje povoljno i kod skvrčenih bubrega i kod priključivanja na veštački bubreg. Zlatnica se pokazala i kao lekovita biljka koja najbolje utiče na emocionalni život. Zato svakako valja u depresiji i ostalim psihičkim opterećenjima piti čaj od zlatnice.

Čaj od zlatnice pripremanje

Čaj:3 kašike zlatnice prelijemo 1 litrom vode i posle 5 minuta procedimo.
Ovaj čaj od zlatnice popijemo tokom dana vrlo topao, i to na gutljaje, kao lek protiv navedenih bolesti.

ČAJ SA ZLATNICOM: uzeti u jednakim delovima zlatnicu, broćiku i belu ili žutu mrtvu koprivu. Punu kašičicu svežeg bilja prokuvati i pustiti da odstoji kratko vreme, pa piti kao odličan lek za bubrege.

ČAJNA MEŠAVINA OD ZLATNICE: Za lečenje reume i upale zglobova uzme se po 20 g zlatnice, lišća breze, miloduha (Hysoppus ofhcinale), trave ive (Teucrium montanum) i paprenoglisca (Polvgonum hydropiper), pa se čaj od 5 velikih kašika te mešavine drugi dan pije umesto vode.

VINO OD ZLATNICE: 6 pregršti cvetova zlatnice stavi se u 1 litar belog vina i ostavi 3-4 nedelje;
zatim se procedi i uzima po 1/4 litra dnevno, kao lek protiv svih navedenih bolesti.

ČAJ UVARAK OD ZLATNICE: 1 kašika zlatnice kuva se u 1 šolji vode i tim uvarkom grgljamo nekoliko puta dnevno. Time uspešno lečimo upalu dušnika, skorbut, klimave zube, gušenje u grlu i difteriju.

OBLOZI: naseckani i dobro zgnječeni listovi zlatnice stavljaju se kao oblozi na rane i mesta uboda i ujeda; rane vrlo brzo zaceljuju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply