Za mnoge ljubitelje čaja u zapadnom svetu, naročito zelenog čaja, konzumacija ovog napitka je stvar zdravstvenog izbora. Mnogo je već rečeno i napisano o koristima po zdravlje koje nosi zeleni čaj tokom prethodnih godina evo i osnovni informacija o tome šta je žuti čaj.

Žuti čaj je specifična vrsta čaja, ali je blisko vezana za zeleni čaj. Žuti čaj se bere ranije tokom godine, dok su listovi još uvek u sazrevanju. Ovo znači da listovi još uvek sadrže sve antioksidanse koji se stvaraju tokom procesa zrenja. S druge strane, tokom pravljenja, žuti čaj je duže izložen kiseonikuod zelenog, zbog čega je više svežine izubljeno u ovom procesu.

Ipak, treba napomenuti da je tokom procesa sušenja i parenja ne više od 10% antioksidanata izgubljeno, kod obe vrste čaja. Pošto znamo da beli čaj, koji se uopšte ne suši, sadrži do tri puta više antioksidanata od zelenog čaja, zaključujemo sledeće: žuti čaj, koji se bere malo kasnije od belog čaja, sadrži više antioksidanata nego zeleni čaj.

Ipak, malo istraživanja je urađeno o žutom čaju da bismo mogli tvrditi sa sigurnošću o njegovim svojstvima. Ali je ovo zanimljiva spekulacija. Ako skromno pretpostavimo da žuti čaj sadrži otprilike isto antioksidanata koliko i zeleni čaj, njihove zdravstvene pogodnosti bi bile slične. Mnoge tvrdnje govore o sjajnim efektima koje zeleni čaj ima po naše zdravlje ali nisu sve od njih potkrepljene.

Glavni antioksidans kod zelenog i žutog čaja je polyphenol catechin, poznat i kao epigallocatechin gallate ili EGCG, skraćeno. Oov je hemijska supstanca i jak antioksidans. To znači da on apsorbuje i neutrališe druge supstance kao što su slobodni radikali, nepoželjni i štetni produkti za metabolizam. EGCG u ljudskoj ishrani dolazi jedino iz čaja. Zbog potvrđenog svojstva da sagoreva masti, žuti čaj je jedan od popularnijih prirodnih napitaka.

Žuti čaj sadrži dijetetski enzim EGCG i studije su pokazale da on pomaže u bržem sagorevanju masti i podiže energiju potrebnu za varenje, apsorpciju i metabolizam.

Neke od pogodnosti žutog i zelenog čaja uključuju:

Prevencija kancera. Ovo je poznata tvrdnja podržana rezultatima brojnih studija. Ipak imajte u vidu da je efekat ogrančen i da je potrebno dosta vremena da se on potvrdi. Zeleni ili žuti čaj nisu lekovi protiv raka.

Olakšava kardiovaskularne bolesti. Ova tvrdnja je bazirana na istraživanjima i posrednim dokazima, ali to je opšti efekat brojnih antioksidanata.

Promoviše dugovečnost. Ova tvrdnja važi za svu hranu koja sadrži antioksidanse. Slobodni radikali, protiv kojih se antioksidansi bore, se vezuju za oštećenje ćelija i njihovu smrt, što za posledicu ima starenje organizma.

Sprečava nastanak dijabetesa. Ova tvrdnja stoji na staklenim nogama, ali je neke studije potvrđuju.

Promoviše mentalnu agilnost. Ova tvrdnja se ispostavlja tačnom, iako je efekat ograničen, Još jednom, uzrok ovome je postojanje antioksidanata kod žutog čaja.

Dok su zeleni i žuti čaj često hvaljeni zbog svojih zdravstvenih pogodnosti, moramo da skrenemo pažnju na neke tvrdnje koje su kontroverzne. S druge strane, prisustvo antioksidanata stalno podseća, a istraživanja potvrđuju, na blagorodne efekte ovih čajeva po naš organizam.
Žuti čaj nije univerzalni lek ali ga treba posmatrati kao ukusni napitak koji može učiniti i neku magiju za vaše telo.

Kako da kuvate žuti čaj

Žuti čaj se kuva kao i beli čaj. Uzmite supenu kašiku lista čaja (oko 2 grama) i sipajte u 100 mililitara vode. Količina čaja može biti prilagođena vašim potrebama i ukusu i temperatura vode treba da bude 95-100 stepeni. Ostavite čaj da vri jedan minut pre nego što bude spreman za upotrebu.

Vrhunski žuti čaj, kao što je Junshan Yinzhen, možete spremiti na sledeći način:

1.Spremite šolju od 2 decilitra

2.Sipajte u nju vodu temperature 95-100 stepeni do 1/3 zapremine

3.Dodajte 5 grama čaja

4.Sačekajte par momenata. Kada se čaj potpuno potopi, dopunite ostatak šolje vodom

5.Ostavite da vri 1-2 minuta pre nego što započnete da ga pijete

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply