Žuti noćurak (Oenothera biennis L.) poznat je i pod nazivima: večernja jagorčevina, noćna dama, pupoljka, pupoljka.

Žuti noćurak je dvogodišnja razgranata biljka visine i do 1 metar, s jakom uglastom, dlakavom stabljikom. Cvetovi su bledožuti, jako mirišu, izlaze iz pazuha listova. Otvaraju se u večernjim satima, ostaju otvoreni cele noći i pred jutro uvenu, a već sledeće večeri otvaraju se novi. Plod je tobolac pun semenki. Cela biljka žuti noćurak je prekrivena žlezdastim dlačicama. Bez posebnog je mirisa i gorkog ukusa.Noćurak ripada porodici Onagraceae.

STANIŠTE I UZGOJ ŽUTOG NOĆURKA: Sadi se kao ukrasna biljka u baštama, a u prirodi raste uz puteve, reke i potoke. Voli šijunkovito zemljište.

VREME CVETANJA: od juna do septembra.

LEKOVITI DELOVI ŽUTOG NOĆURKA
Beremo list, cvet, koren i seme. Listove i cvetove sušimo brzo na toplom i promajnom mestu. Koren vadimo u jesen, očistimo i isečemo na manje komade i osušimo. Koren se može jesti i kuvan, kao i mladi listovi. Seme upotrebljavamo kao začin za jela, a sakupljamo ga kad dozri.

ŽUTI NOĆURAK LEKOVITO DELOVANJE

Žuti noćurak spada u izabrano lekovito bilje koje čoveka štiti od teških bolesti kao što su moždani udar, visok krvni pritisak, a ujedno leči i niz drugih oboljenja. Listovi noćurka su dobar adstrigent i sedativ, pa se upotrebljavaju za lečenje gastrointestinalnog trakta, nadražujućeg kašlja (sirup od cvetova) i astme.
Ulje žutog noćurka upotrebljava se za lečenje multiple skleroze, bolnih stanja kod dijabetičara, tegoba u PMS-u i menopauzi, fibrocistične bolesti dojke, depresije, stresa, anksioznosti i straha, hiperaktivnosti, slabog rada štitne žlezde, hiperfunkcije štitne žlezde, povišenog nivoa holesterola u krvi, posledica zračenja, angine pektoris, ženskih malignih bolesti, endometritisa, ateroskleroze, glavobolje, alkoholizma, HlV-a i Parkinsonove bolesti.

Ulje žutog noćurka spolja leči bolesti kože: psorijazu, ekceme, bore, akne, šugu, alergije, neurodermatitis, nokte, kosu i reumatoidni artritis. U kozmetici je takođe popularno ulje noćurka za negu lica i tela. Koren jedemo – brzo vraća izgubljenu snagu bolesnima, leci bolove u želucu i abdomenu, a sveže narendan stavljamo na kožu oštećenu od nagnječenja.

Indijanci su žuti noćurak upotrebljavali za hranu a od semena dobijali jestivo ulje, kao i za lečenje raznih tegoba, rana astme i prehlade. Koren noćurk se rado jeo uz vino i maslinovo ulje

PREPARATI

ČAJ OD ŽUTOG NOĆURKA

Čaj (za pomenuta oboljenja):) kašičica usitnjenih listova i cvetova, 2 dl vode. Prelijemo bilje vrućom vodom, poklopimo da odst 15 minuta i procedimo. Pijemo 2 do 4 šolje čaja dnevno kod pomenutih oboljenja.

ULJE ŽUTOG NOĆURKA

Ulje: Uzima se 2-4 grama dnevno ili 3 puta po 1 kašičica kod dece a za odrasle 4-6 grama ili 3 puta po 1 kašičica dnevno, i to tokom jela ili prema uputstvu proizvođača.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply