[icegram campaigns=”14335″]

Iako je pozitivan test na trudnoću nakon izostale menstruacije najsigurniji znak trudnoće, kod većine žena se javljaju različiti simptomitrudnoće i pre izostanka menstruacije. U daljem tekstu ćemo nabrojati različite znake trudnoće koji se mogu javiti i pre izostanka menstruacije.

Testovi na trudnoću registruju hormon hCG u mokraći. Prisustvo ovog hormona je siguran znak trudnoće. Međutim, često se dešava i da ovaj test bude negativan, iako ste trudni.razlog tome je što hCG ulazi u krvotok 8-10 dana nakon začeća (i pre izostale menstruacije).

Nivo hCG-a koji se može registrovati u urinu se obično javlja 1-2 nedelje nakon izostanka menstuacije, tako da ako uradite test na trudnoću ranije, lako se može desiti da on pokaže negativan rezultat.

Znakovi trudnoće se razlikuju od žene do žene. Osim toga, nije uvek slučaj da se u drugoj trudnoći jave isti simptomi kao i u prvoj. Iako neke žene uopšte nemaju nikakvih simptoma, trudnoća za neke može biti vrlo teška.

simptomi trudnoce rani

Ne primete sve žene neobične simptome trudnoće pre nego što im izostane menstruacija, dok kod nekih može biti sasvim jasno da postoji trudnoća i pre izostanka menstruacije. Zato je najbolje uraditi test na trudnoću i tako utvrditi da li postoji trudnoća ili ne.

Znaci trudnoće pre izostanka menstruacije

U daljem tekstu nabrajamo simptome koje možete primetiti i pre nego što vam izostane menstruacija. Neki od njih su slični onima koje imate pre nego što dobijete menstruacije, što može dovesti do zabune.

Nadutost u stomaku

Većina žena oseća nadutost u stomaku u ranim fazama trudnoće. Hormonalne promene u organizmu izazivaju nadutost u stomaku. Ipak, kod većine žena se javlja ovakva nadutost pred menstruaciju. Zato, ako znate da ne bi trebalo da uskoro dobijete menstruaciju, a osećate nadutost – to može biti jedan od prvih znakova trudnoće.

Povišena telesna temperatura

Kada se oplođena jajna ćelija „zakači“ za zid materice, bazalna telesna temperatura (telesna temperatura tokom sna) s povećava. Ako primetite da imate povišenu bazalnu telesnu temperaturu tokom 18 dana neprekidno, a nema nikakvog drugog uzroka, to je znak trudnoće. Oplođena jajna ćelija se spušta u matericu 6-12 dana nakon ovulacije, odnosno 2-3 nedelje pre izostanka menstruacije. Ako vam se ovo desi, velike su šanse da ste trudni.

Osetljive grudi i tamne areole

Jedan od najčešćih znakova trudnoće je osetljivost i oticanje grudi. Bradavice postaju suve, slično kao pred menstruaciju, samo što je u  trudnoći to mnogo izraženije. Hormonske promene utiču na krvotok u grudima i zato grudi postaju osetljivije. Deo oko bradavica postaje tamniji i širi, a male grudvice na njemu izraženije. Ovo postaje primetno već u prvoj i drugoj nedelji trudnoće.

Mučnina i povraćanje

Povećan nivo hormona izaziva mučninu. Mučnina se može javiti u bilo koje doba dana i noći i nije uvek propraćena povraćanjem. Može se javiti i pojačano čulo mirisa, zbog čega se može javiti gadljivost na određene namirnice. Ovaj simptom trudnoće pre izostanka menstruacije se javlja 2-8 nedelja nakon začeća, ali neke žene ga uopšte nemaju. Neke žene dobijaju i gorušicu. Ako je mučnina jaka i javlja se povraćanje, važno je piti što više vode i drugih tečnosti kako bi se sprečila dehidratacija.

Saznajte više>>> Najraniji znaci i simptomi trudnoće tokom prve nedelje

Opstipacija ili dijareja

Zbog hormonskih promena creva postaju opuštenija, što za posledicu ima zatvor. Ako se iznenada javi zatvor, moguće je da je u pitanju trudnoća. Kod nekih žena se javlja bgaš suprotno – dijareja, posebno tokom prvog trimestra, iako je dijareja znatno ređa.

Umor i pospanost

Pojačano lučenje progesterona dovodi do osećaja jakog umorna. Promena u nivou hormona rezultira osećajem iscrpljenosti i pospanosti. Promene u organizmu potpuno iscrpljuju energiju, tako da ako nema razloga da budete umorni, a tako se osećate, moguć razlog je trudnoća.

Blago tačkasto krvarenje zbog usađivanja zametka

Krvarenje zbog usađivanja zametka se dešava kada se oplođena jajna ćelija spusti u matericu koja je puna krvi. Ovo tačkasto krvarenje je obično vrlo blago sa crvenim, ružičastim ili crveno-braonkastim flekama. Obično traje dan ili dva i to u vreme kada bi trebala da se javi menstruacija. Kod nekih žena ovo traje par sati. Ako se uz ovo krvarenje jave i bolovi, obavezno posetite lekara kako biste proverili da u pitanju nije vanmaterična trudnoća. Tačkasto krvarenje se javlja u roku od 6-12 dana nakon začeća.

Učestalo mokrenje

Dotok krvi i drugih tečnosti se povećava tokom trudnoće. Višak tečnosti koju izbacuju bubrezi puni bešiku i to dovodi do češćeg mokrenja. I povećan nivo hCG hormona izaziva češće mokrenje. Još jedan razlog za češće mokrenje tokom trudnoće je to što materica pritiska bešiku. Ovo takođe izaziva i pojačan osećaj žeđi.

Bolovi i grčevi u stomaku

Iznenadno povećanje nivoa hormona u organizmu može izazvati glavobolje i bolove u leđima tokom rane trudnoće. Zbog promena u materici mogu se javiti i grčevi u stomaku.

Napadi gladi ili gađenje na hranu

Pre menstruacije, ali i u kasnijim fazama trudnoće, većina žena ima napade gladi i jedu im se određene namirnice. Međutim, kod nekih žena se ovi napadi gladi javljaju i u prvim fazama trudnoće i zato se ovaj simptom često tumači kao simptom PMS-a. Sa druge strane, tokom prvih faza trudnoće se mnogo češće javlja gađenje na određene hamirnice, a posebno na mlečne proizvode, ribu i prženu hranu.

Kod nekih žena se javljaju i drugi simptomi, kao što su poteškoće sa disanjem, promene raspoloženja i toplotni napadi. Kao što je već pomenuto, ovi simptomi su u velikoj meri slični simptomima PMS-a, tako da je jedini siguran način za utvrđivanje trudnoće test na trudnoću, koji daje siguran rezultat tek nakon izostanka menstruacije. Kod nekih žena se ovaj test pokazao sigurnim tek nakon 3-4 nedelje nakon izostanka menstruacije, tako da je ovo vrlo individualno.

Test na trudnoću kod kuće treba raditi najmanje nedelju dana nakon izostanka menstruacije. Pozitivan rezultat znači da ste trudni. Ako je rezultat negativan, uradite test za nedelju dana. Zakažite kod svog lekara da bi potvrdio trudnoću. Tokom trudnoće se hranite što zdravije i uzdržavajte se od pušenja i alkohola. Slušajte savete lekara i brinite o sebi i životu koji nosite u sebi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply