Legenda o kineskom čaju počinje 2737. godine pre naše ere, kada je car Šen Nung putujući zastao ispod jednog drveta da se odmori i da prokuva vodu za piće. Povetarac je zatresao granje i nekoliko listova upalo je u vodu koja je dobila prijatnu boju i ukus.

Kinezi su otkrili da čajevi mogu da utiču na ravnotežu i zdravlje pojedinih organa i celog organizma.Kineski lekoviti čajevi spremaju se u posudu od grnčarije, ili emajla. Ako je reč o korenju, ili kori, kuvaju se duže, dok se cvetovi, lišće i trava preliju vrelom vodom i ostavljaju poklopljeni da odstoje. Piju se hladani, ili topli, u zavisnosti od karakteristika biljke.

ZELENI ČAJ je jak antioksidans, smanjuje nivo lipida, triglicerida i holesterola u krvi i sprečava pojavu bakterija u ustima. Sadrži minerale, kalijum, bakar, gvožde i mangan. Odličan je diuretik, pomaže u prevenciji celulita, odlično deluje na kožu i ima snažno antivirusno dejstvo.

PRIPREMA ZELENOG ČAJA

Vodu za pripremu, najbolje onu flaširanu, posle ključanja treba ohladiti na 75-80 stepeni i sačekati 2-3 minuta da čaj pusti aromu.

“PU ER” čaj se tradicionalno proizvodi u južnom delu kineske provincije Junan. Ovu regiju nastanjuju brojne nacionalnosti i svaka od njih ima jedinstven način pripremanja i ispijanja čaja. Pu er čaj je iz porodice crnih čajeva, priredjenih posebnim postupkom fermentacije.
Njegov ukus i miris podsečaju na svežinu vlažnog šumskog zemljišta i dugo se zadržavaju u ustima. To je jedini čaj čiji se kvalitet vremenom poboljšava. Utiče na smanjenje holesterola i masti u krvi, potpomaže varenje, cirkulaciju i ubrzava čišćenje alkohola iz krvi.

DIMLJENI ČAJEVI su specijalitet Fudijan provincije. Nastali su oko 1.650 godine dimljenjem čaja zapaljenim borovim granama. Sadrži malo kofeina, pa se pije često u toku dana. Dobro se slaže sa slanom, kiselom i začinjenom hranom.

KINESKI ČAJ SASTAV

Kofein – sadrže ga rani čajevi sa puno pupoljaka, a zna se da je jak stimulans nervnog sistema i da se za razliku od kofeina u kafi, razlaže se polako, tako da čovek ostaje budan i koncentrisan, ali ne i razdražljiv.
Ovaj sastojak može da se odstrani iz čaja, a da pri tom napitak ne promeni ukus. Dovoljno je da se listovi čaja desetak sekundi isperu ključalom vodom koja se potom baci.

Teofifin – mnogo je manje zastupljen nego kofein, a deluje tako što proširuje vene i -koronarne arterije i poboljšava cirkulaciju, pa je zato efikasan osve-žavajući napitak.
Teofilin je i respiratorni stimulans, pa se koristi za pravljenje lekova protiv astme.

Teobromin – ima ga manje od ostalih alkaloida, ali kako je moćan diuretik, pomaže eliminaciji štetnih materija putem urina.

Vitamin C – sadrži oko 250 mg na 100 grama svežih listova, ali se ovaj vitamin potpuno uništava kada se čaj prelije vodom zagrejanom na samo 30 stepeni.

Vitamini grupe B – odlično rastvorljivi, pomažu rad metabolizma i sve reakcije koje se odvijaju u organskom tkivu (trošenje energije, ishrana, akumulacija).

RECEPTI
Zeleni čaj za 2 šolje
Sipati 2 kašičice zelenog čaja u mrežasti filter čajnika (zaboravite filter kesice) i prokuvati meki tip vode (može i destilovana), prohladiti je na 80 stepeni i sipati u šoljice da se zagreju, pa vratiti u čajnik na 3 minuta
Ako je čaj vrhunskog kvaliteta, listići mogu da se prosuše i još jednom upotrebe.

Banča čaj

preprženi listići zelenog čaja koji sadrže 3 x više kalcijuma nego mleko
2 kašike čaja stavite u 1 litar vode i kuvajte 5 minuta, pa procedite.
Banča čaj može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane. Posle svake upotrebe dodajite nove listove, sve dok se u čajniku ne nakupi sloj debeo par centimetara.
Pije se umesto vode.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply