Kiseli trn ili žutika (Berberis vulgaris) raste^po živicama, šikarama i uz obode šuma. Kora je izuzetno gorka, a zrele bobice (valjkastog oblika i svetlocrvene boje) imaju prijatan, kiselkast ukus. Dok ne postanu zrele ne bi trebalo da se diraju su otrovne.

Lekoviti delovi biljke su bobice i kora sa korena. Bobice se skupljaju u avgustu i septembru, a kora u kasnu jesen ili u rano proleće. Bobice i kora sa korena suše se na suncu i promajnom mestu, ali ako je vreme vlažno mogu i u rerni na unierenoj temperaturi. Bitno je da posle sušenja bobice zadrže prirodnu crvenu boju.

Svež sok zrelih bobica, bez ih sa šećerom, kao i lagano ukuvan sirup, koristi se protiv skorbuta, plućnih, kao i bolesti jetre i creva. Kora korena medu brojnim alkalo-idima sadrži i berberin. Koji pospešuje krvotok, izlučivanje žuči, snižava krvni pritisak i sprečava proliv karakterističan za tuberkulozne bolesnike. Smatra se, da pomaže u lečenju upale žučne kese i mokraćnih kanala povezanih sa jakim bolovima u leđima, kao i hemoroida.
Mada mu ime drugačije sluti, kiseli trn leci skorbut, bolesti pluća, jetre i creva.

Čaj od kore

1 kašičicu osušene kore korena kiselog trna kratko prokuvajte u 2 decilitra vode i ostavite 5 minuta. Pije se nezaslađen čaj, dnevno po 1-2 šoljice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply