[icegram campaigns=”14111″]

Žene mnogo češće pate od problema sa žučnom kesom pre svega sa kamenom u žuči i to čak do dva puta više nego muškarci. Problemi koje izaziva kamen u žuči se mogu ublažiti pravilnom ishranom, kao i uz pomoć pojedinih prirodnih lekova. U nekim slučajevima je potrebno izvršiti operaciju kojom se odstranjuje žučna kesa a, nakon toga je neophodna ishrana posle operacije žuči.

Kamen u žuči može da nastane usled naslednih faktora, ali najveću ulogu u njegovoj pojavi igraju loš izbor namirnica i nepravilna ishrana sa velikom količinom zasićenih masnoća, koje opterećuju organizam nepotrebnim i štetnim količinama holesterola.

zucna dijeta

Ishrana za lečenje i ublažavanje hroničnih tegoba žučne kese

Ishrana je jedan od najvažnijih faktora koji može uticati na pojavu ovih tegoba. Nepravilna ishrana, koja utiče na nivo zasićenosti žuči holesterolom, najviše utiče na oboljevanje od žučnog kamenca. On se najčešće javlja u periodu između tridesete i šezdesete godine života, a glavnim krivcem se smatra preterana konzumacija namirnicama koje su bogate zasićenim mastima, a pre svega se misli na hranu životinjskog porekla.

Takva ishrana na duže staze stvara povišen nivo holesterola u krvi, zbog čega ga jetra luči u većim količinama nego što je normalno. U tom slučaju dolazi do prezasićenja žuči holesterolom, pa se on taloži u žučnoj kesi i formira žučni kamenac. Kontraceptivne i hormonske pilule takođe mogu da utiču na nivo holesterola, ali i lekovi koji snižavaju holesterol mogu da izazovu formiranje žučnog kamenca. Šećerna bolest, ateroskleroza i problemi sa varenjem takođe mogu da utiču na pojavu kamenca u žuči.

Žučna dijeta

Žučna dijeta je namenjena osobama koje imaju problema sa žučnom kesom, najčešće žučnim kamencem. Za ublažavanje tegoba izazvanih oboljenjima žuči preperučuju se sledeći koraci.

Podeliti dnevnu ishranu na više manjih obroka, uz konzumiranje toplih čajeva i svežih voćnih sokova. Trebalo bi konzumirati i do šest malih obroka dnevno, a nakon većeg obroka odmoriti i grejati predeo žučne kese termoforom ili toplim oblogom, ukoliko je potrebno.

Hrana ne sme da bude ni previše topla, ni previše hladna.

Koristiti što manje masnoća u ishrani, najpreporučljivije je maslinovo ulje ili neko drugo biljno ulje u manjoj meri, a maslac svesti na minimum. Potpuno iznegavati svinjsku mast i slične proizvode.

Koristiti namirnice koje su pretežno sastavljene od ugljenih hidrata i mlečnih belančevina, a belančevine životinjskog porekla konzumirati u manjim i umerenim količinama.

Sveže voćne sokove konzumirati kada se stanje poboljša i to nikako hladne. Takođe se može uključiti pasirano bareno povrće, pšenični griz i pirinač.

Nakon par dana se u ishranu može uvesti nemasna supa, sa grizom, testeninom ili pirinčem. Mogu da se konzumiraju i nemasno razređeno mleko i nemasni krekeri. Kasnije se postepeno uvode druge namirnice, dozvoljene kod hroničnog oboljenja žučne kese.

Dozvoljene namirnice – Različite vrste supa, nemasna mesna supa, supa od povrća sa testeninom, pirinčem, grizom, pšeničnim grizom. Od mesa je dozvoljena teletina, belo živinsko meso, riba, ćureća šunka. Od testenina se sme unositi skoro sve, beli hleb, prepečen ili dvopek, kifle, perece i slično, biskviti, sva kuvana testenina bez jaja, testo bez kvasca, testenina od krompira i krompirovo brašno. Voće je dozvoljeno, kuvano i bez kore, kao i voćni sokovi. Salate se pripremaju sa limunovim sokom i sa malo ulja, a preporučuju se zelena salata, blitva, paradajz, karfiol i cvekla. Od ostalih jela je dozvoljen pirinač, kukuruzno brašno, ovsene pahuljice, sveži kravlji sir, nemasno mleko. Mogu se konzumirati čajevi, kakao i ne prejaka kafa. Od poslastica su dozvoljeni marmelade, džemovi, med i sutlijaš ili griz.

Nedozvoljene namirnice – Tokom žučne dijete nije dopušteno i nije dobro konzumirati jaja, svinjsku i guščju mast, margarin i loj. Takođe se ne treba unositi slanina, suvo meso, kobasice, pečeno ili pohovano meso, govedina, divljač, masno pačje i guščje meso, guščja jetra, salama, viršle, konzervirano meso, sardine i kavijar. Nisu dozvoljeni sosovi od pečenja, belog luka, luka, krastavaca. Od sireva ne treba konzumirati ni jedan stari, sušeni, masni i pikantnog ukusa. Od testa izbegavati svo testo sa kvascem i puno putera i jaja. Treba izbegavati papriku, feferone, salatu od kupusa i pasulj, kao i začine sa paprikom, cimet, muskatni orah i karanfilić. Alkoholna pića, sa naglaskom na rakiju i hladno pivo, treba potpuno izbaciti iz upotrebe.
Ishrana nakon operacije žučne kese

U većini slučajeva se problemi sa žučnom kesom, poput kamenca u žuči, rešavaju nehirurškim metodama. U slučaju da žučni kamenčići miruju i ne uzrokuju bolove i probleme, najčešće nema potrebe za posebnom terapijom, ali se preporučuje navedena korekcija ishrane. Žučni kamenac može da se ukloni i ultrazvučnim talasima, koji razbijaju manje kamence. Ova metoda se izvodi ambulantno i u potpunosti je bezbolna. Ipak, u slučaju da je ovo holesterolsko kamenje većeg prečnika, ono ne može da se odstrani na pomenuti način, već zahteva operativni postupak. Rutinska intervencija je odstranjivanje žučne kese, odnosno laparoskopska operacija žuči, a moguća je i klasična operacija.

Pacijenti koji se oporavljaju od operacije žučne kese bi trebalo da sprovode, odnosno nastave žučnu dijetu. U prvom periodu treba da izbegavaju konzumaciju masne i dosta začinjene hrane. To podrazumeva izbacivanje prženih i pohovanih jela, masnih sireva, životinjskih namirnica, slatkiša i generalno rafinisanih namirnica.

Meso je dopušteno konzumirati u manjim količinama, a pri izboru se treba držati nemasnog mesa. Preporučuje se konzumiranje barenog povrća, barene i lako svarljive hrane, kao i sokova od povrća i voća. Salate su dobrodošle, kao i pirinač i pire krompir kuvan na vodi. Takođe je dobro jesto grašak, kukuruz šećerac, beli kupus i spanać spremljen sa malo ulja. Savetuje se izbegavanje začina, umaka, ukiseljenih namirnica, jake kafe i čajeva. Preporučuje se izbacivanje svih alkoholnih napitaka.

Ishrana nakon operacije žučne kese zapravo je ista kao i žučna dijeta za lečenje i ublažavanje simptoma hroničnih problema sa žučnom kesom. Savetuje se pre i nakon operacije. Lista dozvoljenih i nedozvoljenih namirnica je identična, a postepeni unos pojedinih namirnica je najbolje odrediti u konsultaciji sa lekarom, u zavisnosti od poboljšanja stanja i oporavka.