kurkuma-zacin

Dobro je poznato da je kurkuma začin koji se svrstava u jedan od najvažnijih prirodnih sredstava u staroj indijskoj kulturi. Srećom, pa se za ovu biljku zna i u mnogim drugim zemljama, te se koristi za lečenje različitih vrsta oboljenja.

Uglavnom se u svakodnevnoj upotrebi, kurkuma koristi u vidu začina karija, a neretko se događa i da se spravlja čaj od kurkume, mada je najčešći način korišćenja ove biljke takozvano zlatno mleko od kurkume.

Istorija čak navodi podatak da se recept za zlatno mleko od kurkume skrivao od očiju javnosti, odnosno da su samo odabrani mogli da ga pripremaju, jer se, ne bez razloga smatra čarobnim napitkom za lečenje različitih vrsta neugodnosti i oboljenja.

Zlatno mleko od kurkume

Napitak poznat kao zlatno mleko od kurkume je već vekovima poznat u istočnjačkoj narodnoj medicini, a od nedavno se primenjuje i u mnogim drugim zemljama. Čak postoje podaci da brojni lekari širom Rusije, koji se bave alternativnim metodama lečenja preporučuju korišćenje ovog lekovitog napitka.
Razlog za to što se ovaj napitak naziva zlatnim mlekom jeste zlatnožuta boja koju ima ovaj začin, a drugi deo naziva se odnosi na kozje ili kravlje mleko koje je jedan od sastojaka ovog napitka.

Kurkuma zlatno mleko

Iako se kurkuma smatra prilično bezbednom za korišćenje, odnosno zlatno mleko koje se od nje spravlja, ipak postoje stanja kada je bolje ne koristiti je ili je koristiti uz dodatni oprez.

Kurkuma zlatno mleko se ne preporučuje za korišćenje ukoliko postoje indicije da osoba pati od bilo koje vrste poremećaja rada krvotoka, jer istraživanja pokazuju da kurkuma, odnosno zlatno mleko spravljeno od nje u velikoj meri razređuje krv.

Takođe se ne preporučuje za korišćenje ukoliko osoba ima kamen u žuči, dijabetes ili niži krvi pritisak. Vrlo je važno imati na umu da se kurkuma zlatno mleko ne preporučuje koristiti ni u periodu trudnoće i dojenja.

Zlatno mleko lekovitost

Dobro je poznato da postoje oprečna mišljenja o korišćenju mleka, ali u ovom slučaju kada kažemo mleko misli se na domaće, a ne industrijsko mleko, pa je poželjno da koristite upravo to mleko kako biste pripremili ovaj lekovit napitak. Lekovitost zlatnog mleka od kurkume se prvenstveno odnosi na pomoć kod oboljenja kičme, artritisa, ali i za sprečavanje nastanka dijabetesa i karcinoma, jer je dobro poznato da kurkuma odlično čisti krv.

A kada se uzmu u obzir svi sastojci koji od kojih se priprema zlatno mleko od kurkume sasvim je jasno zbog čega se neretko može čuti da je ovo čarobni napitak za lečenje mnogih oboljenja i uklanjanje različitih nelagodnosti.
Na prvom mestu, zlatno mleko od kurkume pomaže jačanju imuniteta, a oslobađajući organizam od nagomilanih toksina, čisti debelo crevo, ali i koštano tkivo. Takođe se smatra da pokazuje svoju lekovitost i u jačanju nervnog sistema, pa se posebno preporučuje za otklanjanje nervne napetosti i iscrpljenosti.

Zlatno mleko od kurkume pokazuje svoju lekovitost i kod različitih kožnih oboljenja, a smatra se da čisti jetru, ali i matericu, te da uklanja sluz kako iz pojedinih organa, tako i iz čitavog organizma.

Kura podrazumeva da se zlatno mleko od kurkume pije svako jutro i svako veče neposredno pred odlazak na spavanje, na prazan želudac i to 40 dana za redom, a valjalo bi da se sprovodi dva puta u toku godine.

Recept za zlatno mleko

U suštini, recept za zlatno mleko je vrlo jednostavan, stim što je neophodno najpre da pripremite pastu od kurkume, koju možete pripremiti i u većoj količini, stim da je čuvate u frižideru. Navodi se da pasta od kurkume može da očuva lekovita svojstva i do 40 dana, a ako se čuva u frižideru.

Za pastu vam je potrebno 50 grama kurkume, koju možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama i oko 150 mililitara obične vode. Pomešajte kurkumu u prahu sa vodom, promešajte, pa stavite na ringlu da proključa. Od trenutka kada proključa ostaviti da vri 7 do 8 minuta, odnosno dok se ne zgusne, to jest dok ne bude podsećala na gušći jogurt. Neophodno je sve vreme mešati, a ako vam se učini da je mnogo gusta slobodno dodajte još malo vode.
Dok kuvate pastu, na drugoj ringli stavite 1 šolju kozjeg ili kravljeg mleka da proključa. Onda ga sklonite sa vatre, pa dodajte 2 supene kašike nerafinisanog bademovog ulja ako želite i 1 kafenu kašičicu pripremljene paste od kurkume. Na kraju dodajte domaćeg meda po ukusu, pa pijte polako, u gutljajevima.

Saznajte više>>>  Kurkuma – čaj od kurkume

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply